Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Žvejai dėl mažėjančio stintų laimikio kaltina vieni kitus

Publikuota: 2011 balandžio 20 Kategorija: Verslas

zvejosvetaine.lt nuotr.zvejosvetaine.lt nuotr.

Dėl kasmet vis mažesnių stintų laimikių Baltijoje, jūros priekrantės žvejai kaltina mariose žvejojančius žvejus.

Esą šie neleistinomis priemonėmis išgaudo didelius kiekius neršti atplaukusių žuvų, kurių populiacija nespėja atsikurti. Pamariškiai tokius kaltinimus vadina nepagrįstais, praneša LTV „Panorama“.

Ilgai laukę agurkais kvepiančių žuvų, šią žiemą jūros priekrantės žvejai liko be išsvajoto laimikio.

Jų teigimu, stintų sparčiai mažėja: esą prieš keletą metų sugaudavę iki 56 tonų stintų, pernai tenkinosi perpus mažesniu laimikiu.

Dėl mažėjančių žuvų išteklių Baltijos priekrantės žvejai kaltina pamario žvejus, šį pavasarį traukusius itin gausius stintų laimikius. Esą į Nemuno žemupį neršti atplaukusi žuvis išgaudoma pamaryje ir nespėja atsikurti jų populiacija.

„Ten žvejojama ne pagal taisykles, necivilizuotai, traukiamaisiais tinklais. Man teko ir pačiam matyti, net panaudojamos tokios žvejybos priemonės, kaip traktoriai. Traktorium palei pakrantę velka tą traukiamąjį tinklą, ir ne vieną toną pagauna“, – pasakojo Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos vadovas Alfonsas Bargaila.

Stintą Nemuno žemupyje gaudantys pamariškiai sako, kad laimikis priklauso nuo oro. Vienais metais jie džiaugiasi didesniu laimikiu, kitais stintų daugiau sugauna Baltijos priekrantės žvejai.

„Jie nežinodami, kaip mes gaudom, sako, kad mes čia ją išgaudom. Bet mes tiek metų žvejojam ir anksčiau jos buvo daugiau. Senais laikais buvo tiek pat tų tinklų, tiek pat žvejojo ir žuvis nedingdavo. O dabar sako, kad mes ją išgaudom. Man tai truputį juokinga“, – teigė Įmonės „Riepa“ direktorius Andriejus Repinas.

Žvejybos įtaką žuvų populiacijai pradėta stebėti maždaug prieš 20 metų, kai stinta pradėta gaudyti jūroje. Specialistai sako pastebėję, kad per tuos metus sumažėjo stintų dydis. O Nemuno žemupyje žymiai mažiau sugaunama stambių žuvų ir esą galbūt dėl žvejybos pajūryje mažėja stintų.

„Būtent jūroje yra gaudomos stambios stintos, patelės. Ir gali susiklostyti iš tiesų tokia situacija, kad neesant pakankamai reproduktorių, t.y. stintų patelių, gali ištekliai mažėti“, – aiškina Žuvininkystės tarnybos vyr. specialistas Arvydas Švagždys.

Žvejų nesutarimus turėtų spręsti Aplinkos ministerija, į kurią kreipėsi priekrantės žvejai, prašydami uždrausti pamario žvejams gaudyti stintą traukiamaisiais tinklais ir riboti žvejybą nerštavietėse.

LTV „Panorama“ inf.

1 skaitytojų komentaras
japis 2011 balandžio 20d., 17:4184.32.215.71

kodel nutylima apie siu metu stintu laimiki?

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą