Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vaikų raidos sutrikimų ankstyvoji reabilitacija ­– efektyvi pagalba mažiesiems

Publikuota: 2019 rugsėjo 18 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

www.silutesligonine.lt nuotr.www.silutesligonine.lt nuotr.

„Šilutiškiai tėvai – atsakingi, mylintis savo vaikus, rūpestingi”, – pastebėjimais apie mažamečius auginančius tėvus dalijasi VšĮ Šilutės ligoninės Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnybos specialistės, į kurias kompleksinės pagalbos kreipiasi vis daugiau tėvų.

„Džiaugiamės, kad tėvai nebijo ir kreipiasi į mus dėl įvairių vaiko raidos sutrikimų: tiek dėl psichologinių, tiek dėl elgesio ar emocijų”, – kalbėjo Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnybos komandos moterys.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Tai kineziterapeutės Simona Kaučikienė, Virginija Dirvonskienė, Laura Kuliešienė, logoterapeutė Ieva Martinkienė ir socialinė darbuotoja Dovilė Lukoševičienė. Tarnyboje dirba ir gydytoja raidos pediatrė Eglė Petrošienė.

Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnyboje kompleksinė pagalba teikiama ankstyvojo amžiaus vaikams, turintiems psichologinės, motorinės ir socialinės raidos sutrikimų ir jų rizikos veiksnių bei šių vaikų tėvams. „Vaiko raidos sutrikimus pastebėję tėvai turėtų nedelsti ir kreiptis į mus. Kuo greičiau suteiksime vaikui pagalbą, tuo greičiau pasieksime teigiamų rezultatų“, – komentavo logoterapeutė. Ji akcentuoja, kad neretai vaikams diagnozuojami ir sunkesni sveikatos sutrikimai, cerebrinis paralyžius, Dauno sindromas ar autizmo spektro sutrikimai.

Kasmet šalyje kalbama, kad vaikų raidos sutrikimai – vis sudėtingesni nei anksčiau. Logoterapeutės I. Martinkienės aiškinimu, tam įtakos gali turėti ir šiuolaikinis gyvenimo būdas.

Taip pat tėvams vis sunkiau susikalbėti su vaikais, dažnos psichologinės problemos. „Įvertinu kalbinius įgūdžius, pažiūriu vaiko burnos motoriką – ar nėra priaugęs liežuvio pasaitėlis… Domiuosi vaiko mitybos įpročiais – ar tinkamai maitinasi, atliekame kalbos pratimus“, – aiškino I. Martinkienė pridurdama, kad vertinami ne tik ikimokyklinio amžiaus vaikai bet ir kūdikiai (nuo 0 iki 7 metų amžiaus).

Kineziterapeutės konsultuoja esant kūdikių ir vaikų raidos bei judesio sutrikimams, taiko įvairius pratimus, mankštas. Specialistės aiškina, kad kineziterapija būtina mažiesiems, kai padidėjęs ar sumažėjęs raumenų tonusas, susiformavusi netaisyklinga kūno padėtis. „Kineziterapijos užsiėmimų metu atsižvelgiama į kiekvieną vaiką ir jo sveikatos sutrikimą, tuomet parenkamas tinkamiausias gydymas“, – sakė L. Kuliešienė. Jai antrino ir kolegė V. Dirvonskienė sakydama, kad pagrindinis kineziterapijos uždavinys – motorinės raidos skatinimas: „Jei vaikas laiku nesivarto ar nesisėda, tuomet atliekame specialius pratimus tam, kad vaikas pradėtų tai daryti. Mokome ir mamas, kaip taisyklingai paimti vaiką į rankas, nešioti ar guldyti vaiką į lovelę. Tai reikalinga, kad ateityje nebūtų judesio ar vaiko kūno padėties sutrikimų“, – aiškino kineziterapeutė.

Konsultuoja ir socialinis darbuotojas

Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnyboje tėvai susipažįsta ir su socialiniu darbuotoju – Dovile Lukoševičiene, kuri visada artimiau bendrauja su šeima, įvertina šeimos socialinę situaciją, materialinę padėtį, gyvenimo sąlygas, kurioje auga mažametis. „Mes esame komanda – visos apžiūrime, dirbame su vaiku, bendraujame su tėvais. Žinoma, yra įvairių šeimų, kurioms būtina pagalba, reikia paramos, drabužių, mokyti socialinių įgūdžių… Stengiamės joms padėti ir nukreipiame teisinga kryptimi“, – apie savo darbą pasakojo socialinė darbuotoja. Taip pat tėvai informuojami apie įstaigas, žmones, kurie teikia socialinę pagalbą Šilutės rajone.

Kai kurie tėvai nesupranta ir neretai baiminasi socialinių darbuotojų. D. Lukoševičienės aiškinimu, žmonės jautrūs, kai kalba pakrypsta apie vaikus ar socialinę padėtį. Tačiau yra įvairių situacijų, kai būtina žinoti, kur vaikas gyvena. „Yra atvejų, kai vaikai mažai arba visai nekalba. Tuomet teiraujamės ir apie gyvenamąją vietą. Daugeliui atrodo, jog tai nesusiję dalykai. Deja, paaiškėja, kad šeima mažai keliauja, nebendrauja su kitais žmonėmis, neturi draugų, – pastebėjimais dalijosi socialinė darbuotoja. – Yra situacijų, kai vaikui būtina pas mus lankytis, stebimi įvairūs raidos sutrikimai. Tačiau neretai tėvai linkę ignoruoti problemą ir vengia susitikimų“.

Kaip gauti pagalbą?

Tėvai turi pateikti šeimos gydytojo arba neurologo siuntimą ir su juo atvykti į Šilutės ligoninę. Tuomet Vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios reabilitacijos tarnyboje vaiką apžiūri vaikų pediatras ir skiria tolesnį gydymą. Anot L. Kuliešienės, skiriama viena arba kelios specialistų konsultacijos per dieną, arba vaikas siunčiamas išplėstinei konsultacijai į Vilnių, Kauną. Prireikus siunčiamas ten ir kelioms savaitėms. „Nuo vaiko būklės skiriamas gydymo intensyvumas ir gydymo pobūdis. Kaip dažnai lankys procedūras ir kokias: ar jam reikalinga kineziterapija, ar masažas, ar logoterapiauto konsultacija“, – aiškino kineziterapeutė.

www.silutesligonine.lt inf.

Rašyti komentarą