Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Želdynų apsaugai gerinti – įstatymo pataisos

Publikuota: 2019 gruodžio 19 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtam naujos redakcijos Želdynų įstatymo projektui ir teiks jį Seimui.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Naujos redakcijos įstatymas leistų nustatyti aiškesnį želdynų apsaugos, priežiūros ir tvarkymo teisinį reguliavimą, sudarytų visuomenei daugiau galimybių dalyvauti priimant sprendimus dėl želdynų kūrimo ir užtikrintų geresnį jos informavimą apie numatomus jų priežiūros ir tvarkymo darbus, įtvirtintų profesinės kvalifikacijos reikalavimus želdynų projektavimo bei priežiūros ir tvarkymo darbus atliekantiems asmenims, suderintų įstatymo nuostatas su miškų ir žemės naudojimą, teritorijų planavimą ir statybos santykius reguliuojančiais įstatymais.

Visų pirma numatoma patikslinti želdynų sąvoką. Pastaruoju metu dėl užstatymo tankinimo pastebimas jų plotų mažėjimas. Todėl siūloma sumažinti plotą, lemiantį želdinių grupės pripažinimą želdynu, – nuo 0,05 ha, kaip dabar nustatyta, iki 0,01 ha. Taigi želdynu būtų laikoma ne mažesnė kaip 0,01 ha želdinių grupė.

Siekiant sudaryti sąlygas visuomenei dalyvauti viešųjų želdynų kūrimo ar pertvarkymo procese, siūloma išsiaiškinti ir įvertinti jos poreikius, prieš pradedant tai planuoti, projektuoti ir įgyvendinti. Tokiu atveju gyventojai galės teikti pastabas ir pasiūlymus, reikalauti atlikti viešųjų želdynų ir želdinių būklės ekspertizę. Be to, numatoma nustatyti privalomą visuomenės informavimą apie planuojamus ir vykdomus viešųjų atskirųjų želdynų projektavimo ir tvarkymo darbus, apie išduotą leidimą kirsti saugotinus želdinius, intensyviai genėti ir t. t.

Įstatymu siūloma nustatyti ir želdynų būklės privalomos ekspertizės atvejus, finansavimą, kvalifikacinius reikalavimus nepriklausomiems želdinių ekspertams. Ekspertizė būtų privaloma tais atvejais, kai urbanizuotoje teritorijoje numatoma pertvarkyti didesnius kaip 1 ha viešuosius želdynus ar gatvių želdinius ilgesnėje nei 100 m gatvės atkarpoje, kurioje yra 10 ir daugiau saugotinų želdinių, taip pat kai ekspertizę atlikti reikalauja visuomenė, pateikusi ne mažiau kaip 100 žmonių pasirašytą prašymą.

Be to, priėmus siūlomas pataisas, būtų įteisinta galimybė savivaldybėms bendradarbiauti su bendruomenėmis. NVO, bendruomenės, kitos organizacijos savivaldybių ar kitų viešųjų želdynų valdytojų nustatyta tvarka galėtų prisidėti įrengiant ir tvarkant viešuosius želdynus, atkuriant viešuosius želdinius ir juos saugant.

am.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą