Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Zudermano gimtadienis įkvėpė vokiečių kultūros dieną

Publikuota: 2019 spalio 02 Kategorija: Kultūra, Naujienos

Šilutės KPC nuotr.Šilutės KPC nuotr.

Rugsėjo 30 dieną jau trečią kartą Šilutėje buvo surengta vokiečių kultūros diena. Mintis minėti tokią dieną kultūrininkams kilo 2017 metų rugsėjo 30-ąją, minint Šilutės apylinkėse gimusio vokiečių rašytojo Hermano Zudermano (Hermann Sudermann) 160-ąjį gimtadienį. Ir tai jau tapo gražia tradicija, į kurią kasmet įsijungia vis daugiau Šilutės rajono kultūros ir švietimo įstaigų.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Vokiečių kultūros dienos“ pirmadienio rytmetys prasidėjo Šilutės rajono mokyklose, kuriose yra dėstoma vokiečių kalba, pamoka „O kaip vokiškai?“

Getės institutas Vilniuje, kuris yra tokios dienos partneris, pasiūlė pabandyti sudominti ir nesimokančius vokiečių kalbos moksleivius sužinoti ir išmokti po keletą žodžių. O pradėti tai nuo paprasčiausio – kaip tai būtų vokiškai. Panašu, kad žaidimo forma surengtas trumpas mokymas moksleiviams patiko, ir kas gali žinoti, ar tai nepaskatins jų pabandyti šią kalbą išmokti.

Šiame projekte dalyvavo Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos mokiniai su mokytoja Egle Jatautaite, Šilutės Vydūno gimnazijos moksleiviai (mokytoja Virginija Kiselienė), Vilkyčių pagrindinė mokykla (mokytoja Romualda Malinauskienė), Šilutės pamario pagrindinės mokyklos moksleiviai (mokytoja Vilma Jančiauskiene), Usėnų pagrindinės mokyklos moksleiviai (mokytoja Liucija Jasevičienė). O Šilutės pirmoji gimnazija su mokytoja Lijana Venckiene surengė pokalbį „Paribio kultūros ženklai Hermano Zudermano kūryboje“.

Vidurdienį Šilutės restoranuose ir kavinėse „Gilija“, „Rambynas“, „Kitchen Inn“, „Heidekrug“ kepykloje bei „Trukio stotelėje“ buvo galima paskanauti vokiečių virtuvės patiekalų. 12 valandą Šilutės F.Bajoraičio bibliotekoje prasidėjo moksleivių protų mūšis „Žinių paviljonas „Vokietijos stotyje“. Čia jėgas atsakant į bibliotekininkų ir muziejininkų paruoštus klausimus išbandė Šilutės pamario pagrindinės mokyklos komanda (mokytoja Vilma Jančauskienė), Šilutės Žemaičių Naumiesčio gimnazijos komanda (mokytoja Romualda Malinauskienė) ir Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos moksleiviai (mokytoja Eglė Jatautaitė). Į viktorinos vedėjos Kristinos Kelmelienės klausimus šį kartą geriausiai atsakinėjo Žemaičių Naumiesčio jaunimas, antrąją vietą užėmė Šilutės M.Jankaus mokyklos moksleiviai, o Pamario mokyklos komandai atiteko bronza.

Penktą valandą popiet Vokiečių kultūros dienos renginiai tęsėsi Šilutės Vydūno gimnazijos aktų salėje, kur nuo rudens Šilutės kultūros ir pramogų centras organizuoja savo renginius. Šilutės moksleiviai, dalyvavę kino kūrėjų projekte „Kino busas“, pristatė savo rugsėjo 27-29 dienomis sukurtus filmukus tema „Dingusio pasaulio pėdsakai“. Juos konsultavo bei jų darbams vadovavo kino dirbtuvių mentoriai, režisieriai iš sostinės Marat Sargsyan ir Andrius Blaževičius.

Moksleiviai per tą laiką sukūrė keturis filmus. Jie džiaugėsi, kad tai buvo labai kūrybingas laikotarpis – po neilgos teorinės dalies jie visi buvo suskirstyti į grupes, kur drauge kūrė scenarijus, vaidino filmuose, o vėliau visa tai sumontavo. Šie moksleiviai sakė, kad mielai ir toliau dalyvautų tokiuose mokymuose, jei tokių dar būtų.

Emilija Lekštutytė, Virginija Mikalauskaitė, Dovydas Macijauskas, Linas Kirjanovas ir Judita Skalauskaitė sukūrė filmą „Černobilio lažybos“. Lukas Kasperavičius, Ignas Želvys, Kotryna Mauliutė, Odrė Stungurytė ir Stela Jogminaitė sukūrė „Padėk“. Filmą „Sausainių išdavystė“ kūrė Ainoras Plotnikovas, Kamilė Giedriatytė, Domantas Balseris ir Domantas Mulskis, o filmą „Slėpynės“ – Marius Žvynakis, Lukas Paskalskis, Vanesa Levičeva ir Milda Bernotaitytė. Visi šie filmukai buvo parodyti susirinkusiesiems, o autoriai papasakojo apie jų kūrimą.

Jaunuosius kino kūrėjus gimnazijos salėje pakeitė Usėnų seniūnijos etnografinis teatras, vadovaujamas Jūratės Daugalienės. Jie parodė nuotaikingą vaidinimą pagal Hermano Zudermano apysaką „Mano širdie marios“. O Vokiečių kultūros dieną užbaigė vokiečių kompozitorių kūrinius atlikę Šilutės meno mokyklos mokiniai ir jų mokytojai. Susirinkusieji ypač džiaugėsi fortepionu skambinusių mokinių Nerijos Vytuvytės, Pijaus Pirogovo bei Medos Siliūtės atliekamų kūrinių brandumu, smuiku griežusios Eglės Ramanauskaitės kūrinio melodingumu. Koncertą žinomu vokiečių kūriniu „Mein Kleiner Grüner Kaktus“ užbaigė pučiamųjų ansamblis, vadovaujamas Edgaro Noreikos.

Šilutės KPC inf.

1 skaitytojų komentaras
matas 2019 spalio 21d., 23:2178.56.43.142

Patinka .Per menko svarumo žodis. Gal geriau žavu ! Šilutės atžalynas ir Zudermanas.
Jis gi čia ,als junge kerl ( pacanas) vaikštinėju pas tą Setegastą su skaudomu kelio sąnariu!
Chorai nuskamėjo savo laiku. Dabar laikas jaunų ,pvz. .mok. Janutaitės ( kažkodėl iškrito jos pavardė)auklėtinių. (Suorganizuokit kurėnai pllaukimą į Tilžę! )

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą