Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: festivalis „Mes už šviesą“ pasklido visoje Švėkšnoje

Publikuota: 2020 spalio 13 Kategorija: Aktualijos, Rajone

I. Rimkutės nuotr.I. Rimkutės nuotr.

Švėkšnos miestelis praėjusį savaitgalį paskendo šimtų moliūgų-žibintų šviesoje – čia vyko tradicinis moliūgų-žibintų festivalis „Mes už šviesą“.

Šie metai išskirtiniai mums visiems dėl užgriuvusios COVID-19 pandemijos – koregavosi mūsų visų gyvenimas. Šis virusas, žinoma, įtakojo ir festivalį „Mes už šviesą“: būta didžiulių lūkesčių, bet neišvengta ir pokyčių.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šiemet moliūgų-žibintų festivalis buvo daug muzikalesnis, net trijose miestelio erdvėse skambėjo keturių profesionalių atlikėjų koncertinės programos, tačiau parko jau neužliejo muzikos garsai, čia vaikštinėdami lankytojai girdėjo, kaip po kojomis čeža medžių lapai. Visi nuogąstavimai, kad šiemet moliūgų šventė bus be moliūgų, turėjo nuvilti skeptikus, nes miestelio bendruomenė, Švėkšnos „Saulės“ gimnazija, Švėkšniškių sambūris, Švėkšnos lopšelis-darželis nepabūgo darbo ir išskaptavę daugiau kaip 500 moliūgų, nušvietė Švėkšnos miestelį ir parką moliūgų-žibintų šviesa.

Nemažai jau išskaptuotų moliūgų atkeliavo kartu su lankytojais, kurie grožėjosi nuostabiomis šviesos instaliacijomis, užliejusiomis Švėkšnos bažnyčią, parko architektūrą, restauruojamą Švėkšnos sinagogą bei liuteronų bažnyčią. Švėkšnos miestelis paskendo įvairiaspalvių šviesų jūroje. Energingai ir su šypsenomis Šilutės policijos komisariato pareigūnai reguliavo atvykusių lankytojų srautus, padėdami išvengti eismo įvykių.

Festivalio „Mes už šviesą“ atidarymo akordai Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje nuskambėjo varinių pučiamųjų garsais ir nuoširdžiomis padėkomis pagrindiniams rėmėjams – Lietuvos kultūros tarybai ir Šilutės r. savivaldybei. Saksofonininkas prof. Petras Vyšniauskas ir Klaipėdos Brass kvintetas (meno vadovas Sigitas Petrulis) parengė išskirtinę programą, kurioje susipynė elektroninė ir klasikinė muzika.

Antrąją festivalio dieną ne tik šviesų instaliacijos pasklido po visą miestelį, bet ir muzikos garsai užliejo visus tris maldos namus: restauruojamojoje Švėkšnos sinagogoje vienintelis grupės „Atika” su styginiais (vokalas Darius Žvirblis) šiais metais suplanuotas koncertas, Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje šilumą ir pačias geriausias emocijas į visų širdys atnešė Kristinos Žaldokaitės vadovaujamas Vilniaus Šv. Jonų bažnyčios Gospel Choras, o kad būtų gera ir jauku grįžti namo, grupė ,,Baltos varnos” (atlikėjos Teresė ir Milda) Švėkšnos liuteronų bažnyčioje uždarė antrąją festivalio „Mes už šviesą“ vakarą.

Nepaisant to, kad pandeminė situacija kiek pakeitė festivalio formatą, pagrindinių organizatorių – Švėkšnos seniūnijos, Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos, Šilutės turizmo informacijos centro filialo Tradicinių amatų centro Švėkšnoje, Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos, Švėkšnos liuteronų parapijos ir Šilutės H. Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicijos – entuziazmo neužgesino. Moliūgų-žibintų festivalio „Mes už šviesą“ dvasia užliejo ne tik Švėkšnos miestelį, bet ir visus atvykusius.

———————————————————————————————————————————————————————–

Šilutės turizmo informacijos centro filialo Tradicinių amatų centro Švėkšnoje inf.

I. Rimkutės D. Gailiūnienės nuotr.

Rašyti komentarą