Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: pristatyti naujieji greičio matuokliai, apie kuriuos policija vairuotojų ženklais neįspės

Publikuota: 2019 rugsėjo 27 Kategorija: Teisėtvarka

Policijos nuotr.Policijos nuotr.

Penktadienį Lietuvos kelių policija pristatė naujuosius greičio matuoklius iš Vokietijos, kurie Lietuvos keliuose pradės veikti jau šiais metais. Jie automatiškai fiksuos greitį, jei prireiks – automatiškai bus formuojamos baudos bei siunčiamos vairuotojams. Pareigūnų įsikišimas šiame procese bus minimalus. O baudos bus suformuojamos ir pasieks vairuotojus per 20 minučių.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Automatinė baudų išrašymo sistema veiks, bet ne iš karto

„Policija nestabdys aktyviai pažeidėjų, o juos baus tiesiogiai elektroniniu paštu arba paštu. Viena rizikų – reiks padaryti papildomą analizę visų greičio apribojimų ir ženklų Lietuvoje, kurie yra kai kuriais atvejais nelabai logiški – ar tai per mažas ar tai per didelis leistinas greitis“, – sako Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Jo teigimu, bus siekiama ne bausti vairuotojus, o skatinama vairuoti atsakingai avaringose vietose. Su šiais stacionariais matuokliais kartu judės ir juos saugantys pareigūnai.

„Jų turime 37 vienetus, jie veiks ciklais, tad gali būti, kad vienu metu ir veiks visi, bet bus skirstomi apskritims, kuriose ir bus planuojama. Iš esmės, jie gali būti visur, kur yra tam tikras greičio apribojimas, jie nekelia pavojaus eismo dalyviams, jie neakina, tad nors ir matysis, kada fotografuoja, tai nesukels pavojaus eismo dalyviams“, – sako E.Šileris.

Gali veikti kad ir dabar

Naujieji greičio matuokliai jau paruošti darbui, tiesa, reiks išspręsti dar kelias problemas.

„Galima prijungti ir nuo šiandien, tačiau ta logistika vieną kitą savaitę užtruks, kol išdalinsime apskritims“, – sako E.Šileris.

Naujieji greičio matuokliai bus naudojami tiek mieste, tiek užmiestyje.

Šie matuokliai kainavo beveik 1,3 mln. eurų. Vieno kaina – virš 30 tūkstančių, o veikti jie galės visą parą.

„Jis veikia visą parą, veikia bet kokiomis oro sąlygomis, o nakties metu neakins vairuotojų. Bus įrengtos dvi kameros, iš kurių bus galima rinktis geriausią vaizdą. Veikia lazeriniu principu – identifikuos kiekvieną transporto priemonę ir jos valstybinius numerius. Kol kas matuos greitį, tačiau turi galimybę fiksuoti ir atvejus, kai važiuojama per raudoną šviesoforo signalą“, – sako Lietuvos kelių policijos viršininkas Vytautas Grašys.

Tiesa, šie greičio matuokliai turės ir daugiau funkcijų, kurios bus išbandomos ir veiks ateityje.

Užsienyje slepiami dėžėse ir medžių drevėse

Šie mobilūs matuokliai naudojami ir užsienio šalyse. Tačiau dažniausiai yra maskuojami – dėžėse ar net medžių drevėse.

Lietuvos policija kol kas tokių triukų nesiims. Vairuotojų drausmingumui skatinti pakaks ir fakto, kad matuoklius labai lengva greitai permesti iš vienos vietos į kitą ir kad jie turi tiesioginę sąsają su Administracinių nusižengimų duomenų (AND) baze.

Taigi informacija apie pažeidėją į duomenų bazę nukeliaus akimirksniu. Tačiau, bent kol kas, automatinė baudų išrašymo sistema neveiks, nes dar neveikia antroji šio proceso dalis: pranešimai iš AND dar negali keliauti tiesiai į vairuotojo pašto dėžutę ar mobilųjį telefoną, nurodytą e-valdžios vartuose (tarkime, VMI ar kitoje panašioje įstaigoje).

Ši funkcija turėtų visu pajėgumu veikti kitąmet.

Milda Kolesnikovaitė, Žilvinas Pekarskas, 15min.lt

Rašyti komentarą