Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Demaskuok.lt: sąmokslo teorijose Lietuvoje skleidžiama apie 200 melagysčių – nuo kraupių kliedesių iki pavojingos dezinformacijos

Publikuota: 2020 gegužės 07 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

COVID-19 pandemijos metu žmonėms vartojant daugiau informacijos, jos pasiūlą užpildė ir įvairių sąmokslo teorijų šalininkai, vis plačiau pasitelkiantys vaizdo įrašų formatą. Niekuo nepagrįsti koronaviruso gydymo būdai, kaltinimai Billui Gatesui, karinis tribunolas Barackui Obamai, Celine Dion sulaikymas, JAV karinė invazija į Europą, pedofilija, 5G grėsmė neuro imuninei sistemai – visa tai gali derėti viename sąmokslo teorijos vaizdo įraše.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Iniciatyvos „Demaskuok.lt“ analitikai ištyrė 12 tokių įrašų 7-iose „YouTube“ paskyrose. Čia buvo užfiksuota beveik 200 melagingų teiginių, o šie video iki šiol buvo peržiūrėti apie 1,2 mln. kartų. Tyrėjai perspėja dėl ilgalaikių pasekmių – vien peticijas prieš 5G jau pasirašė apie 25 tūkst. lietuvių.

„Išgirdę sunkiai įtikėtinų faktų–pramanų raizgalynę, daugelis numojame ranka – kas gali tikėti sąmokslo teorijomis? Vis dėlto, tyrimų duomenimis, tikinčiųjų yra gerokai daugiau, nei galėtume įsivaizduoti. Štai amerikiečių tyrimas parodė, kad bent viena sąmokslo teorija tiki apie pusė JAV gyventojų*. Todėl ši problema iš tiesų yra gerokai rimtesnė, nei atrodo“, – sako „Demaskuok.lt“ vyr. analitikas Algirdas Kazlauskas.

Pasak jo, sąmokslo teorijos žmones viliojo visais laikais, o geriausias laikas joms atsirasti – neeiliniai įvykiai. „Pagrindinė sąmokslo teorijų populiarumo paslaptis – esminių žmonių psichologinių poreikių patenkinimas: noras suprasti sudėtingus reiškinius, troškimas pasijusti saugiau juos kontroliuojant ar siekis priklausyti tam tikrai išskirtinei grupei. Tad pasauliui susidūrus su dar nepažįstamo viruso pandemija ir dėl karantino turint daugiau laiko, tokioms teorijoms kurtis bei sklisti susidarė itin palanki terpė.“

Specializacijos nėra – kalbama apie viską

„Demaskuok.lt“ tyrimui buvo pasirinkta 12 vaizdo įrašų, sausio–balandžio mėn. pasirodžiusių 7-iuose „YouTube“ kanaluose. Analizė atskleidė dvi pagrindines vaizdo įrašų temas: COVID-19 pandemija ir 5G tinklo plėtra bei tariamas ryšys tarp jų. Šioms temoms plėtoti buvo pasitelkiami tokie naratyvai: koronavirusas yra dirbtinai sukurtas laboratorijoje; COVID-19 pandemija yra galingų politinių–ekonominių jėgų iš anksto suplanuotas ir dirbtinai paskatintas procesas – šios siekia suardyti dabartinę pasaulio tvarką; koronavirusas nėra toks pavojingas, o COVID-19 pandemija iš tiesų neegzistuoja – ji tėra žiniasklaidos sąmokslas; tikroji tiesa apie koronavirusą yra slepiama nuo žmonių; 5G tinklas yra kenksmingas žmogaus sveikatai, todėl koronaviruso protrūkis ir 5G tinklo plėtra yra tiesiogiai susiję.

Nepaisant to, kad vienos sąmokslo teorijos prieštarauja kitoms, jas platino tie patys asmenys, kartais jas aptardami viename ir tame pačiame vaizdo įraše. Čia pasirodantys teiginiai varijuoja nuo sunkiai patikrinamų – tokių, kuriuos patvirtinti ar paneigti reikia gilių medicinos, fizikos ar kitos srities žinių, iki atsitiktinių ir absurdiškų, kaip „Hillary Clinton nupjovė mergaitei veidą“, „Ellen DeGeneres yra vyras“ ar „Vladimiras Putinas yra žemaitis“. Sąmokslo teorijose taip pat dažnai fiksuojamas oficialios statistikos neigimas: „Italijoje nuo koronaviruso kovo pradžioje buvo mirę vos pora žmonių“ arba „Vokietijoje nėra pandemijos“. Tikrindami vaizdo įrašuose pateikiamų teiginių patikimumą, „Demaskuok.lt“ analitikai rėmėsi tokiais šaltiniais kaip Pasaulio sveikatos organizacija, NASA, Europos komisija, kitomis tarptautinėmis organizacijomis ir oficialiais šaltiniais besiremiančiomis žiniasklaidos priemonėmis.

Ilgalaikės pasekmės – nuo peticijų iki fizinių veiksmų

„Svarbu pažymėti, kad šiuo metu sąmokslo teorijų pasiekiamumas – kaip niekad didelis: analizės metu tirtose vaizdo įrašų platformose oficialių peržiūrų skaičius artėja prie pusantro milijono. Didelis žmonių įsitraukimas gali turėti ilgalaikių pasekmių. Pavyzdžiui, plintanti sąmokslo teorija apie 5G žalą gali daryti įtaką sklandžiam technologijų diegimui – tai jau pasireiškia peticijomis, vien Lietuvoje parašų skaičius artėja prie 25 tūkst. Maža to, Vakarų šalių pavyzdžiai rodo, kad dezinformacija apie 5G gali išprovokuoti ir aktyvius fizinius veiksmus – jau turime dešimtis atvejų apie pranešamus padegtus ar kitaip suniokotus telekomunikacijų bokštus“, – atkreipia dėmesį A. Kazlauskas.

„Demaskuok.lt“ vyr. analitikas pabrėžia kritiško požiūrio į informaciją reikšmę. „Socialinių medijų laikais gebėjimas atsirinkti patikimą informaciją bei jos šaltinius tapo kaip niekad svarbus. Tam dabar itin reikalingas nuomonės lyderių ir žiniasklaidos susitelkimas pabrėžiant šiuos dalykus visuomenei.“

Apie „Demaskuok.lt“

„Demaskuok.lt“ – nacionalinė iniciatyva, telkianti visuomenės, žiniasklaidos ir valstybės atstovus kovai su netikromis naujienomis, kurios kelia sąmyšį ir mažina pasitikėjimą šalimi. „Demaskuok.lt“ iniciatyva sulaukė didžiausios pasaulyje paieškos sistemos „Google“ dėmesio ir finansavimo, o taip pat tokių žiniasklaidos gigantų kaip „The Financial Times“ ir „Deutsche Welle“ dėmesio. Organizacija savo veiklą yra pristačiusi 17 valstybių, tarp jų – Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Serbijoje ir kitose.

*Oliver, J. Eric ir Wood, Thomas J. (2011). Conspiracy Theories and the Paranoid Style(s) of Mass Opinion. University of Chicago.

demaskuok.lt inf.

Rašyti komentarą