Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Prezidento inauguracijos ceremonijoje – vienybės akcentai

Publikuota: 2019 liepos 12 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

J. Kalinsko, 15min.lt, nuotr.J. Kalinsko, 15min.lt, nuotr.

„Lietuva yra viena“ – tokią žinią išrinktasis Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda siunčia valstybės piliečiams, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena, kuo užsiima, kokia jų socialinė padėtis. Jau liepos 12 dieną, penktadienį, naujasis šalies vadovas ištars priesaiką ir kreipsis į visus Lietuvos žmones.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Šią dieną mes norime pabrėžti, kad Lietuva yra visų, – sakė inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė. – Mes norime pakviesti ir padrąsinti kiekvieną Lietuvos pilietį, kiekvieną lietuvį, lenką, rusą, baltarusį, ukrainietį, žydą, totorių, karaimą ar kitos tautinės bendrijos atstovą, aktyviau įsitraukti į valstybės gerovės kūrimą.“

Oficialius inauguracijos dienos renginius pirmą kartą bus galima gyvai stebėti visos Lietuvos kultūros įstaigose – bibliotekose, muziejuose, kino teatruose. „Pakvietėme įvairias kultūros įstaigas įsitraukti savo veiklomis, susijusiomis su valstybingumu, pakviesti savo bendruomenes paminėti šią iškilmingą dieną drauge“, – sakė A. Budrytė.

Šventiniai renginiai prasidės 10 val. Vilniaus senamiestyje, prie paminklo dr. Jonui Basanavičiui. Šioje istorijos palytėtoje vietoje, greta pastato, kuriame 1905 m. vyko Didysis Vilniaus Seimas, išrinktasis Prezidentas su šeimos nariais pagerbs vieną valstybės kūrėjų.

Vėliau inauguracijos renginiai persikels į Lietuvos Respublikos Seimą, kur 11 val. prasidės iškilmingas posėdis. Naujasis šalies vadovas parlamento narių ir svečių akivaizdoje ištars priesaikos žodžius ir pasakys inauguracinę kalbą, skirtą nubrėžti valstybės raidos gairėms per ateinančius penkerius metus.

Netrukus, 12 val., Prezidentas Nepriklausomybės aikštėje priims iškilmingą ginkluotųjų kariuomenės pajėgų rikiuotę. Joje šįkart dalyvaus ir 100-ąsias įkūrimo metines švenčiančios Šaulių sąjungos nariai, savo pavyzdžiu rodantys, kaip visuomenė gali prisidėti prie valstybės stiprinimo. Išklausę Prezidento sveikinimo žodį, karinio parado dalyviai Gedimino prospektu žygiuos iki Katedros aikštės.

13 val. šalies vadovas dalyvaus Vilniaus Šv. Vyskupo Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje vyksiančiose šv. Mišiose. Joms pasibaigus, 14 val., Katedros aikštėje rengiama Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonija. Po šio renginio Prezidentas ir pirmoji ponia eis į Simono Daukanto aikštę, pakeliui sveikindami susirinkusius žmones.

15 val. prasidės iškilminga Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų perdavimo ceremonija. Dalyvaujant kariuomenės orkestrui ir garbės sargybos kuopai, S. Daukanto aikštėje bus iškelta naujojo šalies vadovo vėliava. Iškart po to Prezidentas kreipsis į Lietuvos piliečius Tėvynėje ir užsienyje. Galiausiai šalies vadovas Baltojoje salėje priims iš Vyriausybės vadovo grąžinamus įgaliojimus.

Oficialią inauguracijos renginių programą simboliškai apibendrins 16 val. prasidėsiantis koncertas S. Daukanto aikštėje. Jame bus pristatyti Lietuvos regionai – 10 apskričių. Kiekvienai jų atstovaus iš ten kilę atlikėjai. Koncertą vainikuos bendrai atliekamas kūrinys.

„Įvairius atlikėjus mes daugiausia siejame su didmiesčiais, – teigė koncerto režisierius Dalius Abaris. – Man atrodo, kad bus labai įdomu visai Lietuvai sužinoti, kuris atlikėjas iš kur yra kilęs.“ Dalis koncerto dalyvių, šiuo metu gyvenančių užsienyje, ant scenos Lietuvoje pasirodys po ilgesnės pertraukos. Taip, pasak režisieriaus, bus atspindėtos sąsajos ir su išeivijos lietuviais.

Vėliau vakare, 19 val., Prezidento rūmų kiemelyje rengiamas priėmimas nusipelniusiems kultūros veikėjams, nacionalinių premijų laureatams ir valstybės kūrėjams. Organizatoriai kviečia 1000 svečių su antrosiomis pusėmis. „Siekiame padėkoti prisidėjusiems prie valstybės kūrimo. Nors negalime pakviesti visų nusipelniusių asmenų, norime simboliškai pranešti, kad visuomenės, kultūros, švietimo, sporto, kitų gyvenimo sričių veikėjams Prezidentūra taps atviresnė ir su jais bendradarbiaus įvairiomis formomis“, – sakė A. Budrytė.

Inauguracijos dieną duris atvers Lietuvos muziejai ir bibliotekos

Vis daugiau Lietuvos kultūros įstaigų prisideda prie iniciatyvos kartu paminėti liepos 12-ąją – išrinktojo Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos dieną.

Oficialius inauguracijos dienos renginius pirmą kartą bus galima gyvai stebėti visos Lietuvos bibliotekose, muziejuose ir kino centruose. „Raginame įvairias kultūros įstaigas įsitraukti savo veiklomis, susijusiomis su valstybingumu, pakviesti savo bendruomenes paminėti šią iškilmingą dieną drauge“, – sakė inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė.

Daugiau nei 30 Lietuvos muziejų ir jų padalinių liepos 12-ąją kviečia nemokamai ar už simbolinę kainą geriau pažinti savo krašto istoriją, kultūrą ir valstybingumo tradicijas.

Prezidento rūmų ansamblyje Vilniuje įsikūręs Valstybės pažinimo centras bus atviras lankytojams be išankstinės registracijos nuo 11 iki 18 val. – čia taip pat bus galima stebėti ir inauguracijos ceremonijos transliaciją.

Nemokamai apžiūrėti ekspozicijas ir dalyvauti papildomose veiklose lankytojams taip pat siūlo Istorinė Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Vytauto Didžiojo karo muziejus, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus, daugelis kitų didžiųjų miestų muziejų. Duris plačiau atvers ir mažesnės įvairių miestų ir miestelių kultūros įstaigos, pavyzdžiui, Merkinės ir Rokiškio kraštų muziejai, Nalšios ir Zanavykų muziejai. Už simbolinį mokestį penktadienį apsilankyti kviečia Lietuvos nacionalinis muziejus ir jo padaliniai, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Lietuvos dailės muziejus ir jo padaliniai.

Inauguracijos renginius taip pat bus galima stebėti daugiau nei 40 Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų bibliotekų.

Prie iniciatyvos transliuoti šventinius inauguracijos dienos renginius prisijungė ir trys kino centrai: Panevėžio „Garsas“, Gargždų „Minija“ ir Visagino kultūros centras.

Į vakarinį priėmimą Prezidentūroje pakviesti daugiau nei 20 visuomenės grupių atstovai

Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų kieme liepos 12-ąją, penktadienį, inauguracijos proga vyksiančiame iškilmingame priėmime turėtų dalyvauti apie 2 tūkst. asmenų, atstovaujančių daugiau nei 20 visuomenės grupių.

„Planuodami kviečiamųjų sąrašą, turėjome du svarbius ribojančius veiksnius: teritorijos dydį – kieme telpa iki 2 tūkst. žmonių, ir tai, kad galime sau leisti daryti tik vieną, o ne daugiau iškilmingų priėmimų“, – sakė išrinktojo Prezidento Gitano Nausėdos komunikacijos vadovas Aistis Zabarauskas.

Iš viso kvietimų, skirtų atvykti su lydinčiaisiais asmenimis, išdalyta apie 1,2 tūkst. Ypatingą dėmesį šįkart nuspręsta parodyti nusipelniusiems meno ir mokslo žmonėms. Daugiausiai kvietimų, 280, gavo menininkai – aktoriai, rašytojai, skulptoriai ir kiti. Iš jų daugiau nei trečdalis, 116, yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai. Be to, iš 120 pakviestų mokslininkų 58 yra apdovanoti Lietuvos mokslo premija.

Priėmime turėtų dalyvauti ir apie 100 verslininkų, iš jų apie 40 verslo asociacijų vadovų, bei apie 100 žurnalistų, apžvalgininkų ir politologų. Taip pat pakviestas 81 pareigūnas ir karininkas, 80 politinių kalinių ir žuvusiųjų už laisvę artimųjų, apie 80 visuomenininkų, 60 Seimui ir Vyriausybei pavaldžių institucijų vadovų bei Lietuvos Respublikos Prezidento atstovų. Be dėmesio neliko gydytojai (53 kvietimai), sportininkai (50 kvietimų), dvasininkai (40 kvietimų), prezidento rinkimų kampanijos koordinatoriai, savanoriai, Inauguracijos komisijos nariai (apie 40 kvietimų), nusipelnę politikai (apie 30 kvietimų), teisininkai (15 kvietimų), aukštųjų mokyklų rektoriai (13 kvietimų).

„Tai yra simbolinė Prezidento kadencijos pradžia. Įvairiais formatais bendrausime ir bendradarbiausime su kuo įvairesnėmis visuomenės grupėmis“, – sakė A. Zabarauskas.

www.lrp.lt inf.

Rašyti komentarą