Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vaikų nutukimo priežastis – netinkama mityba

Publikuota: 2019 rugpjūčio 02 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

lsveikata.lt nuotr.lsveikata.lt nuotr.

Antsvoris ar nutukimas – vieni iš pagrindinių vaikų sveikatos problemų, kurias kasmet po profilaktinio vaiko iki 18 m. sveikatos patikrinimo fiksuoja šeimos gydytojai. Tad apie vaiko vystymosi sutrikimus, svorio ar ūgio pokyčius išgirdę mažamečių tėvai šeimos gydytojų raginami kreiptis į vaikų endokrinologą.

VšĮ Šilutės ligoninėje endokrinologiniais sistemos sutrikimų klausimais konsultuoja gydytoja vaikų endokrinologė Indrė Margelienė.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Pastebėjus staigių svorio pasikeitimų ar kitokių endokrinologinių sistemos sutrikimų, medikė ragina nedvejoti ir kreiptis į specialistą. „Kartu su tėvais diskutuosime ir išspręsime problemą“, – sako I. Margelienė.

Vartojama per daug cukraus

Lietuvoje apie 10 proc. vaikų turi antsvorio arba yra nutukę. Per daug sveriančių ar nutukusių dvimečių yra ne tiek daug, kiek tarp 10–17 metų vaikų ir paauglių – apie 15 proc. Pasak vaikų endokrinologės, pagrindinė vaikų nutukimo priežastis – netinkama mityba ir mažas fizinis aktyvumas.

Apie 10 proc. vaikų nutukimo atvejų nulemia genetika ar endokrininės sistemos sutrikimai. „Po atlikto tyrimo dviejuose Šilutės darželiuose paaiškėjo, jog apie 10 proc. dvimečių vaikų turi antsvorį ar yra nutukę. To priežastys – nesveikas maistas ir ne viena valanda praleista prie kompiuterio“, – tikina gydytoja vaikų endokrinologė. Ji paaiškino, kad tyrimo metu tėvų buvo klausiama apie vaikų mitybos įpročius, kiek jų mažamečiai praleidžia laiko prie išmaniųjų įrenginių, ar aktyviai sportuoja.

Anot I. Margelienės, produktų, kuriuose daug cukraus, vartojimas lemia ne tik nutukimą, bet galima susirgti ir cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis. Cukraus gausu saldainiuose, sausainiuose, sultyse, kai kuriuose vaisiuose, sūreliuose ar net jogurte. „Svarbu nepiktnaudžiauti tėvams ir nelepinti vaikų įvairiais skanėstais. Tai – ne į naudą. Dar reikėtų kuo mažiau valgyti greitai paruošiamo maisto, picų ir kitokių produktų. Naudingiausia valgyti namuose ruoštą maistą, – sakė vaikų endokrinologė. – Daugelis tėvų įsitikinę, kad vaikus maitina sveikai, tačiau nesusimąsto, kiek cukraus yra, pavyzdžiui, jogurte, kurį kasdien vartoja“.

Medikė akcentuoja, kad mitybos įpročių privalu laikytis ir sulaukusiems vyresnio amžiaus. Mažamečiai turėtų daugiau laiko leisti gryname ore, turėti judresnės veiklos.

Kada kreiptis į specialistą?

Gydytoja aiškina, kad vaikų svoris yra stebimas nuo pat kūdikystės. Pagal specialias svorio ir ūgio diagramas nustatomas kūno masės indeksas. „Diagramoje matyti, koks vaiko svoris normalus, kiek per didelis ar per mažas. Pagal šiuos rodiklius vertinama vaiko fizinė raida. Žinoma, remtis tik šiais skaičiais negalima. Svarbu atsižvelgti ir į vaiko amžių, lytį“, – detalizavo vaikų endokrinologė.

Medikė akcentuoja, kad matuoti kūdikių svorį ir ūgį rekomenduojama kas mėnesį. Vyresnius vaikus galima tikrinti kas ketvirtį, o nuo trejų metų – ir kas pusmetį.

„Šeimos gydytojas įvertins vaiko fizinę raidą, o pastebėjęs staigių pasikeitimų rekomenduos pasitarti su manimi, vaikų endokrinologe“, – sakė I. Margelienė, kuri nuo liepos dirba VšĮ Šilutės ligoninėje, tad tėvams nebereikia kur nors vykti iš Šilutės.

Gydytoja ragina tėvus išlikti būdriems ir stebėti kitus vaikų įpročius. Jei vaikas, anot I. Margelienės, nuolat ištroškęs, keliasi gerti naktį, pasikeitė jo charakteris, gausiai šlapinasi, vertėtų atlikti tyrimą dėl cukrinio diabeto. „Daugelis tėvų įsitikinę, jog vasarą vaikas turi išgerti daug skysčių, todėl jo svoris krenta arba yra paliegęs. Šiltuoju periodu „pražiūrima“ nemažai cukrinio diabeto atvejų“, – pastebi vaikų endokrinologė.

Anot I. Margelienės, neretai vaikams fiksuojamas ir skydliaukės veiklos susilpnėjimas, kuris pasireiškia greitu nuovargiu, atminties suprastėjimu ar net jėgų stoka. Tai stebėdami tėvai įtaria, kad vaikas tiesiog yra pavargęs, tačiau, pasak vaikų endokrinologės, vertėtų kreiptis į specialistą: „Tik atlikę papildomus laboratorinius tyrimus, apžiūrėję skydliaukę ultragarsu, patvirtinsime diagnozę ir priimsime tinkamiausią gydymą“.

www.silutesligonine.lt inf.

1 skaitytojų komentaras
Vaida 2021 lapkričio 8d., 10:0184.15.181.236

Sveiki.Turiu 8 metu mergaite.Teko del jos svorio apsilankyti pas endokrinologus.Kadangi turiu 4 menesiu leliuka likau su juo namuose o dukra pas daktarus nuveze vyras.Musu nuomones su vyru issiskyre jis aiskina kad mergaitei negalima beveik nieko valgyti ir jau 18 valanda visai jai nieko neleidzia ,sako kad taip liele daktare.Dabar atostogos ir vaikai keliasi apie 11 valanda.Mergaite pavalgo ir iki vakaro nelabai ko ir nori o vakare apie 17,18 val papraso makaronu(pvz) tai kaip galima jai neduoti jeigu ji beveik nieko nevalgius.Del to ir seimoje kyla nesutarimai ir nezinau ar as neteisi ar kaip is tikro reiktu elgtis.Ji sveikas labai judrus vaikas ,lanko baseina,ir tikrai nera labai jau stora ar kazka tiesiog ji auksta ir siek tiek stamboka.Gal kas galit ka patart.Kaip elgtis?

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą