Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vairuotojams: vykdoma prevencinė priemonė „Saugos diržai“

Publikuota: 2021 kovo 09 Kategorija: Teisėtvarka

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šią savaitę, kovo 8–14 dienomis, daugelio Europos šalių kelių policijos pajėgos vykdo tikslinę prevencinę priemonę, skirtą kontroliuoti, ar vairuotojai ir keleiviai, važiuodami transporto priemonėse, segi saugos diržus (angl. Operation Seatbelt). Tai Europos kelių policijos tinklo ROADPOL (angl. European Roads Policing Network) šiais metais inicijuota antroji prevencinė priemonė.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Kiekvienoje šalyje policijos pareigūnai dirbs atsižvelgdami į koronaviruso (COVID-19) pandemijos grėsmės lygį ir taikomus apribojimus.

Policijos pareigūnai tikrins tiek automobilio priekyje, tiek ir gale sėdinčius asmenis, ar jie yra užsisegę saugos diržus, taip pat didelis dėmesys bus kreipiamas į vaikų – mažųjų keleivių (iki 135 cm ūgio) vežimą transporto priemonėje.

Nors Kelių eismo taisyklėse aiškiai nustatyta, kad asmuo – vairuotojas ir keleivis (-iai), važiuodami transporto priemone su įrengtais saugos diržais, privalo juos užsisegti, tačiau vis dar yra nemaža dalis manančiųjų, kad toks reikalavimas varžo jų „laisvę“. 2020-aisiais policijos pareigūnai išaiškino daugiau nei 19 000 atvejų, kai nesinaudota saugos priemone – saugos diržais. Per šių metų du mėnesius nustatyta 2 940 tokių atvejų (89 proc. pažeidimų padarė vairuotojai), tarp jų – 16, kai vaikai vežti pažeidžiant Kelių eismo taisykles.

Atsakomybė už šį Kelių eismo taisyklių pažeidimą vairuotojui ir (ar) keleiviui numatyta Administracinių nusižengimų kodekso 432 straipsnyje – bauda nuo 30 iki 90 Eur. Už pakartotinį pažeidimą gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 1 iki 2 mėnesių.

Primename keletą svarbių Kelių eismo taisyklių reikalavimų:

– Važiuodami transporto priemone su įrengtais saugos diržais, vairuotojas ir keleiviai privalo juos užsisegti. Jeigu autobuse įrengti saugos diržai, priešais kiekvieną sėdynę, ant sėdynės arba šalia jos matomoje vietoje gali būti pavaizduotas informacinis ženklas „Užsisek saugos diržą“. Jeigu šio informacinio ženklo nėra, prieš pradedant važiuoti keleiviai apie reikalavimą naudotis saugos diržais turi būti informuojami žodžiu arba garso ir vaizdo priemonėmis.

– Žemesni kaip 135 cm ūgio vaikai lengvuoju ar krovininiu automobiliu vežami prisegti jų ūgiui ir masei pritaikytomis vaikų prisegimo sistemomis pagal gamintojo nurodytą dydžio intervalą ir didžiausią vaiko masę arba pagal atitinkamas grupes.

– Vyresni kaip 3 metų autobusų keleiviai privalo naudotis įrengtomis prisegimo sistemomis.

– Vairuotojas privalo užtikrinti, kad motorine transporto priemone vežami vaikai naudotų įrengtas ir jiems pritaikytas prisegimo sistemas.

– Saugos diržas privalo būti užsegtas juosiant jį per petį ir per juosmenį arba kaip numatė transporto priemonės gamintojas.

– Gyvenvietėse vairuotojui leidžiama neužsisegti saugos diržo važiuojant atbulomis arba stovėjimo aikštelėse.

Šį mėnesį šalies keliuose policijos pareigūnai dar surengs tokias prevencines priemones (reidus):

– kovo 8–9 d. (pirm.–antr.), kovo 14 d. (sekm.), kovo 19–21 d. (penkt.–sekm.) – vairuotojų blaivumo patikrinimai;

– kovo 22–25 d. – pavojingo ir chuliganiško vairavimo, manevravimo, lenkimo, kur tai draudžiama daryti, važiavimo per sankryžas, šviesoforo signalų paisymo kontrolė;

– kovo 26–31 d. – vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu, kontrolė.

lkpt.policija.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą