Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: akademinė pamoka ne vien mokytojams

Publikuota: 2020 vasario 22 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Laukiamas kolektyvinės monografijos „MAIRONIO BALSAI Kūryba, veikla, atmintis“ sutikimas F.Bajoraičio bibliotekoje vasario 20 d. Šilutės žiniasklaidoje buvo reklamuojamas kaip Vilniaus knygų mugės pradžios renginys. Malonu pastebėti, kad šilutiškių lūkesčiai pasitvirtino – bemaž porą valandų trukęs supažindinimas su monografijos turiniu ir sandara prilygo aukščiausio lygio renginiui, vykstančiam šiuo metu knygų mugėje.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Nors dr. Eugenijus Žmuida yra tik vieno monografijos skyriaus „Maironio istoriosofija Lietuvos istorijoje“ autorius, tačiau susidarė įspūdis, kad knygos medžiaga (775 puslapiai) jam yra ne tik iki smulkmenų žinoma, bet ir asmeniškai ištyrinėta bei išjausta. Iš ankstesnių susitikimų su mokslininku jau esame patyrę, kad jis yra ne eilinis lektorius, bet labai konkrečiais faktais, lakoniška kalba gebąs papildyti esminius aptariamos temos aspektus tokiais dalykais, kurie yra labai reikalinga klausytojui. Atrodo, kad jam labai svarbu, kad tai, ką jis žino, turėtų išgirsti ir klausytojas.

Monografija šiuo metu yra vienas iš svariausių Maironio kūrybos, veiklos (ypač politinės, apie kurią gal mažiausiai žinome) ir kanonizacijos tyrinėjimų leidinys. Tokio dar neturėjome, todėl jis ypač svarbus mokytojams, ieškantiems šiuolaikinių įvairiapusės Maironio kūrybos interpretacijų, bei poeto, kaip žmogaus, besirūpinusio jaunimo švietimu įžvalgų. Nedidelės apimties, bet turiningoje ir gana toliaregiškoje Lietuvos rašliavos istorijoje, išryškindamas mintį‚ kad „literatūra gyviau už istoriją atvaizduoja tautos gyvenimą“, poetas pabrėžia ypatingą literatūros istorijos vaidmenį. Sekant Maironio mintį, literatūros istorija padeda suvokti tautos augimo kelią ir galimą perspektyvą. (Skyrių Maironio literatūros istoriografija“) aptarė autorė dr. Ramutė Dragenytė).

Taigi, turiningas ir įdomus buvo vakarojimas, susipažįstant su naujausia knyga apie Maironį mūsų bibliotekoje. Ir dar reikia padėkoti TAU ansambliui (vadovė L. Mieliulytė), kuris pakiliai pradėjo vakarą „Lietuva brangi“ giesme, Vidos Tarozienės eilėraščiu Maironiui, Aldonai Sapronaitienei už tautinės atributikos inicijavimą. Ir visiems renginio dalyviams, kurie neabejingi poeto gyvenimui ir dainoms.

I. Arlauskienė

Rašyti komentarą