Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Lietuvos vandens telkiniuose daugės retų žuvų

Publikuota: 2020 kovo 09 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Žuvininkystės tarnyba, atsakinga už žuvų išteklių valstybiniuose vandens telkiniuose atkūrimą ir gausinimą pagal Žemės ūkio ministerijos patvirtintas ir su Aplinkos ministerija suderintas programas, šiemet yra numačiusi įveisti per 7, 8 mln. vnt. įvairių rūšių žuvų.

Kaip ir praėjusiais metais, šiemet didelis dėmesys bus skiriamas lašišų šeimos žuvims – lašišoms, šlakiams ir margiesiems upėtakiams, taip pat eršketų šeimai priklausančioms žuvims. Toliau bus siekiama atkurti ties išnykimo riba atsidūrusių ūsorių ir Lietuvos upėse nykstančių skersnukių išteklius.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pagal patvirtintą Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2020 m. planą šiemet Žuvininkystės tarnyba yra numačiusi įveisti 1560 tūkst. vnt. ungurių, 3210 tūkst. vnt. lydekų, 1250 tūkst. vnt. sterkų, 180 tūkst. vnt. lašišų, 125 tūkst. vnt. šlakių, 21 tūkst. vnt. aštriašnipių eršketų, 26 tūkst. vnt. sterlių, 500 tūkst. vnt. vėgėlių, 516 tūkst. vnt. meknių, 200 tūkst. vnt. margųjų upėtakių, 30 tūkst. vnt. kiršlių, 30 tūkst. vnt. šamų, 55 tūkst. vnt. lynų ir kitų žuvų jauniklių.

Taip pat planuojama į Lietuvos vidaus vandenis įveisti 4 tūkst. vnt. plačiažnyplių vėžių. Dar 4 tūkst. vnt. siauražnyplių vėžių planuojama sugauti ir perkelti į kitus vandens telkinius.

Pernai pirmą kartą Žuvininkystės tarnybos istorijoje specialistai atliko dirbtinį ūsorių veisimą ir gavo pirmąsias gyvybingas ūsorių lervutes. Paauginti 4 tūkst. vnt. ūsorių spalio mėnesį buvo išleisti į Neries upę. Šiemet į valstybinius vandens telkinius yra numatyta įveisti 20 tūkst. vnt. ūsorių. Dedamos visos pastangos, kad ši vertinga žuvų rūšis Lietuvos upėse būtų gausesnė.

Žuvininkystės tarnyba taip pat siekia, kad Lietuvos upėse gausėtų nykstančių retų žuvų – skersnukių. Šias į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytas žuvis tarnyba ėmė veisti dirbtinai ir pernai į Šventosios upę buvo išleista 15 tūkst. vnt. skersnukių jauniklių. Šiemet į valstybinius vandens telkinius yra numatyta įveisti 20 tūkst. vnt. skersnukių.

Žuvininkystės tarnyba jau kelerius metus iš eilės įgyvendina europinių ungurių ir aštriašnipių eršketų atkūrimo programas. Kad darbai vykdomi sėkmingai, galima spręsti iš žvejų atsiliepimų – šių rūšių žuvų Lietuvos vidaus vandenyse sugaunama vis dažniau.

zum.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą