Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

VE.lt: ornitologai nerimauja dėl į Lietuvą grįžtančių paukščių

Publikuota: 2020 vasario 06 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Ši žiema Lietuvoje kaip niekad šilta. Kai kuriuose šalies regionuose visiškai neiškrito sniego, o kai kur vos iškritęs jis kaipmat ištirpo. Šiltėjant klimatui gamtoje galima stebėti ir įdomius reiškinius. Kol vieni kalba apie jau pražydusias žibutes ir besikalančius medžių pumpurus, kiti žvelgia į dangų, kurį skrodžia po truputį į šalį grįžtantys paukščiai.

Tačiau jiems pasiekus Lietuvą kai kurie ornitologai nerimauja.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Borisas Belchevas įspėja – nors dabar šilta, žiema nesibaigė, Lietuvą dar gali užklupti šaltukas, o tokiu atveju grįžusiems paukščiams gali baigtis liūdnai.

„Šiuo metu sąlygos išgyventi paukščiams lengvesnės. Praėjusią savaitę į Lietuvą grįžo baltosios kielės. Tai – neįprastai ankstus laikas. Kai kurie paukščiai gali sugrįžti per anksti, nes dar gali būti, kad Lietuvą užklups šalčiai“, – problemą įvardijo ornitologas.

Apie tai, kad vis daugiau paukščių pasiekia Lietuvą, prabilo ir Ventės rago ornitologinės stoties specialistai.

„Žiema šiemet labai nesikandžiojo, tad nenuostabu, kad netoli migruojantys paukščiai, tokie kaip varnėnai, pempės, pilkosios gervės ar pilkosios žąsys, jau stebimi mūsų krašte“, – „Facebook“ paskyroje teigia jie.

Tačiau kartu pažymėta, kad tolimieji migrantai baltieji gandrai namo skristi dar neskuba.

„Ventės rago ornitologinė stotis kartu su Gamtos tyrimų centru palydoviniais siųstuvais yra pažymėję keletą baltųjų gandrų. Didžioji dalis žymėtų paukščių žiemoja vidurio Afrikos valstybėse Čade bei Sudane ir namo dar neskuba“, – teigė specialistai.

Anot jų, vienas Kėdainių rajone pažymėtas gandras buvo pasiekęs net Pietų Afrikos Respubliką ir žiemą leido netoli Keiptauno esančiame sąvartyne.

„Kadangi šiam paukščiui iki Lietuvos reikės nuskristi apie 10 tūkstančių kilometrų, savo kelionę namų link jis jau pradėjo. Paukštis sausio 30 dieną pajudėjo namų link, tačiau dar suabejojęs – paskridęs apie 70 km – grįžo į žiemojimo vietą. Sausio 31 dieną, sukaupęs jėgas, jis jau ryžtingiau patraukė šiaurės kryptimi. Vasario 3 dienos vakare nuo žiemojimo vietos paukštis buvo nuskridęs apie 1 000 kilometrų”, – skaičiavo ornitologai.

Jonas Valaitis, VE.lt

Rašyti komentarą