Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Ši žiema buvo rekordiškai šilta

Publikuota: 2020 kovo 02 Kategorija: Aktualijos, Orai

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (toliau – LHMT) duomenimis, 2019/2020 m. kalendorinė žiema Lietuvoje buvo šilčiausia per visą meteorologinių stebėjimų laikotarpį.

Vidutinė žiemos mėnesių oro temperatūra buvo 2,6 °C, o tai yra kur kas šilčiau už vidutinę daugiametę kalendorinės žiemos temperatūrą (1981-2010 m. žiemos oro temperatūros vidurkis Lietuvoje yra -2,8°C). Šios žiemos visi mėnesiai buvo kur kas šiltesni už įprastines daugiametes normas.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Iki šiol šilčiausia žiema Lietuvoje buvo 1989/1990 m., kai vidutinė žiemos mėnesių oro temperatūra buvo 1,0 °C,“ – teigia LHMT klimatologas Donatas Valiukas.

Pasak jo, pastovaus oro temperatūros perėjimo per nulį, kai ir fiksuojama klimatologinė žiemos pradžia, šiais metais nebuvo – klimatologinė žiema net nebuvo atėjusi.

Žemiausia šios žiemos oro temperatūra Lietuvoje buvo vos -8,9 °C, ji registruota vasario 5 d. Rokiškyje (žemiausios oro temperatūros rekordas Lietuvoje yra -42,9, registruotas 1956 02 01 Utenoje). Aukščiausia šios žiemos temperatūra buvo išmatuota gruodžio 18 d. Marijampolėje – +11,1 °C.

„Šių metų žiemos mėnesiai išsiskyrė ne tik aukšta oro temperatūra, bet ir besniegėmis dienomis, per visus tris žiemos mėnesius buvo vos keletas dienų su sniego danga, o tai yra pirmas toks atvejis per visą meteorologinių stebėjimų istoriją,“ – akcentuoja D. Valiukas.

Dažnai žiema apibūdinama ir šalčio (ledo) dienų skaičiumi. Šalčio dienos fiksuojamos tada, kai maksimali oro temperatūra visą parą nepakyla aukščiau 0°C ir yra neigiama. Tokių dienų šią žiemą buvo vos 1-2 didžiojoje Lietuvos dalyje, 6-8 rytinėje šalies dalyje, o vakarinėje Lietuvoje tokių dienų neregistruota apskritai. Įprastai tokių šalčio dienų Lietuvoje turėtų būti po keliasdešimt. Šalčiausia žiema Lietuvoje buvo 1969/1970 m., kai vidutinė mėnesio oro temperatūra buvo -8,9 °C.

Vykstant globaliai klimato kaitai, žiemos iš visų metų sezonų sušilo labiausiai.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą