Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Švėkšnoje: katilinės skandalas subliuško – ligoninė išteisinta

Publikuota: 2020 lapkričio 26 Kategorija: Aktualijos, Rajone

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Garsiai nuskambėjusioje Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamento Švėkšnos katilinės renovacijos istorijoje padėtas paskutinis taškas – ligoninė visiškai išteisinta, paramos pinigų grąžinti nereikės, praneša Klaipėdos jūrininkų ligoninė.

Prieš trejus metus Finansinių tyrimų tarnybos pareigūnų vizitu į ligoninę, kratomis, poėmiais ir pareikštais įtarimais ligoninės darbuotojams prasidėjęs skandalas galutinai subliuško.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šešėlis ant ligoninės krito tuomet, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnus praėjusių metų pabaigoje sudomino Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamento Švėkšnoje biokuro katilinės įrengimas Klimato kaitos programos specialiosiomis lėšomis. Bendra biokuro katilinės Švėkšnoje projekto vertė siekė beveik 335 tūkst. eurų, iš kurių 321 tūkst. sudarė projekto lėšos.

Po metų, darbuotojams šioje byloje pareikšti įtarimai buvo panaikinti, tačiau Klaipėdos jūrininkų ligoninė gavo LR Aplinkos apsaugos ministerijos raštą, kuriame teigta, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ministeriją informavo, jog biokuro katilinės įrengimui skirtas finansavimas galimai pažeidė sutarties sąlygas, nes atliekant projekto įgyvendinimo patikrą vietoje buvo pateikti ne visi prašomi dokumentai. Dėl to APVA negalėjo įsitikinti, ar įrengtų biokuro katilų specifikacijos atitinka finansavimo sutartyje ir biokuro katilų pirkimo dokumentuose nurodytus reikalavimus.

Po keleto savaičių APVA gavo rangovo paaiškinimus, tačiau šiuose dokumentuose buvo pasigesta duomenų apie katilų atitikimą tam tikriems sertifikatams, todėl suabejota, ar nėra pažeisti Viešųjų pirkimų įstatymo straipsniai, taip pat finansavimo sutartis ir paprašyta papildomų paaiškinimų.

Švėkšnoje įrenginėjant biokuro katilinę iš tiesų suplanuotas pirkti katilas buvo pakeistas kitu, efektyvesniu, bet tai nebuvo atlikta savavališkai. Tai buvo suderinta ir pritarimas gautas tiek iš Viešųjų pirkimų tarnybos, tiek iš Lietuvos aplinkos apsaugos investicinio fondo, Specialių statybų darbų techninės priežiūros.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymą „Dėl klimato kaitos specialiosios programos subsidijos lėšų, skirtų VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninei, teikimo nutraukimo ir išmokėtų lėšų grąžinimo“. Pagal jį ligoninė turėjo grąžinti skirtą daugiau nei 294 tūkst. Eur. subsidiją katilinės rekonstrukcijai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs Jūrininkų ligoninės skundą, jį tenkino ir panaikino šį LR aplinkos ministro įsakymą.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija ir trečiasis suinteresuotas asmuo – Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra šį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą apskundė.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2020 m. lapkričio 18 d. neskundžiama nutartimi pateiktus skundus atmetė ir paliko galioti nepakeistą Vilniaus apygardos administracinio teismo 2019 m. spalio 8 d. sprendimą.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė paraišką pateikė ir paramą pagal Klimato kaitos specialiąją programą Psichiatrijos departamento modernios biokuro katilinės įrengimui gavo 2014 m. Katilinės rekonstrukcijos darbai po viešųjų pirkimų konkurso buvo pradėti 2015 metų balandį, o nuo 2016 metų lapkričio pabaigos katilinė pradėjo darbą visu pajėgumu.

Iki tol įstaigą aptarnavusi privati bendrovė patalpoms ir vandeniui pašildyti katilinėje naudojo skalūnų alyvą, kuri skleidė nemalonius kvapus ligoninės teritorijoje bei už jos ribų, o degimo produktai teršė aplinką. Psichiatrijos departamentui teikiamos šilumos gamybos kaštai buvo vieni didžiausių šalyje. Pradėjus veikti biokuro katilinei pagerėjo gyvenimo kokybė tiek pacientams, tiek švėkšniškiams. Naujojoje katilinėje kūrenama biomasė neskleidžia nemalonaus kvapo ir neteršia aplinkos degimo produktais, o svarbiausia – perpus sumažėjo šildymo kaštai.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės inf.

Rašyti komentarą