Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Pakalnė“ ir „Ėvė“ sublizgėjo etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse

Publikuota: 2021 sausio 08 Kategorija: Aktualijos, Rajone

www.silutesetazinios.lt montažas.www.silutesetazinios.lt montažas.

Rusnės saloje įsikūrusi „Pakalnė“ 2020 m. Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse iškovojo III vietą ir buvo pripažinta geriausia etnokultūrine sodyba Mažojoje Lietuvoje.

Minijos kaimo sodybai „Ėvė“ skirtos dvi nominacijos: už Mažosios Lietuvos tradicinės architektūros puoselėjimą (2019 m.) ir už dėmesį Mažosios Lietuvos kultūriniam paveldui ir tradicijoms (2020 m.).

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Apie sodybą „Pakalnė“

Sodyba „Pakalnė“ įsikūrusi Rusnės saloje, ant Pakalnės upės kranto. Kaip ir dera senai žvejo sodybai, nuo namo iki upės – tik 30 metrų, upe tik 2 kilometrai iki Kuršių marių. Sodyba rekonstruota stengiantis kiek įmanoma išsaugoti šio krašto tradicijas, pritaikant ją šiuolaikinio žmogaus poreikiams. Pagrindinio namo stogas dengtas nendrėmis, jį puošia tradiciniai apvadai. Aplinkui – vaistažolių darželiai, aptverti tradicinėmis tvorelėmis. Sode auga tradiciniai vaismedžiai ir vaiskrūmiai.

Sodybos šeimininkė Živilė Skirkevičienė yra kvalifikuota gidė ir gali supažindinti su apylinkių istorinėmis, etnografinėmis vietomis. Sodyboje vyksta vaistažolių ir arbatų pažinimo seminarai. Svečiams panorėjus, patiekiama tradicinė pamario žuvienė.

Apie sodybą „Ėvė“

Sodyba „Ėvė“ – tai restauruotas 1900 m. statybos didysis pievininkų laukininkų namas (buvusi Minijos kaimo mokykla) su ūkiniais pastatais (staldu, skūnia, rūsiu). Visi pastatai atnaujinti remiantis profesionalių tradicinės architektūros specialistų rekomendacijomis, dekoruoti drožinėtais lėkiais, vėjalentėmis, karnyzinėmis lentomis, langų apvadais ir langinėmis. Tad sodyba – išskirtinis Mažosios Lietuvos tradicinės architektūros pavyzdys. Šeimininkai saugo išlikusius sodybos baldus, buities rakandus, kaupia Mingės kaimo gyventojų dovanotus eksponatus, juos išradingai eksponuoja. Tad čia galima daug sužinoti ne tik apie Mažosios Lietuvos tradicinę architektūrą, bet ir apie žmonių gyvenimą, amatus, užsiėmimus.

Sodyboje galima paragauti tradicinių Mažosios Lietuvos kulinarinio paveldo patiekalų. Gaminami Karaliaučiaus kukuliai „Kionigsberger Klopse“, anuomet buvęs prašmatnus krašto patiekalas – mėsos kukuliai baltame padaže su kaparėliais. Sodybos šeimininkai svečius vaišina žuviene, rūkyta žuvimi, varške, tradicinėmis arbatomis, kava.

Bendradarbiaujama su vietiniais žvejais, laivų savininkais. Svečių laukia kelionės laivu po Nemuno deltos upes, žvejyba. Taip pat kelionės po apylinkes: Aukštumalos pelkę, Kintų miestelį, Ventės ragą ir kt.

Kviečia pažinti etninę kultūrą kaimo turizmo sodybose

2019 – 2020 metais Etninės kultūros globos taryba kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija bei Žemės ūkio ministerija organizavo Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursą. Konkurso prizines vietas bei nominacijas laimėjusios sodybos įtrauktos į Etninės kultūros globos tarybos rengiamą Lietuvos etnokultūrinių kaimo turizmo sodybų gidą. Gyventojai kviečiami juo naudotis planuojant įdomią kelionę, ieškant vietos šeimos šventei ar rengiant klasės išvyką.

Šiose sodybose rasite puoselėjamą tradicinę architektūrą, saugomas tradicines augalų ir gyvulių veisles. Daugelyje iš jų turėsite galimybę mokytis tradicinių amatų, dalyvauti etnokultūrinėse šventėse. Ilsėkitės šiose sodybose ir pažinkite Lietuvos etnografinių regionų papročius!

Daugiau – https://ekgt.lt/svarbu…

ekgt.lt nuotr.

Rašyti komentarą