Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Akcijos „Lydeka 2021“ pusantro mėnesio rezultatai

Publikuota: 2021 kovo 26 Kategorija: Teisėtvarka

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Surengta daugiau nei 470 reidų, patikrinta per 6000 žvejų ir 335 transporto priemonės.

Akcija „Lydeka“ vyksta jau pusantro mėnesio. Per šį laikotarpį nustatyti 479 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai (33 šiurkštūs), 6 verslinės žvejybos ir 42 kito pobūdžio pažeidimai. Taip pat pareigūnai paėmė 348 įrankius: 272 mėgėjų žvejybos, 43 ne mėgėjų žvejybos ir 33 kitus įrankius.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Akcija „Lydeka 2021“ įpusėjo, ežeruose sparčiai tirpstant ledui pirmasis etapas jau eina į pabaigą. Šiltėjant orams, patvinus ežerų pakrantėms, greitai prasidės ir antrasis akcijos etapas – lydekų nerštas. Pareigūnų dėmesys bus koncentruojamas į lydekų nerštavietes, kad apsaugotume jas nuo žeberklininkų ir tinklininkų“, – sako Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis.

Kaip teigia K. Motiekaitis, vienas pagrindinių akcijos tikslų buvo pažeidimų prevencija ir siekis išsaugoti kuo daugiau reproduktorių, bet aplinkosaugininkai nustatė ir neteisėtų lydekų žvejybos atvejų. Tarp jų ir 33 šiurkščius pažeidimus – kai lydekos buvo sugautos arba buvo naudojami draudžiami šiuo laikotarpiu naudoti žvejybos įrankiai.

„Kviečiame žvejus laikytis teisės aktų reikalavimų. O gyventojus, pastebėjus neteisėtai gaudant lydekas, apie tai informuoti Pranešimų priėmimo tarnybą arba 112 telefonu“, – sako K. Motiekaitis.

Apžvelgiant pusantro mėnesio rezultatus, žala aplinkai valdybose siekia net 11 107,18 eurų. Daugiausia reidų buvo surengta didžiosiose valdybose.

Klaipėdos valdyboje surengti 64 reidai, patikrinti 1055 žvejai mėgėjai ir nustatyti 98 pažeidimai (6 iš jų šiurkštūs).

Šilutės aplinkosaugininkams įkliuvo didžiausias neteisėtų šakotinių skaičius. Inspektoriai sulaikė du asmenis, lydekų masalui naudojusius žuvelę ir pasistačiusius net 50 šakotinių. Taip pat rastos ir dvi įkliuvusios lydekos.

Pažeidėjams už neteisėtą žvejybą buvo surašyti protokolai, taip pat teks susimokėti baudą ir atlyginti gamtai padarytą žalą – 480 eurų.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai patikrino įtartino asmens garažą ir rado daug neteisėtų žvejybos įrankių bei dvi neleistino dydžio lydekas. Taigi žala gamtai siekė 480 eurų, taip pat buvo pritaikytos administracinių nusižengimų baudos.

Be to, Klaipėdos aplinkosaugininkai pasiekė ir didžiausią apskaičiuotą žalą žuvų ištekliams, pagavo asmenį, žvejojusį Danės upėje ir neteisėtai pagavusį šlakį. Pažeidėjui gresia administracinė atsakomybė iki 550 eurų ir žalos žuvų ištekliams atlyginimas – 970 eurų.

Utenos valdyboje surengti 99 reidai, patikrinti 826 žvejai mėgėjai, 6 verslinės žvejybos įmonės ir nustatyti 96 pažeidimai (10 šiurkščių).

Utenos aplinkosaugininkai, vykdydami akciją „Lydeka“, Molėtų rajone, Galuonų ežere sulaikė lydekautoją. Asmuo žvejojo draudžiamu būdu – 45 palaidinėmis, masalui naudojo gyvą žuvelę ir sugavo 4 lydekas. Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų ir žuvų ištekliams apskaičiuota žala siekia 960 eurų.

Panevėžio valdyboje surengti 83 reidai, patikrinti 797 žvejai mėgėjai ir nustatyti 64 pažeidimai (1 šiurkštus).

Dažniausi pažeidimai – žvejyba be leidimo.

Panevėžio gyvosios gamtos pareigūnai nustatė asmenį, žvejojusį draudžiamu būdu – keturiomis vėliavėlėmis, masalui naudojant gyvą žuvelę. Už tai jam gresia administracinė bauda iki 300 eurų.

Šiaulių valdyboje surengti 58 reidai, patikrinti 753 žvejai mėgėjai ir nustatyti 57 pažeidimai (2 iš jų šiurkštūs).

Šiaulių aplinkosaugininkams teko susidurti ir su pasipriešinti nusprendusiais pažeidėjais. Neteisėtai lydeką pagavęs asmuo pasipriešino aplinkosaugos pareigūnei ir už tai jam pradėta administracinė teisena. Pažeidėjui, pareigūnės akivaizdoje nusprendusiam atsikratyti pagautos lydekos, gresia bauda iki 300 eurų, reikės atlyginti aplinkai padarytą žalą – 240 eurų. Taip pat paimti pažeidimo padarymo įrankiai.

Mažeikių aplinkosaugininkai pagavo asmenį, masalui naudojusį žuvelę ir draudžiamu laiku sugavusį lydeką. Iš pažeidėjo buvo paimti 2 stovai su vėliavėlėmis ir lydeka. Jam gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų. Už neteisėtai sugautą lydeką teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą – 240 eurų.

Vilniaus valdyboje surengti 48 reidai, patikrinti 777 žvejai mėgėjai ir nustatytas 31 pažeidimas (7 iš jų šiurkštūs).

Per vykdomus reidus Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos pareigūnams teko pagauti lydekautojų. Vasario 2 d. Švenčionių rajone Mergežerio ežere aplinkosaugininkai sulaikė du neteisėtai žvejojusius ir 4 lydekas sugavusius asmenis.

Už tokią veiką kiekvienam pažeidėjui gresia administracinė bauda iki 300 eurų, o žuvų ištekliams padaryta žala siekia 960 eurų.

Švenčionių r. Buivydo ežere Vilniaus valdybos pareigūnai nustatė asmenį, pagavusį lydeką su blizge ir jos nepaleidusį. Taip pat žvejys buvo pastatęs 6 šakotines su gyvomis žuvelėmis. Už tai pažeidėjui gresia iki 300 eurų bauda, 240 eurų žalos žuvų ištekliams atlyginimas ir 6 šakotinių ir žieminės meškerės konfiskavimas.

Kauno valdyboje surengta 60 reidų, patikrinta 1017 žvejų mėgėjų ir nustatyti 92 pažeidimai (3 iš jų šiurkštūs).

Kauno aplinkosaugininkai pasitelkė neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių pagalbą ir išaiškino 3 šiurkščius pažeidimus. Vienas asmuo neteisėtai sugavo lydeką, kitas laikė ne mėgėjų žvejybos įrankius ir dar vienas pažeidėjas, neturėdamas teisės, prekiavo ne mėgėjų žvejybos įrankiais. Visiems buvo surašyti administracinių nusižengimų protokolai ir pritaikytos nuobaudos. Asmeniui, pagavusiam lydeką, teks atlyginti ištekliams padarytą žalą – 240 eurų.

Alytaus valdyboje surengta 17 reidų, patikrinti 277 žvejai mėgėjai ir nustatyta 17 pažeidimų (6 šiurkštūs).

Alytaus aplinkosaugininkai išaiškino asmenų, neteisėtai masalui naudojusių gyvą žuvelę ir šakotinius žvejybos įrankius. Vienam žvejui Veisiejo ežere, Lazdijų r. sav., gresia bauda iki 300 eurų ir žvejyboje naudotų įrankių – trijų šakotinių paėmimas.

Kitam žvejui, naudojusiam 14 palaidinių, teks sumokėti iki 300 eurų baudą.

Akcijos metu Alytaus inspektoriai sugavo asmenų, neteisėtai gaudančių ne tik lydekas. Per reidą Peršėkės upėje, Prienų r. savivaldybėje, aplinkosaugininkai nustatė asmenį, žvejojusį draudžiamu užkabinamuoju būdu ir sugavusį tris kuojas, sveriančias 480 g. Už žvejybą draudžiamu būdu pažeidėjui gresia nuo 120 iki 300 eurų bauda su žvejyboje naudotos meškerėlės konfiskavimu. Taip pat už tris pagautas kuojas teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

Marijampolės valdyboje surengti 42 reidai, patikrinti 562 žvejai mėgėjai ir nustatyti 27 pažeidimai, šiurkščių pažeidimų nenustatyta.

Daugiausia nustatytų nusižengimą padariusių asmenų žvejojo neturėdami žvejo bilieto arba smaigų.

aad.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą