Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vasario 2 dieną – ypatingas dėmesys pelkėms

Publikuota: 2021 vasario 01 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Aukštumalos pelkė. (vstt.lrv.lt nuotr.)Aukštumalos pelkė. (vstt.lrv.lt nuotr.)

Antradienį, vasario 2 d., 18 val. organizuojamas nuotolinis renginys iš ciklo „Gamta po stogu“. Renginio tema – „Lietuvos pelkių reikšmė, apsauga ir atkūrimas“.

Pasaulinė pelkių diena minima vasario 2 dieną. Būtent šią dieną prieš 50 metų buvo pasirašyta tarptautinė RAMSAR sutartis, kurioje pasaulio valstybės įsipareigojo saugoti savo krašto pelkes ir kitas šlapynes.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tarptautinės svarbos pelkių konvencija skirta gamtos apsaugai ir protingam gamtinių išteklių naudojimui. Pagal Ramsaro konvenciją saugomos ne tik visos planetos išlikimui svarbios pelkės, bet ir kitos vietos, kuriose gausu vandens. Tai žemapelkės, aukštapelkės, nendrynai, dirbtiniai ir natūralūs vandens telkiniai, pastoviai ar laikinai užmirkusios teritorijos.

Lietuva konvenciją ratifikavo 1993 metais. Septynios Lietuvos saugomos teritorijos yra įtrauktos į Ramsaro konvencijos sąrašus: Čepkelių, Kamanų, Viešvilės, Žuvinto rezervatai, Nemuno deltos regioninis parkas, Girutiškio pelkė ir Adutiškio – Svylos – Birvėtos šlapžemių kompleksas.

Šiuo metu natūralios pelkės užima vos apie 2,73 proc. Lietuvos teritorijos, o pažeistos – dar beveik 7 procentus. Didžioji dalis jų yra Baltijos ir Žemaitijos aukštumų daubuotame reljefe, Vidurio žemumoje, Pietryčių lygumos upių slėniuose.

Pelkės ir šlapžemės – mūsų krašto vertybės. Pelkės dar vadinamos „mūsų planetos inkstais“. Dešimtis tūkstančių metų besiformuodamos pelkės sukaupė ir iki šiol saugo milžiniškus kiekius energijos. Pelkėse arba šalia jų gyvena gausybė saugomų augalų ir gyvūnų rūšių. Kai kurios rūšys – ypatingai retos, tad svarbu jas išsaugoti.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktoriaus Alberto Stanislovaičio, siekiant atkurti pažeistą pelkių vandens režimą, išsaugoti unikalias augalų ir gyvūnų buveines, saugomose teritorijose vykdomi gamtotvarkos darbai: šalinami krūmai ir sumedėjusi augalija, reguliuojamas hidrologinis režimas ir kt.

Kiekvienais metais saugomų teritorijų direkcijos Pelkių dieną pasitinka įvairiais renginiais, žygiais ir švietėjiškais projektais. Tačiau šiais metais dėl karantino situacijos kai kurios direkcijos daro nuotolines edukacijas apie pelkes, socialiniuose tinkluose publikuoja straipsnius apie pelkių svarbą.

Nacionalinis saugomų teritorijų lankytojų centras vasario 2 d. 18 val. kviečia į nuotolinį renginį iš ciklo „Gamta po stogu“. Renginio tema – „Lietuvos pelkių reikšmė, apsauga ir atkūrimas“. Savo įžvalgomis apie šlapžemes dalinsis Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM Metodinio analitinio centro gamtosaugos ekspertė Dalytė Matulevičiūtė, Jūratė Sendžikaitė (Gamtos tyrimo centras / Pelkių atkūrimo ir apsaugos fondas) ir Leonas Jarašius (Lietuvos gamtos fondas).

Kodėl verta susirūpinti mūsų pelkių likimu ir jų atkūrimų? Ar įmanoma atsisakyti tradicinio tik į žmogaus poreikius nukreipto pelkių naudojimo ir atrasti tvaraus – žmogui ir gamtai palankaus – ūkininkavimo šlapynėse receptą? – šie ir kiti klausimai bus diskutuojami nuotolinio renginio metu. Prisijungti prie renginio galite per Nacionalinio lankytojų centro „Facebook“ paskyrą.

vstt.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą