Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Šilutės sekretai“: žodžiai pagaliau virsta darbais

Publikuota: 2019 gruodžio 06 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Oresto Lidžiaus nuotr.Oresto Lidžiaus nuotr.

Penktadienį Lietuvininkų gatvės šaligatvyje, prie 27-tu numeriu paženklinto namo, įmontuotas pirmasis „Šilutės sekretas“ – tai toks pastato, šalia kurio jis įrengtas, praeitį menantis stiklinis kambarėlis.
Jis bus apšviestas iš vidaus.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šis kambarėlis – pirmasis (bandomasis) iš 20-ies, kurie bus įrengti Lietuvininkų gatvėje, įgyvendinant bendruomenės projektą „Šilutės sekretai“.
Bus stebima, kaip šis kambarėlis išsilaikys per žiemą, o jau kitų metų pavasarį iš anksto numatytose vietose atsiras ir likusieji 19.
Juose bus atvaizduotas gyvenimas išlikusiuose istoriniuose miesto pastatuose.

Lietuvininkų g. 27 namo paslaptys
(jas atskleidė Vydūno gimnazijos moksleiviai)


Šis pastatas pastatytas XX a. pradžioje. Jo išvaizda iš esmės nepakitusi iki šių dienų. Tai – buvusi geraširdžio ūkininko ir prekiautojo sviestu Johannes Guttack sodyba su tradiciniu kaimiško stiliaus jaukiu, nedideliu nameliu. Kieme pastatytas tvartas, kuriame po 2 pasaulinio karo įrengti butai. Čia taip pat buvo erdvi medinė daržinė ir didelis sodas. Šio gyvenamojo namo aukštis sumažėjęs – namas susmukęs dėl gatvės šaligatvio įrengimo – kiekvieną kartą tvarkant ar iš naujo klojant šaligatvį šalia šio namo, buvo pilami vis nauji žvyro ir kitų medžiagų sluoksniai. Namo susmukimui įtakos galėjo turėti ir gana intensyvus gatvės eismas. Iš gatvės pusės buvo dideli vartai, bet jie laikui bėgant pašalinti. Vakarinėje namo sienoje dar yra vartų vyrių liekanos. Savininko ūkis buvo Žibų kaimo teritorijoje.

Sviestas buvo paklausi prekė Šilokarčemos turguje. Tačiau Žemaitijos ūkininkai atveždavo ypač daug ir įvairios žemės ūkio produkcijos. Taigi, konkurencija buvo didelė. Ne visi prekeiviai siekdavo pirkėjų palankumo savo produktų kokybe. Pasitaikydavo sukčių – sviesto talpose pridėdavo bulvių košės sluoksnį. Pasiskundus apgautiems pirkėjams, turgaus prižiūrėtojas vaikščiodavo nuo vieno pardavėjo prie kito ir tikrindavo sviesto grynumą persmeigdamas jį ilgu metaliniu iešmu iki pat dugno.

Be savininko Johann Guttack šeimos šiame name gyveno sodininkas Erich Czerwon, verslininkas Horst Hammler, kontoros darbuotojai Grete Lindszus, gertrud Preukschat ir Johann Podszus, suvirintojas Ernst Paltins, tarnautojas Walter Stoehr ir siuvėjas Richard Swars.

Gyventojams palikus namus, į juos atsikėlę naujieji šeimininkai rado visą vokiečių šeimų palikimą ir juokaudami buvusius namo gyventojus priskirdavo prasčiokams.

„Šilutės sekretai“ feisbuke

1 skaitytojų komentaras
Rima 2019 gruodžio 6d., 16:42174.253.64.126
Labai gera ideja ir puiki puošmena miestui centre ????????????
Labai laukiu kada tai bus padaryta būtinai aplankysiu.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 16 Thumb down 4

Atsakyti

Rašyti komentarą