Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Pasaulinė smurto prieš vaikus prevencijos diena: „Vaikai smurtui sako – NE“

Publikuota: 2020 lapkričio 19 Kategorija: Gyvenimas

vaikoteises.lt nuotr.vaikoteises.lt nuotr.

Minint Pasaulinę smurto prieš vaikus prevencijos, dar kitaip – Geltonojo kaspino dieną, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba siekia atkreipti visuomenės dėmesį, kad visos smurto formos yra netoleruotinas, o pasitaikančių smurto prieš vaikus atvejų ignoruoti negalima. Į diskusiją įtraukti moksleiviai šiai dienai sukūrė net pusantro šimto prasmingų, suaugusiuosius susimąstyti kviečiančių sentencijų.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Vaikas irgi žmogus

Šiais metais Pasaulinę smurto prieš vaikus prevencijos dieną vaiko teisių gynėjai Telšių apskrityje paminėjo kartu su Telšių Žemaitės gimnazijos moksleiviais. Vaikai pakviesti kurti sentencijas apie smurtą bei jo daromą žalą ir dalyvauti skambiausių sentencijų konkurse.

,,Smurto prieš vaikus prevencijos dieną reikėtų minėti kasdien, nes vaikai kiekvieną dieną turi teisę būti laimingi, apsaugoti nuo bet kokios rūšies smurto ir jo nepatirti. Vaikai turi teisę būti mylimi, todėl minėdami šią dieną nutarėme pačių vaikų paprašyti, savo kūryba sušildyti visų širdis. Paraginome išsakyti savo mintis apie tai, kaip jie suvokia šviesią vaikystę, laimingą šeimą ir kokiais dar žodžiais smurtui jie sako – „Ne“, – pasakoja Telšių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Gintarė Noliūtė.

,,Kai mokiniams pristačiau šį konkursą, visų pirma, pakviečiau juos padiskutuoti smurto prieš vaikus tema. Mokiniams atrodo, kad aktualu ne tik kalbėti apie smurto žalą, bet ir apie tai – kaip visuomenė, suaugusieji vertina vaikus. Jautriai nuskambėjo ne vieno mokinio pasakyta mintis, kad geriausia sentencija – „Vaikas irgi žmogus.“ Vaikai neretai jaučia, jog į juos žiūrima kitaip, suaugusieji galvoja, jog vaikai – beteisiai ir silpni. Anot vaikų, smurtas – nesustabdomas, jei nekalbėsime apie pagarbą, meilę, rūpestį, atsakomybę ir lygiateisiškumą“, – vaikų mintimis dalinasi gimnazijos mokytoja Sonata Albrikienė.

Pasak pedagogės, mokiniai teigė, kad reikėtų labiau akcentuoti ir dažniau vartoti teigiamą reikšmę turinčius žodžius: „Vaikai galvoja, kad tai padėtų mūsų visuomenėje labiau įsitvirtinti ne pykčio ar smurto, o pagarbos ir meilės kalbai“.

Kūrybiška užduotis mokinius paragino apgalvoti, kaip glaustai ir vaizdingai išreikšti mintis aktualia tema. Daugelis jų džiaugiasi pasitaikiusia proga pamąstyti ir mokytojoms garsiai išsakyti savo mintis apie vaiko teises, apie smurtą patiriančius bendraamžius, gerų santykių reikšmę, bendravimą šeimoje ir pasakomo žodžio galią.

Išrinktos penkios geriausios sentencijos

Iš pusantro šimto vaikų sukurtų sentencijų buvo išrinktos penkios geriausios.
Pirmąją vietą laimėjo lyg patarimas skambanti sentencija: ,, Nori kažką lupti? Lupk bulvę. Nori kažką mušti? Mušk kriaušę. Nori kažką apkabinti? Apkabink savo vaiką“.
Antroji vieta atiteko sentencijai: ,,Smurtas suplėšo ne tik šiandieną, bet ir rytojų“.
Trečioji – ,,Vaikai – tai maži stebuklai, kurie tik nepaliesti gyvenimo tamsybių galės išsipildyti“.
Dar dvi Tarnybos prizus laimėjusios sentencijos: ,,Smurtaudamas prieš vaiką, sužeidi ne tik jo kūną, bet ir jo širdį“, bei ,,Mušti vaiką – tai tas pats, kas mušti save senatvėje“.

Daugiau vaikų kurtų sentencijų:
1. Smurtas prieš vaikus žudo labiau nei narkotikai ar alkoholis.
2. Smurtas prieš vaikus gimdo jų pačių norą smurtauti.
3. Mušdamas vaiką, žaloji save.
4. Skausmas ateina su smurtu.
5. Pažiūrėk į vaikus ir pažinsi tėvus.
6. Smurtaudamas prieš vaiką, senatvėje pagalbos nelauk.
7. Jei tėvai ant tavęs visada šaukia, senatvėje neturės balso.
8. Linkėdamas kažką blogo, pats tą blogį prisišauksi.
9. Rodoma nepagarba kitam žmogui parodo nepagarbą pačiam sau.
10. Norint pakeisti pasaulį, reikia pradėti nuo savęs.
11. Tavo elgesys atspindi tavo protą.
12. Kaupdamas skausmą, tik dar labiau jį didini.
13. Didžiausia silpnybė – šaipytis iš kito, didžiausia stiprybė – užstoti kenčiantį.
14. Smurtas ateina su skausmu, o meilė su džiaugsmu.
15. Smurtautojas niekada nebus pavyzdžiu vaikų akivaizdoje.
16. Žmonės, kurie vaikystėje buvo tėvų mušami, yra labiau linkę mušti savo pačių vaikus.
17. Smurto nenuslėpsi.
18. Muši vaikystėje, tai meilės negausi senatvėje.
19. Muši vaiką ir garbę prarasi.
20. Vaikas be meilės ir šilumos kaip augalas be saulės spindulių ir vandens – niekada nepražys.
21. Vaikai ne robotai, jie turi teisę klysti.
22. Ar tikrai nori kelti ranką prieš savo ateities globėjus?
23. Jei kelti ranką prieš vaiką tau atrodo normalu, tai koks tas gyvenimas plokščioje žemėje?
24. Ar įsivaizduojate, kaip nusivylusieji savo praeitimi kurs ateitį?
25. Neverskite kentėti to žmogučio, kuris yra priklausomas nuo jūsų šilto prisilietimo.

Prieš vaikus smurtauja patys artimiausi

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba primena, kad daugiausiai vaikų patiria fizinį smurtą, kiek mažiau susiduria su nepriežiūra, trečioje vietoje pagal statistinius rodiklius – psichologinis smurtas. Ir nors statistika atspindi tendencijas, tikrasis smurto prieš vaikus mastas daug didesnis. Ne tik pranešama ne apie visus smurto atvejus, bet neretai ir patys suaugusieji savo elgesyje neatpažįsta smurto.

2018 metais net 69 % iš visų užfiksuotų smurto prieš vaikus atvejų, smurtautojas buvo artimas asmuo (tėvai, seneliai ir pan.) – 1789 atvejai iš 2593. 2019 metais šis rodiklis nepakito, taip pat 69 % smurtautojų buvo artimi asmenys, 2348 iš 3843 atvejų. Per pirmus devynis 2020 metų mėnesius iš visų prieš vaikus smurtavusių asmenų, 63 % yra su jais giminystės ryšiais susiję žmonės – 1330 iš 2108 atvejų.

Vaiko teisių gynėjai kviečia visus susitelkti ir esant pakartotinio karantino situacijai įvertinti savo veiksmus, nesmurtauti prieš vaikus ir pamąstyti, kokią nepataisomą žalą smurtas daro kiekvienai besiformuojančiai asmenybei. Jei įtariate ar žinote apie prieš vaikus smurtaujančius asmenis, nedvejokite, būkite pilietiški, atsakingi ir apie tai praneškite.

vaikoteises.lt inf.

Rašyti komentarą