Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Nuo Naujųjų metų šeimos ginčuose taikoma privaloma mediacija

Publikuota: 2020 sausio 08 Kategorija: Teisėtvarka

taurages.teismai.lt nuotr.taurages.teismai.lt nuotr.

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojus Mediacijos įstatymo pataisoms, šeimos bylose, nagrinėjamose ginčo teisena, bus taikoma privalomoji mediacija. Tai reiškia, jog prieš kreipiantis į teismą dėl kilusio ginčo šeimos bylose šalys turės pirmiausiai kreiptis į Valstybės garantuojamos antrinės teisinės pagalbos tarnybą prašymu dėl privalomosios mediacijos taikymo.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pasak Tauragės apylinkės teismo pirmininko pavaduotojos Linos Nainienės, mediacija leidžia efektyviau suvaldyti šalių emocijas, struktūruoti jų lūkesčius ir nukreipti diskusijas konstruktyvia linkme. Tai, kad teisminė mediacija atveria didesnes perspektyvas šalims ir yra veiksmingesnis ginčų sprendimo būdas, leidžia įsitikinti ir pastarųjų metų sėkmingi teisminės mediacijos taikymo atvejai Tauragės apylinkės teismo Šilutės rūmuose. Pačių ginčo šalių pasiekti kompromisiniai susitarimai, priešingai nei teismo parinkti įpareigojimai, ilgalaikėje perspektyvoje leidžia šalims išsaugoti pagarbius tarpusavio santykius, kas yra ypač aktualu, tais atvejais, kai šalys turi bendrų nepilnamečių vaikų.

Mediacijos lankstumas ypač praverčia sprendžiant šeimos ginčus, nes neretai jie būna itin jautrūs. Mediacijos metu atskleista informacija laikoma slapta, ją draudžiama viešinti, nebent ginčo šalys susitartų kitaip. Be to, tai leis šalims kilusias problemas išspręsti taikiai bei kur kas operatyviau nei teisme. Šalims nereikės samdyti advokatų, nereikės mokėti žyminio mokesčio.

Mediaciją vykdo mediatoriai. Tai specialius įstatymo reikalavimus turintys atitikti kvalifikuoti specialistai, nuolat privalantys tobulinti savo kvalifikaciją, todėl taip bus užtikrinamas kokybiškas paslaugų teikimas

Asmenims nemokamos mediacijos paslaugos būtų teikiamos iki 4 valandų. Pavyzdžiui, sutuoktiniams nesutariant dėl išlaikymo dydžio vaikams skyrimo, bendravimo tvarkos nustatymo ar turto pasidalijimo, mediatorius pasikviestų sutuoktinius ir pasiūlytų galimus sprendimų variantus. Šalims apsvarsčius pateiktus pasiūlymus ir išsakius savo nuomonę bei pavykus ginčą išspręsti taikiai, būtų paruošiamas taikos sutarties projektas ar surašomas sutarties dėl santuokos nutraukimo pasekmių projektas, kurį tvirtintų teismas.

Mediatoriaus paslaugomis bus galima pasinaudoti nemokamai, kreipiantis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą. Ji skirs mediatorių, kuris ir padės visus klausimus išspręsti taikiai, bendru sutarimu. Sutuoktiniai ir patys galės pasirinkti mediatorių iš specialaus Lietuvos Respublikos mediatorių sąrašo ir pasinaudoti jo paslaugomis, tokiais atvejais paslauga būtų mokama.

Atkreiptinas dėmesys, kad įstatymas numato ginčo šalims plačias galimybes bet kuriuo metu, bet kurioje stadijoje pasitraukti iš mediacijos ir kreiptis tiesiogiai į teismą, nenurodant pasitraukimo priežasčių, o tais atvejais, kai privalomąją mediaciją inicijuoja viena iš ginčų šalių ir per nustatytą terminą negaunamas kitos pusės sutikimas, asmenys įgyja teisę kreiptis į teismą bendra tvarka.

Be to, atkreiptinas dėmesys, kad šalims atsisakius pasinaudoti privalomąja mediacija, tai neužkerta galimybės pakartotinai susitarti dėl ginčo sprendimo mediacijos būdu net ir ginčui persikėlus į teismą. Tokiu atveju šalims taikomos tokios pačios sąlygos kaip ir privalomosios mediacijos taikymo metu.

Tauragės apylinkės teisme be teisėjų – teismo mediatorių Linos Nainienės, Daivos Jazbutienės ir Linos Šakarnienės į mediatorių sąrašą yra įrašyti ir teisėjų padėjėjai Martinas Duobinis ir Rasa Vekterienė, kurie turi teisę vykdyti ne tik teisminę, bet ir neteisminę mediaciją, t. y. padėti teisme nesprendžiamo ginčo šalims taikiai spręsti ginčą.

Skyrybų advokatai

1 skaitytojų komentaras
Nuo N14 Metu 2020 sausio 9d., 12:075.20.113.135

polytiniuose ŠST25 šeimos ginčuose taikoma privaloma opozicijos meditacija

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą