Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

In memoriam Aldona Toleikė (1948-2020)

Publikuota: 2021 sausio 12 Kategorija: Atmintis, Gyvenimas

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilutės filialas giliai liūdi netekus gerbiamos ir mylimos bendražygės Aldonos Toleikės. Labai sunku tuo patikėti ir susitaikyti…

Šilutės rajono Tremtiniai su didžiule pagarba Aldoną vadindavo – Mūsų rašytoja. Turėdami omenyje -Tremtinių rašytoja…—————————————————————————————————————————————————————
Aldona gimė 1948 m. Švėkšnos Vilkėnų malūnininko Kazimiero Toleikio ir Palmyros šeimoje. Buvo vyriausia tarp trijų brolių ir sesės. Tėvai išugdė didelį Aldonos darbštumą, pareigingumą, mokėjimą užjausti artimą. Baigusi mokslus, Aldona dirbo profesijos mokytoja įvairiose krašto mokyklose.

Ne viename Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos laikraščio „Tremtinys“ numeryje, knygose tremties tematika, Lietuvos istorijos žurnale „Voruta“, Šilutės ir kitų rajonų laikraščiuose galėdavome skaityti profesionaliai paruoštus Aldonos straipsnius, reportažus iš Tremtinių sąjungos renginių, paminklų žuvusiems partizanams ir tremtiniams atidengimo švenčių, Tremtinių suvažiavimų, tradicinių Tremtinių sąjungos sąskrydžių „Su Lietuva širdy“ Ariogaloje ir kitomis progomis. Ypač Aldona mėgdavo kalbinti vyresnės kartos tremtinius. Šie, matydami nepaprastą Aldonos nuoširdumą bei pagarbą, atskleisdavo jai pačias subtiliausias ir jautriausias tremties akimirkas, Tėvynės meilės liudijimus.

Prisiminimai apie tremtį, netektis, dažnai pašnekovų akyse išspausdavo ašaras. Aldona mokėjo užjausti. Tokiu momentu ji paimdavo pašnekovo ranką, suspausdavo, tyliai kartu pasėdėdavo, parymodavo.

Aldona mėgo Tremtinių renginiuose ir susitikimuose fotografuoti. Užfiksavo ne vieną brangią ir įsimintiną Tremtinių gyvenimo akimirką. Yra surengusi ne vieną fotografijų tremties tematiką parodą Šilutės bibliotekoje, Tremtinių renginiuose.

Aldona tyrė menininkų Jakševičių (19-ojo amžiaus antroji pusė- 20 amžius) gyvenimo ir kūrybos kelią. Siekė visuomenei pateiktį šių iškilių menininkų nuopelnus. Dalis straipsnių atspausdinta Lietuvos istorijos žurnale „Voruta“ ir kituose leidiniuose. Domėjosi istorija, iškilių žmonių gyvenimu ir veikla.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga ir šios Sąjungos Šilutės skyrius ypatingai aukštai vertina A+A Aldonos Toleikės nuopelnus. Aldona ne kartą apdovanota Sąjungos padėkos raštais. Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilutės skyrius teikia Aldoną Toleikę apdovanoti Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos medaliu-žymeniu „Už nuopelnus Lietuvai“ po mirties.

Žinome, kad daug Aldonos sumanymų, darbų liko nepadaryta. Tremtiniams ir visiems pažinojusiems Aldoną, trūks jos nuoširdaus bendravimo, užuojautos, šiltų straipsnių spaudoje ir paprasčiausio buvimo greta.

Aldona Toleikė palaidota Švėkšnos kapinėse. Nuoširdžiai užjaučiame A+A Aldonos Toleikės brolius ir sesę, artimuosius. Tebus lengva Tau, mylima Aldona, Lietuvos žemelė. Ilsėkis ramybėje.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šilutės filialas

Rašyti komentarą