Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: skirtas finansavimas keturiems viešosios bibliotekos projektams, net trys iš jų – inovatyvioms paslaugoms kurti

Publikuota: 2020 sausio 07 Kategorija: Kultūra, Naujienos

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Lietuvos kultūros taryba priėmė sprendimą skirti dalinį finansavimą tęstiniam Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektui „Jaunųjų technologų akademija“, kurį paruošė Informacijos skyriaus specialistai (vadovė Akvilė Tamošiūnė).

Bibliotekoje jau trečius metus sėkmingai vykdomos didelio susidomėjimo sulaukusios veiklos naujausių informacinių technologijų mėgėjams: robotų konstravimo, programavimo, 3D modeliavimo, bepiločių skraidyklių (dronų) užsiėmimai.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Praėjusį rudenį visuomenei pristatyta nauja nemokama paslauga – unikalus interaktyvus žaidimas „Grindopolis“.

2020 m. „Jaunųjų technologų akademija bibliotekoje“ bus papildyta naujove – interaktyviais kubais iMO-LEARN. Tai yra šiuolaikinis sprendimas, sujungiantis dinaminį sėdėjimą ir skaitmeninį kinestetinį mokymąsi. Šie kubai – analogų neturintis, unikalus ir revoliucinis mokymosi būdas. Ergonominio dizaino interaktyvūs kubai turi integruotą judėjimo sensorių, kuris bevieliu būdu susijungia su interaktyvia programine įranga i3LEARNHUB. Projekto įgyvendinimo metu bus surengtos interaktyvios pamokos. Vaikai ir jaunimas turės galimybę patys parengti užduotis būsimoms interaktyvioms olimpiadoms – „Kubiadoms“. Interaktyvių pamokų metu dalyviai iš Šilutės miesto pagrindinių mokyklų, gimnazijų, moksleivių sąjungų, socialinių paslaugų centrų bei savanoriai ne tik mokysis naudotis virtualiais kubais, bet ir kurs užduotis būsimoms „Kubiadoms“ ir jas išbandys su savo bendraamžiais. Jiems bus suteikta galimybė mokytis organizuoti renginius, juos vesti ir kūrybiškai, intelektualiai leisti laisvalaikį, įgyti naudojimosi šiuolaikinėmis IT technologijomis įgūdžių.

Lietuvos kultūros taryba priėmė sprendimą skirti dalinį finansavimą tęstiniam Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialo projektui „Robotų ir savo krašto tyrinėtojai – 2“. Projekto tikslas – tobulinti miestelio bibliotekos lankytojų aptarnavimą diegiant inovatyvias, šiuolaikinių technologijų naudojimu pagrįstas, prieinamas paslaugas, skirtas bendruomenės vaikų ir jaunimo laisvalaikiui paįvairinti.

Gavus finansavimą F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialas įsigis naujus robotų komplektų, bepiločių skraidyklių (dronų), planšetinių kompiuterių. Įgyvendinant tęstinį projektą „Robotų ir savo krašto tyrinėtojai – 2“ vyks įvairios veiklos: informacijos rinkimas filmuojant, fotografuojant planšetiniais kompiuteriais ir bepilotėmis skraidyklėmis gamtą bei Kintų apylinkių žymias vietas, vyks robotikos dirbtuvėlės, kūrybinės dirbtuvėlės „Išmanieji įrenginiai“, paskaita „Gandras – nacionalinis Lietuvos paukštis“. Vienas iš projekto uždavinių – naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis skatinti vaikus ir jaunimą domėtis savo krašto istorijos ir kultūros paveldu: surengti pažintines ekspedicijas „Medžio kelionė“ ir „Žuvies kelias“. Telkiant ir aktyvinant Kintų seniūnijos bendruomenes bus rengiamos interaktyvios viktorinos „Ką žinai apie Lietuvą?“, „Noriu žinoti“, „Taip ar ne“.

Kai kurios projekto veiklos vyks ne Kintų rajone, bet Drevernoje ir Pėžaičiuose (Klaipėdos r.). Šiuo projektu skatinama tarprajoninė partnerystė, bendradarbiavimas, didinamas bendruomenių aktyvumas.

Finansavimas skirtas inovatyviam Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus projektui „Interaktyvus Pamario raštijos lobynas: išgirsk, prisiliesk, pamatyk“, kurio tikslas – aktualizuoti bei populiarinti Pamario raštijos palikimą Lietuvos kultūros paveldo kontekste, atskleidžiant tarpinstitucinį, tarpkultūrinį ir vietos bendruomenių vertybinį santykį su kultūros paveldu bei visa supančia aplinka, naudojant inovatyvias informacines technologijas. Vykdant projektą bus suskaitmeninti F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje bei jos filialuose saugomi vertingi kultūriniu ir istoriniu požiūriu Pamario raštijos paveldo dokumentai, atrinkta Pamario kultūros paveldo ir raštijos temą iliustruojanti informacija, ikonografinė medžiaga, vietos bendruomenė suburta pažinti, fiksuoti, populiarinti ir viešinti Šilutės krašto raštiją. Pasitelkiant informacines technologijas ir interaktyvų stalą bus sukurtas naujas kultūros produktas – žemėlapis „Interaktyvus Pamario raštijos lobynas“.

Šilutės vaikai 2020 m. jau trečią kartą bus pakviesti į kultūros edukaciją „Knygos istorija: nuo rašto ištakų iki ekslibriso“. Edukacijų metu bus aktualinamos ir skleidžiamos žinios apie Mažosios Lietuvos knygos paveldą, knygininkystės istoriją, knygininkus. Projektas skirtas skleisti ir įprasminti knygos, kaip žmonijos kultūros reiškinio, istoriškumo ir unikalumo suvokimą bei Mažosios Lietuvos knygos specifiškumą. Edukacijos metu F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir penkiose kaimiškose bendruomenėse vyks ekslibriso mokyklėlės „Grafikos kūrimo studija“ pamokos, vaikų vasaros atostogų metu biblioteka surengs septynių dienų edukacinę stovyklą, skirtą rašto ir knygos istorijai pažinti, išsaugoti ir gaivinti, Mažosios Lietuvos – Žemaitijos paribio regiono – kultūriniam ir knyginiam tapatumui ir išskirtinumui įprasminti.

Visų LKT finansuotų projektų suma siekia 28 820 eurų.

Akvilė Tamošiūnė, Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Rašyti komentarą