Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Armalėnuose atkasta ir perlaidojama per 1 000 karo belaisvių palaikų

Publikuota: 2020 rugsėjo 21 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos, Rajone

Masinės kapavietės vaizdas. (I.Čičiurkaitės nuotr.)Masinės kapavietės vaizdas. (I.Čičiurkaitės nuotr.)

Kai 2011 metais atlikdami nuotekų vamzdynų tiesimo darbus darbininkai Šilutės rajone, Armalėnų kaime, giliai po žeme aptiko kaukoles, niekas nė nenumanė, kad jų čia bus aptikta šimtai. Nuo vasaros vidurio iki pat šiol kaime vyksta palaikų iškasimo ir perlaidojimo darbai.

Šioje vietoje besidarbavę archeologai aptiko per 1 000 žmonių palaikus. Nustatyta, kad tai Antrojo pasaulinio karo belaisvių kaulai. Dauguma vyrų mirė nuo išsekimo, traumų ir įvairiausių ligų.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Armalėnų kaime darbus vykdo viešoji įstaiga „Kultūros vertybių globa“ bei mažoji bendrija „Arsaika“. Archeologų grupėje, vadovaujamoje archeologės Ingridos Čičiurkaitės, besidarbuojantis archeologas Rokas Kraniauskas sako, jog tokio masto kapavietės – retenybė. Tai antras pagal dydį tokios apimties perlaidojimas Lietuvoje. Didesnis palaikų skaičius buvo aptiktas tik Šiaurės miestelyje, tyrinėjant Napoleono karių kapavietę.

Šiuo metu specialistai jau atkasė ir perlaidojo daugiau kaip 900 palaikų. Pirmadienį ketinama palaidoti dar šimtą. Ir tai ne pabaiga. Manoma, jog skaičius gali pasiekti maždaug 1200. Šie palaikai – tai Macikų lagerio karo belaisvių kūnai.

rugsėjo 25 dieną Macikuose vyks oficiali ceremonija, pagerbiant palaidotus asmenis. Čia ketina suvažiuoti valdžios atstovai, kai kurių ambasadų vadovai.

Daugiau – https://www.15min.lt/naujiena…

Rašyti komentarą