Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Savivaldybių gerovės indeksas: Šilutė – ties viduriu

Publikuota: 2019 gruodžio 12 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Rajone, Šilutėje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Vilniaus politikos analizės institutas parengė naują Savivaldybių gerovės indeksą, kuriame Šilutė per metus iš 28 vietos smuktelėjo į 34-ąją.

Šilutės rajono savivaldybės gerovės indeksas – 3 balai (iš 10).

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Indekse naudota statistika iš Lietuvos Statistikos departamento, Lietuvos darbo biržos, Higienos instituto, Švietimo valdymo informacinės sistemos.

Savivaldybės buvo vertinamos pagal 5 komponentus: socialinio saugumo, fizinio saugumo, gyvybingos ekonomikos, kokybiško švietimo ir demografijos.

Socialinio saugumo komponentas matuoja socialinės gerovės situaciją savivaldybėse, akcentuojant integraciją į darbo rinką, lygias galimybes (vyrų ir moterų užimtumo santykis) ir socialinės paramos aprėptį.

Fizinio saugumo komponentą sudaro potencialių grėsmių gyvybei ir sveikatai rodiklių įverčiai: saugumas keliuose, nusikalstamumas (baudžiamųjų nusikaltimų santykinis rodiklis), medicininės pagalbos prieinamumas ir mirštamumo nuo neužkrečiamų ligų statistika.

Gyvybingos ekonomikos komponentą sudaro rodikliai, atspindintys konkurencingumą, investicijų patrauklumą ir augimo potencialą: vidutinis atlyginimas, įmonių skaičius ir smulkių bei vidutinių įmonių skaičius, tiesioginių užsienio investicijų skaičius, tenkantis vienam gyventojui, užimtumo lygis (16 – 65 m.).

Švietimo komponentą sudaro švietimo prieinamumo – ikimokyklinio švietimo aprėpties, dalyvavimo neformaliojo vaikų švietimo rodikliai, bei švietimo rezultatų rodikliai – įstojusiųjų į kolegijas ir universitetus procentai nuo bendro taip pačiais metais bendrojo lavinimo baigusiųjų abiturientų skaičiaus ir brandos egzaminų (lietuvių kalbos ir matematikos) rezultatai (procentas surinkusiųjų 51 – 100).

Demografinį komponentą sudaro demografinės senatvės koeficiento ir neto migracijos rodikliai.

Šilutės gerovės  indeksas

Socialinis saugumas – 2 balai.
Fizinis daugumas – 2,6 balo.
Gyvybinga ekonomika – 1,9 balo.
Švietimas – 4,3 balo (tai vienas prasčiausių rodiklių Lietuvoje).
Sveika demografija – 3,9 balo.

Bendras gerovės indeksas – 3 balai.

Daugiau – Savivaldybių gerovės indeksas.

Rašyti komentarą