Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pažinti saugomas teritorijas padės nauja interneto svetainė

Publikuota: 2021 vasario 22 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Pažinti saugomas teritorijas, suvokti, kas yra saugojama, keliauti po nacionalinius ir regioninius parkus bus lengviau. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM kuria naują interneto svetainę – saugoma.lt ir šiuo metu visuomenei pristato bandomąjį jos variantą.

Sukūrus naują interneto svetainę saugoma.lt bus sudarytos galimybes platesniam visuomenės informavimui, saugomų teritorijų žinomumo, gamtosauginio sąmoningumo didinimui.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktoriaus Alberto Stanislovaičio, norime suteikti lankytojams daugiau informacijos apie Lietuvos saugomas teritorijas, jose esančias vertybes ir lankomus objektus. Tuo pačiu laukiame lankytojų pastabų svetainės tobulinimui.

Galutinis saugoma.lt variantas turėtų pasirodyti dar šių metų antroje pusėje. Kol kas svetainė pateikiama tik lietuvių kalba, tačiau ateityje daugiau informacijos apie mūsų krašto saugomas teritorijas bus galima sužinoti ir kitomis kalbomis.

Naujos saugomų teritorijų interneto svetainės pagrindas – interaktyvus žemėlapis, kuriame galima rasti išsamią informaciją apie nacionalinius ir regioninius parkus, draustinius ir rezervatus, biosferos poligonus ir kt.

Svetainėje pateikta beveik tūkstantis lankymui pritaikytų objektų, esančių Lietuvos saugomose teritorijose: apžvalgos bokštai, lankytojų centrai, gamtos mokyklos, pažintiniai takai, lankymui pritaikyti gamtos ir kultūros paveldo objektai, kraštovaizdžio kompleksai, kt.

Kiekvieną unikalų įrašą sudaro: taškinės ar plotinės koordinatės, objekto adresas, pavadinimas, trumpas aprašymas, nuotraukos… Nauja svetainė turi funkciją, kuri suformuoja maršrutą iki pasirinkto objekto.

Vartotojas gali peržiūrėti informaciją apie saugomų teritorijų sistemą, tipus, istoriją, tarptautinės svarbos saugomas teritorijas Lietuvoje. Einant į konkretų nacionalinį ar regioninį parką, galima rasti informacijos apie parko išskirtinę vertę, kraštovaizdį, biologinę įvairovę…

Parko lankymui skirtoje rubrikoje pristatomi lankymui pritaikyti objektai, atmintinė lankytojams, direkcijos teikiamos paslaugos. Taip pat teikiama informacija, kaip galima gauti Saugomų teritorijų produkto ženklą.

Svetainėje saugoma.lt pateikiama aktuali saugomų teritorijų informacija, kurią galima rasti rubrikose „Naujienos“ ir „Renginiai“. Rubrikoje „Lankytojo bilietas“ – apie galimybes įsigyti savanorišką valstybinių parkų lankytojo bilietą.

Nauja interneto svetainė kuriama projekto „Saugomų vertybių pažinimas ir informacijos sklaida“ įgyvendinimo metu. Projektu siekiama iš esmės pagerinti informacijos apie saugomas teritorijas ir jų vertybes bei lankymą pasiekiamumą.

Tikimasi, kad interneto svetainė saugoma.lt taps lankytojams patikimu šaltiniu apie saugomas teritorijas, kad visuomenė aiškiau suvoks – ką ir kodėl reikia saugoti bei išsaugoti ateities kartoms: SAUgoma ir TAU!

vstt.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą