Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

15min.lt: Rusnėje iškils apžvalgos bokštas, iš kurio bus galima matyti net Rusiją

Publikuota: 2019 rugsėjo 04 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos, Rajone

Studija 501 iliustr.Studija 501 iliustr.

Apžvalgos bokštų fanams – geros žinios. Šiemet sulaukta naujo aukščiausio apžvalgos bokšto, o kitąmet galima tikėtis ir tokio, iš kurio matysis Ventės ragas, Kuršių marios ir net Rusija. Pavasarį Rusnėje žadama pradėti ne vienerius metus laukto apžvalgos bokšto statybas.

Rusnė apžvalgos bokšto laukia jau seniai. Dar 2016 m. buvo žadama, kad statinys iškils tais metais. Bet buvo diskutuojama dėl tinkamiausios vietos, tuomet strigo ir finansavimas.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Galų gale, panašu, iššūkiai įveikti, ir kitais metais planuojama pradėti apžvalgos bokšto ypatingoje vietoje – prie Atmatos upės žiočių – statybas. Jeigu viskas eisis pagal planą, objektas turėtų būti baigtas iki 2020-ųjų pabaigos.

Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis 15min žadėjo, kad pabaigus statybas nuo bokšto viršaus atsivers be galo įdomi panorama. „Labai gerai matysis Krokų lanka, Atmata, dalis Rusijos, Ventės ragas ir paukščių žiedavimo stotis ten. O žiemą bus galima matyti, koks gyvenimas verda ant Kuršių marių. Jeigu žiema šalta, marios užšąla, ir ant jų įsikuria miestas – su palapinėmis, laužais, muzika“, – pasakojo jis.

Kai gimė idėja, kad Rusnei reikia apžvalgos bokšto, buvo svarstomos kelios vietos – arčiau Rusnės centro, Uostadvaryje. Tačiau po bene metus vykusių diskusijų ir žvalgybų nuspręsta statiniui skirti vietą ten, kur Atmata įteka į Kuršių marias.

„Už šią vietą pasisakė tiek dauguma bendruomenės atstovų, tiek Nemuno deltos regioninis parkas. Be to, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ačiū – davė sraigtasparnį, buvom pakilę pažiūrėti, iš kurios vietos kas gražiausiai matosi. Tai ši vieta yra tikrai labai gera“, – tikino meras V.Laurinaitis.

Projekto užsakovas – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba. Po statybų pabaigos bokšto eksploataciją perims Šilutės rajono savivaldybė. Apžvalgos bokšto statybas tikimasi pradėti kitų metų pavasarį, o užbaigti – iki metų pabaigos.

Ne aukščiausias, bet ypatingiausioje vietoje

Meras teigė, kad bendruomenei pristatytas projektas sutiktas palankiai, tebuvo pateiktos kelios pastabos. „Mes tikrai norėsim, kad jis būtų bent 30 metrų“, – būsimo statinio aukštį pabrėžė V.Laurinaitis.

Maždaug tokio aukščio bokštas ir turėtų iškilti, 15min patikino vienas iš projekto autorių, VšĮ „Studija 501“ architektas Martynas Norvila. Nors aukščio patys kūrėjai neakcentuoja. Aplink lygumos – 30 metrų tikrai užteks pamatyti apylinkių grožį, o kiekvienas papildomas metras reikštų daug papildomų iššūkių, nes konstrukcija bus statoma ypatingoje vietoje su savais iššūkiais.

„Šitoje vietoje bokštą pastatyti yra techniškai labai sudėtinga. Kad ir 10 papildomų metrų neatneštų tiek naudos vizualiai, kiek būtų sudėtinga juos padaryti“, – aiškino architektas.

Jis atkreipė dėmesį, kad ties upės žiotimis statyti tokį objektą reikia žymiai daugiau specifinių sprendimų nei, tarkim, pievoje. „Kai konstruktorius pamatė grunto geologinį tyrimą, pasakė – ten yra dumblas ir kriauklytės. Čia juk upės žiotys, paprastai sakant – pliurza“, – pasakojo M.Norvila. Dėl to bokšto poliai į žemę bus suleisti net 12 metrų.

„Bokštas bus ne aukščiausias, bet ypatingiausioje vietoje“, – apie projektą kalbėjo architektas.

Išskirtinė bus ir pati bokšto forma. „Tokios formos apžvalgos bokštų Lietuvoje dar nėra. Yra kvadratinių, apvalių, pailgų, bet trikampio, ir tokio aštraus – dar nėra. Pagalvojom, kad tokia forma visai tinka šitai situacijai, kur būna labai stiprūs vėjai būna“, – apie bendrą savo, Lauros Gaižutytės, Mindaugo Karanevskio Kristijono Nenartavičiaus ir Austėjos Balčiūnaitės darbą pasakojo jis.

Visgi ne siekis išsiskirti pagimdė trikampės formos idėją – tą padiktavo pati vieta. Apžvalgos bokštas projektuojamas properšoje tarp medžių, iš kurios atsiveria pagrindiniai žiūrėjimo taškai – žiotys, marios, kitoje pusėje esantis krantas. Trys kryptys – trys ir sienos.

Gamtinės sąlygos lėmė ir daugiau techninių sprendimų. Kadangi būsimo bokšto vietoje gali būti labai vėjuota, struktūra turi būti „kiaura“. „Bokštas ne kiauras tokioje vietoje net būti negali – kitaip būtų labai didelės vėjo apkrovos“, – aiškino architektas M.Norvila. Dėl atšiauresnių oro sąlygų statyboms ir bus naudojami specialūs metalai.

Gamtinė specifika lems, kad, deja, nepavyks jo pritaikyti judėjimo negalią turintiems asmenims. M.Norvilos teigimu, tokioje vietoje nėra galimybių įrengti keltuvo į bokštą – jie paprasčiausiai nemontuojami tokiomis sąlygomis.

Per rezervatą – pėsčiųjų takas

Tačiau neįgalieji galės iki pat bokšto atvykti nauju 900 metrų ilgio taku, kuris palei Atmatos upę drieksis per rezervatą. „Čia labai daug gyvūnijos, ir labai įvairios. Paukščiai, žvėreliai mėgsta šitą vietą – jie ten jaučiasi saugūs, nes žmogus rankos tų vietų neliečia“, – pasakojo meras V.Laurinaitis.

Mero teigimu, yra idėja ir dėl traukinuko, kuris lankytojus galėtų atvežti iki tako pradžios. Bokštą bus galima pasiekti ir laivu – šalia turėtų atsirasti pontoninė prieplauka.

„Ir Rusnės bendruomenė, ir pati savivaldybė labai laukia bokšto, nes tai bus labai didelis traukos centras visus metus. Žiemą bus galima stebėti gyvenimą ant užšalusių Kuršių marių, pavasarį gerai matysis parskrendantys paukščiai, jų žiedavimas. Vasarą juo labiau viskas bus gražu, o rudenį vėl bus galima matyti išskrendančių paukščių būrius“, – vardijo meras.

V.Laurinaičio teigimu, keliautojų susidomėjimas Rusnės sala ir jos gamta visuomet jaučiamas, tačiau jį vis pagyvina nauji projektai – pavyzdžiui, paminklas Indijos išsivadavimo lyderiui Mahatmai Gandhi. Planuojama, kad atsiras ir dviračių takas nuo pat Šilutės iki Rusnės.

Dar vienas apžvalgos bokštas prie Kuršių marių yra Drevernoje. Apylinkes iš aukštai galima apžvelgti ir iš Uostadvario švyturio.

Indrė Bungardaitė, 15min.lt

10 skaitytojų komentarų
2019 rugsėjo 4d., 18:4984.46.239.148
Isrinktieji uzdangste savivaldybes skykes europiniais pinigais, ko pasekoje neatsiskaito su imonems kurios rekonstravo cintjoniskiu gatve, sustojo darbai ir kitur. Imones negavo euru, susirinko manatkes ir isvaziavo. Mes leidome jums pabaigti pradetus darbus, bet kazkaip suda malat. O cia dar svaigstat apie bokstus. Kiema susitvarkykit pirma.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 10

Atsakyti

Magdeliete 2019 rugsėjo 4d., 18:5378.57.223.84
Sveiki. Labai gera naujiena! SAUNUOLIAI! Puiku, puoskite Rusne, nes tai beveik prilikstanti vietove Nidai, tik tiek, kad nera kopu ir juros, nu bet yra marios, teka trys upes ir daug zalumos.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 3

Atsakyti

... 2019 rugsėjo 4d., 19:0978.62.30.115
Trinkelės ir apžvalgos bokštai – „kūrybiškiausi“ ES pinigų panaudojimo būdai Lietuvos provincijose. Labai prasmingas darbas vardan tos Lietuvos ateities… Šimtaprocentinės „investicijos“. Šalia planuojamo traukinuko dar siūlyčiau lėktuviuką, atsliuogimą lynais ir t.t., ir pan. Juk mums tik tokių dalykų ir tetrūksta, tik pramogos ir prabangus pasižvalgymas suteiks mūsų gyvenimams džiaugsmo ir prasmės, suteiks darbo ir noro čia gyventi. Žaidimai, žaidimai, žaidimai… su svetimais pinigais.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 12 Thumb down 12

Atsakyti

Liepa 2019 rugsėjo 5d., 05:2578.60.133.233
Ei jus Lansberginiai nesprokit iš pavydo, kai padorus žmogus ka nors gero daro.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 9 Thumb down 10

Atsakyti

... 2019 rugsėjo 5d., 15:3078.62.30.115
Suprask: jei mąstai, esi landsberginis. Solidus komplimentas šios partijos atstovams.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 6 Thumb down 4

Atsakyti

Aukštaliepei tremtY 2019 rugsėjo 6d., 20:095.20.107.167

Va 2019 kovo 17d., 20:5078.60.133.233
tai mūsų MERAS,tai mūsų tvarkdarys

Atsakyti
Va, mersi 2019 kovo 17d., 22:015.20.107.167
mūsmeris smerdų tvarką tai darys…

Liepa 2019 kovo 15d., 19:5678.60.133.233
tik už mūsų merą

Atsakyti
užmūsųmerbeūsų 2019 kovo 15d., 23:235.20.107.167
O jau už tą tikrą,
Netikresnį musių
Nei benzopjūklas,
Te trikelės žieduos
Alpiuos nuo mūso
TT š…noj balsuos

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 4

Atsakyti

rusniškis 2019 rugsėjo 5d., 06:5582.135.141.40
,,Pagyvina nauji projektai,,…Tikrai padės, manau, šis projektas pagyvinti Rusnės gyvenimą. Iš jo matysis ir vis naujai susidarančios seklumos ir salos…Svencelės seklios pakrantės gilinamos, Rusnė palikta dusti. Logikos jokios.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 12 Thumb down 2

Atsakyti

Pra3-2sios Rusios geroSOS naujienos 2019 rugsėjo 8d., 17:215.20.107.167

Šiš-rusniškis, regis puikai žino kas pridususią žiuvį pagyvina.

Sako čia ir dabar pradeda nuo galvos. €musas įsimeta žiotyse.
O kai jau atsiveria beabjo logistika vytAlyvų, pasimato viskas.
Sukas, juda sėlina, kruta, kolei specai sekliai tyliai išsivaikšto.

Sako Rusijos protu nesuvogsi. Ko jau jon spitrintis nuo aukšto.
O ar verta mesti estų eurus kiauron balon keliom vištų laktom?
Sijot pelnus nuo ūdų, dumblą blesnio SmėlioTTaip nebsimoka!

Skrieja, Lio lekia čia dabar tikrai tyro melo traukiniu į Jumis…
O paskutiniam vagone be jokio A, beabjo jo globos belangiam.
Sako, Jus trukis praneš pavėjui nuo Katinųavenjų iki Ž06lidlo.

https://www.youtube.com/watch?v=tBr7DCMUJO0&list=RDOeSok4Gzrcw&index=15

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 4

Atsakyti

rusniskis 2019 rugsėjo 5d., 08:1790.138.40.39
Ar bent suvokiama kas per vieta Atmatos žiotys, kaip ten reiks nusigauti, nes neprivažiuosi, o pėsčiomis – uodų debesys. Čia kažkam rūpėjo savo žemes prastumti, o ne vaizdų ieškoti.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 11 Thumb down 10

Atsakyti

2019 rugsėjo 6d., 12:23195.182.76.57

oho

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą