Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Senoji Šilutės kartografija ir ikonografija“ – naujasis Šilutės Hugo Šojaus muziejaus žemėlapių portalas ir orientacinis žaidimas

Publikuota: 2019 gruodžio 22 Kategorija: Paveldas, Įvairenybės

Šilutės Hugo Šojaus muziejus pristato 2019 m. įgyvendintą Lietuvos kultūros tarybos, Šilutės rajono savivaldybės ir UAB Hnit-Baltic finansuotą projektą „Senoji Šilutės kartografija ir ikonografija“.

Projekto įgyvendinimo metu buvo sukurtas žemėlapių portalas „Iš Šilokarčemos į Šilutę…“, internetinė aplikacija „Šilutės miesto ir rajono turizmo objektai“ ir virtualus orientacinis žaidimas po Šilutės miestą „Senosios Šilutės slėpiniai“.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus žemėlapių portalą ir internetinę aplikaciją „Šilutės miesto ir rajono turizmo objektai“ sukūrė UAB Hnit-Baltic, o virtualų videožaidimą po Šilutės miestą – UAB „MultimediaMark“. Projekto vadovas Šilutės Hugo Šojaus muziejaus muziejininkas archeologas Mantas Užgalis.

Projektas skirtas istorija ir senąja kartografija besidomintiems Šilutės miesto gyventojams ir jo svečiams, kurie turės galimybę susipažinti su Šilutės ir jos apylinkių istorija, teritorine, architektūrine raida, gatvių išplanavimu ir pokyčiais nuo XIX a. antros pusės iki šių dienų naudojant išmaniąsias technologijas. Taip pat projekto metu surinkta ir žemėlapių portale publikuojama senoji kartografinė ir ikonografinė medžiaga yra aktuali ir akademinei bendruomenei, tyrinėjančiai su Šilutės miesto ir viso Klaipėdos krašto istorija, urbanistine ir gamtine raida susijusius klausimus.

Projekto „Senoji Šilutės kartografija ir ikonografija“ įgyvendinimo metu sukurtas žemėlapių portalas „Iš Šilokarčemos į Šilutę…“ yra skirtas vartotojams peržiūrėti ir naudotis suskaitmeninta, Šilutę ir jos apylinkes reprezentuojančia istorine kartografine ir ikonografine medžiaga. Vartotojai, pasitelkę muziejaus darbuotojų parengtus ir portale patalpintus erdvinius duomenis, interaktyvius žemėlapius, galės kurti ir patys.

Taip pat projekto metu sukurta internetinė aplikacija „Šilutės miesto ir rajono turizmo objektai“ – tai Šilutės turizmo informacijos centro pateiktas ir suskaitmenintas žemėlapis su pažymėtomis Šilutės miesto ir rajono lankytinų turistinių objektų vietomis.

Projekto įgyvendinimo metu sukurtas skaitmeninis turinys yra pritaikytas naudoti edukaciniais tikslais – lokalinės istorijos ir geografijos, kultūrinės atminties formavimui, kultūrinio ir urbanistinio kraštovaizdžių studijoms, visuomenės laisvalaikio turtinimui. Mąstymas vaizdiniais yra žymai efektyvesnis mokymo būdas nei remiantis verbaline informacija. Tokiu būdu sukurtas kartografinių ir ikonografinių šaltinių portalas dar patrauklesniu platesniajai visuomenės daliai, ypatingai vaikams ir jaunimui, tapo į aptariamą portalą patalpinus interaktyvų orientacinį žaidimą žemėlapyje. Nors pats portalas turi laisvą prieigą, tačiau žaidimą gali žaisti tik prie sistemos prisijungę vartotojai, fiksuojant prisijungusiųjų skaičių. Žaidimo tikslas – gavus klausimą teisingai skaitmeniniame žemėlapyje lokalizuoti svarbius Šilutės miesto istorinius objektus (pastatus, tiltus, paminklus, parkus ir t.t). Teisingai lokalizavus vieną objektą ir jį pažymėjus el. žemėlapyje vartotojas gauna kitą klausimą, kuriame atsiranda nuoroda į kitą objekta ir t.t., kol galiausiai atrandamas paskutinis objektas žaidime. Perėję visą virtualią žaidimo trasą pirmieji du vartotojai kas mėnesį laimi prizus. Pirmos vietos nugalėtojas gauna nemokamą ekskursiją po Šilutės Hugo Šojaus muziejų, o antros – du nemokamus bilietus į Šilutės Hugo Šojaus muziejų.

Žemėlapių portalas „Iš Šilokarčemos į Šilutę…“

Aplikacija „Šilutės miesto ir rajono turizmo objektai“

Orientacinis videožaidimas po Šilutės miestą „Senosios Šilutės slėpiniai“

www.silutesmuziejus.lt inf.

Rašyti komentarą