Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Tuberkuliozės prevencijai – išskirtinis dėmesys

Publikuota: 2011 kovo 30 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

sos03.lt nuotr.sos03.lt nuotr.

Dėl Šilutės valdžiai prioritetine tapusios tuberkuliozės profilaktikos sveikatinimo programas ir projektus vykdančios krašto nevyriausybinės organizacijos ir vėl gali likti be savivaldybės paramos.

Vykdant Šilutės r. savivaldybės tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės 2010-2015 metų programą (toliau – TB programa), per praeitus metus profilaktiškai buvo patikrinti 543 socialinės rizikos grupei priskiriami rajono gyventojai. Iš jų 23 buvo diagnozuota plaučių tuberkuliozė. Visi jie buvo nukreipti į Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialą, tačiau 2 aplinkiniams pavojingi ligoniai uostamiesčio gydyklos lig šiol nepasiekė…

Profilaktiškai buvo tikrinami tik tie gyventojai, kurie savo noru sutiko vykti išsitirti. Jų savanorystė buvo skatinama ūkiniu muilu praturtintais maisto paketais, sudarytais iš  cukraus, miltų, aliejaus ir žuvies kukulių.

Šilutės r. savivaldybės biudžetui tai atsiėjo per 30 tūkst. litų. Didžioji šios sumos dalis buvo paimta iš 2010 metų visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos (toliau – VSRSP) lėšų, skirtų remti sveikatinimo projektus ir programas vykdančių asociacijų veiklą. Panašiai gali nutikti ir su šių metų VSRSP.

Antradienio konferencijoje, skirtoje Pasaulinei tuberkuliozės dienai, TB programos globėja rajono mero pavaduotoja Stasė Skutulienė leido suprasti, kad nevyriausybinėms organizacijoms numatytus skirti 30 847 litus vėl bus siūloma atiduoti Šilutės visuomenės sveikatos biurui TB programai tęsti. “Reikės spręsti, tartis dėl Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos pinigų paskirstymo, – konferencijoje kalbėjo vicemerė. – Jeigu sustosim, viskas nueis perniek…”

2011 metų VSRSP Šilutės r. savivaldybės Taryboje bus svarstoma šį ketvirtadienį, kovo 31 d. Posėdžio pradžia 14 val.

Į temą

Vertinant statiskiškai, sergamumas tuberkulioze Šilutės rajone vienas didžiausių Lietuvoje ir viršija epideminį lygį. Tačiau, kaip antradienio konferencijoje sakė AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas, tai visai nereiškia, kad kituose rajonuose ši klastinga liga mažiau išplitusi, – tiesiog ten dedama mažiau pastangų tuberkuliozės profilaktinai ir kontrolei.

5 skaitytojų komentarai
ona 2011 kovo 30d., 10:3378.61.24.50

Žiniasklaidos pateiktais duomenimis, nuo tuberkuliozės Lietuvoje kasmet miršta apie 200 žmonių, o nuo onkologinių susirgimų – apie 8000 žmonių. Pasižiūrėjus į Savivaldybės vadovų ataskaitą, pamatai, kad kvėpavimo ligų atvejų Šilutė – t.p. pike, pateikti ir įvertinti vaikų susirgimai kelia rūpestį, tačiau vicemerei svarbi tik tuberkuliozė.

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 1

Atsakyti

Angelė 2011 kovo 30d., 18:3878.61.113.33

Įdomu ar Šilutės savivaldybė turi tik vieną problemą – tuberkuliozė? O kur visos nevyriausybinės organizacijos?

Įvertink komentarą: Thumb up 2 Thumb down 0

Atsakyti

sveikuolis 2011 kovo 30d., 19:0984.15.189.53

Ne ne viena, bet siuo atveju didziausia problema Skutuliene.

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

silutiske 2011 kovo 30d., 22:0478.61.169.161

Tuberkuliozės bakterijos labai gyvybingos – gatvės dulkėse išbūna iki 10 parų, ant knygos puslapių – iki 3 mėnesių, o šaltuose rūsiuose – iki metų. Jos plinta ir per nedezinfekuotus indus, patalynę, aplinkos daiktus, ekskrementus. Vienas atvira tuberkuliozės forma sergantis ligonis per metus gali užkrėsti iki 25–30 sveikų asmenų! Gal vis dėlto verta skirti tam lėšų? Pažiūrėčiau, Angele, sveikuoli, kaip jus giedotumėte, jei jūsų artimieji užsikrėstų tuberkulioze. Ir nereikia čia šį kartą varyti ant Skutulienės – kartais ne laiku ir ne vietoje persistengiat

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 0

Atsakyti

silutiskė 2011 kovo 31d., 14:5278.61.24.50

Klausimas -k0kią realią naudą davė šie šie dešimtys išleistų tūkstančių? Buvo atvejas, sergant aktyvia TBC, Klaipėdoje ligoninėje asmuo išgėrė ir išvarė. Nedagydyta TBC baisiau už negydytą. Jei užsikrėsime įprastine, tai ir pasigydysime, o jei bus liga mutavusi dėl pilno nepagydymo, t.y. nepagydoma TBC užsikrėsime ir mes. Priverstinai pagydyti neina. Tokia ir nauda. O kie iš tų patikrintų gydosi, ar gali kas pasakyti…

Įvertink komentarą: Thumb up 1 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą