Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės ligoninė atnaujino per 90 proc. ambulatorinių paslaugų, stacionarinių – mažiau, tačiau situacija gerinama

Publikuota: 2020 rugpjūčio 29 Kategorija: Aktualijos, Sveikata, Šilutėje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) pateikti duomenys rodo, jog liepos mėnesį dauguma šalies gydymo įstaigų ženkliai padidino paslaugų apimtis, kai kurios beveik pasiekė iki karantino buvusį lygį. Dar anksčiau Sveikatos apsaugos ministerija ligoninių vadovams nurodė, jog iki rugsėjo privalu atnaujinti ne mažiau kaip 70 proc. stacionarinių ir ne mažiau kaip 80 proc. ambulatorinių paslaugų apimčių. Pastarųjų Šilutės ligoninei sėkmingai pavyko atnaujinti virš 90 proc.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Stacionarinių paslaugų atnaujinta mažiau negu reikalaujama (63, 6 proc.), tačiau, anot vyriausiojo gydytojo Viktoro Šileikio, šiuo metu imamasi visų būtiniausių priemonių susiklosčiusiai situacijai pagerinti.

Gydymo įstaigoms, kurios įvykdė Sveikatos apsaugos ministerijos iškeltus reikalavimus, už paslaugas apmokėta pagal vadinamąją vienos dvyliktosios taisyklę. Daliai ligoniniai, anot Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, kurios iki šiol vangiai atnaujina paslaugų teikimą, numatyta apmokėti už faktiškai suteiktas paslaugas. Tai, anot V. Šileikio, neramina medikų bendruomenę. Mat iki šiol nėra tiksliai aišku, kaip bus mokama už paslaugas.

Siekiant pagerinti susiklosčiusią situaciją, ligoninės vadovas pažymi, kad su skyrių vedėjais jau įvyko keli susirinkimai, kurių metu apsvarstytos priežastys ir priimti būtini sprendimai. „Valstybinės ligoninių kasos pateikė duomenis, kuriuose, deja, nėra informacijos apie ambulatorines paslaugas. Jas atnaujinome virš 90 proc. Greta šių teikėme ir stacionarines paslaugas, kurių atnaujinome 63,5 proc. Tiesa, iki reikiamų 70 proc. dar trūksta, tačiau tai tikrai nesunkiai įgyvendinama. Situacija jau pagerinta, o duomenys skelbiami liepos mėnesio“, – į VLK paskelbus duomenis sureagavo Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas.

Anot V. Šileikio, po ilgų diskusijų su medikų bendruomene paaiškėjo, kad stacionarinių paslaugų suteikta mažiau dėl karantino metu nevykdomų planinių operacijų bei perkelto Vaikų ligų skyriaus į kitas patalpas. Taip pat nemaža dalis tėvų baiminasi dėl privalomo COVID-19 ligos testo vaikams prieš guldant juos į gydymo įstaigą. Kaip žinia, naujai į ligonines ilgesniam laikui guldomiems pacientams tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti, imant tepinėlį iš nosiaryklės, yra privalomas. COVID-19 testas turi būti atliktas likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento stacionarizavimo.

„Stacionarinių paslaugų buvo teikiama mažiau dėl perkelto Vaikų ligų skyriaus. Deja, bet karantino metu teko šį skyrių perkelti į kitas patalpas. Mums buvo reikalingas atskiras pastatas… Kai grįžome prie įprasto darbo ritmo ir vaikai vėl galėjo gydytis ankstesniame skyriuje, pacientų nebuvo. To priežastis – pacientų, tėvų baimė dėl privalomo tyrimo COVID-19 ligai nustatyti. Be to, vasarą ir taip yra mažiau sergančių vaikų. Svarbu pažymėti, kad karantino metu sumažėjo ir planinių operacijų skaičius, tačiau Chirurgijos-traumatologijos skyrius po truputį jau grįžta į ankstesnį darbo rėžimą“, – aiškino V. Šileikis.

Pasak gydymo įstaigos vadovo, labiau vertėtų visiems atsižvelgti į tai, ko medikų bendruomenei pavyko pasiekti visų kraštiečių labui. Žinant, kad nė vienas pacientas, darbuotojas neužsikrėtė koronaviruso infekcija, anot V. Šileikio, reiškia viena – buvo paisoma visų nurodymų, imtasi būtinų saugumo priemonių. „Užsikrėtimų pavyko išvengti, nes buvo sureguliuoti srautai. Pakliuvus pas mus į gydymo įstaigą užsikrėtusiam koronavirusu asmeniui ir su juo sąlytį turėjusiems darbuotojams, pavyko išvengti protrūkio. Viskas buvo suorganizuota pagal visus saugumo reikalavimus, imtasi visų priemonių“, – tvirtino vyriausiasis gydytojas.

Tokie veiksmai ir toliau vykdomi, stacionarinės paslaugos atnaujintos, SAM nurodymai bus įvykdyti, tačiau V. Šileikis pažymi, kad ir visuomenė privalo neatsipalaiduoti ir imtis visų reikalingų saugumo priemonių, kad apsaugotų ir save, ir aplink esančius nuo koronaviruso. Mat pirmoji COVID-19 ligos banga dar nesibaigė.

www.silutesligonine.lt inf.

1 skaitytojų komentaras
algimantas 2020 rugsėjo 1d., 04:0684.15.187.194
paslaugas jie atnaujine ir seniai – tik sau i kisene . Uzsirasykite pas Plaipiene ar Padimanskiene – pasakys , kad keli menesiai i prieki nera vietu , o jei moki – prasau -vietu yra. Absurdas kazkoks . Ir jiems dar atlyginimai keliami , pailseti valstybe isskiria pinigu . Nejau mes dar ilgai su sitokia situacija sveikatos apsaugos srityje taikstysimes . Kiek dar jie gali tyciotis is musu

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą