Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Naujųjų sutiktuvės ne visuomet būna baltos

Publikuota: 2020 gruodžio 30 Kategorija: Aktualijos, Orai

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Lietuviams ne tik šv. Kalėdų, bet ir Naujųjų metų šventė yra neatsiejama nuo žiemiškų orų. Kokia gi tikimybė palydėti senus metus ir pasitikti Naujuosius su sniegu (gruodžio 31 d.–sausio 1 d. pagal 1961–2020 metų duomenis).

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) klimatologės Viktorijos Mačiulytės, per visą šį laikotarpį Lietuvoje vidutiniškai apie pusę (55 proc.) Naujųjų metų šventinių laikotarpių abi dienas buvo su sniegu, o visiškai sniego nebuvo abi dienas vidutiniškai 37 proc. Taigi Lietuvoje dažniau Naujuosius švenčiame boluojant sniegui už lango.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Vis dėlto tikimybė skirtingiems Lietuvos regionams nėra vienoda. Labiausiai tikėtina Naujųjų metų šventę atšvęsti baltuojant laukams Šiaurės, Rytų, Šiaurės Rytų ir Pietryčių Lietuvos dalyje, o visiškai be sniego – Vakarų ir Pietvakarių Lietuvoje. Didžiojoje Lietuvos dalyje Naujųjų metų laikotarpis dažniau būna snieguotas nei be sniego, tačiau Klaipėdoje, Nidoje, Kybartuose ir Šilutėje – atvirkščiai, ir čia dažniau metai palydimi ir pasitinkami Naujieji be sniego“, – archyvinius duomenis apibendrina LHMT specialistė.

Kaip teigia V. Mačiulytė, vidutiniškai Lietuvoje apie 8 proc. švenčių tik vieną iš dviejų dienų buvo su sniegu. Įdomu tai, kad tikimybė, jog laukai bus balti tik gruodžio 31 d. ir tik sausio 1 d. vidutiniškai Lietuvoje vienoda (4 proc.).Tačiau kaip ir daugelis meteorologinių elementų, ši tikimybė priklauso nuo Lietuvos regiono. Didžiausia tikimybė tik gruodžio 31 d. sulaukti sniego yra Pietvakarių ir Vidurio Lietuvos dalyje, o tik sausio 1 d. – Žemaičių aukštumoje ir Rytiniame Lietuvos pakraštyje. Pastebima, kad Vilniuje ir Šiauliuose sniego tikimybė vieną ar kitą dieną yra vienoda.

Dūkšte ir Ukmergėje nėra užfiksuotas nė vienas atvejis, kai sniego buvo tik gruodžio 31 d. Tai reiškia, kad šiose Lietuvos dalyse Naujųjų metų laikotarpiu arba sniego būna abi dienas, arba nė vieną, arba tik sausio 1 d. O Utenoje – arba tik gruodžio 31 d.

Tokie jau tie orai, jų neužsisakysi. Linkime gražaus Naujųjų sutikimo, nepriklausomai nuo oro sąlygų!

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą