Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Atliekų tvarkymas: Šilutėje stebima pažanga

Publikuota: 2019 gegužės 09 Kategorija: Aktualijos, Rajone, Šilutėje

Visiems komunalinių atliekų konteineriams suteikti unikalūs numeriai ir brūkšniniai kodai, kurie nuskaitomi kiekvieną kartą, kai jie pakeliami ir ištuštinami.  (Oresto Lidžiaus nuotr.)Visiems komunalinių atliekų konteineriams suteikti unikalūs numeriai ir brūkšniniai kodai, kurie nuskaitomi kiekvieną kartą, kai jie pakeliami ir ištuštinami. (Oresto Lidžiaus nuotr.)

Pakeitus apskaitos metodiką, mažėja į regioninį sąvartyną išvežamų komunalinių atliekų kiekis. Bent jau taip teigia Šilutės rajono savivaldybės administracijos Viešųjų paslaugų skyriaus specialistai.

Portalui „Šilutės ETA Žinios“ paskambinęs Šilutės miesto gyventojas pasidžiaugė komunalinių atliekų tvarkyme vykstančiomis permainomis.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Anot pašnekovo, jo individualiam namui priskirtam mišrių atliekų konteineriui yra suteiktas numeris ir brūkšninis kodas, kurie nuskaitomi kiekvieną kartą, kai jo turinys išpilamas į atliekų surinkimo mašiną. Vėliau tai atsispindi jo gaunamose ataskaitose apie iš jo namų išvežtą šiukšlių kiekį. Esą todėl dabar jis suinteresuotas atidžiau rūšiuoti atliekas.

Tiesa, vietinė rinkliava gyventojams ir toliau skaičiuojama pagal jų turimo būsto plotą. Tačiau, kaip teigia Viešųjų paslaugų skyriaus specialistai, ateityje mokestis už atliekų surinkimą ir tvarkymą gali būti keičiamas. Esą jau svarstoma apie galimybę taikyti mokestį ne už valdomo būsto plotą, bet už gyventojo į gatvę išstumto konteinerio pakėlimą ir išpylimą į atliekų surinkimo mašiną. Galbūt sulauksime ir dienos, kai panašiai mokestis bus skaičiuojamas ir daugiabučių gyventojams, besinaudojantiems bendrojo naudojimo konteineriais.

Įprastus konteinerius prie daugiabučių pamažu jau išstumia pusiau požeminiai. Jų aikštelės aptvertos, tačiau kol kas nėra rakinamos. Tam, kad ir daugiabučių gyventojams būtų suteikta galimybė už atliekų surinkimą ir tvarkymą mokėti ne pagal turimo būsto plotą, bet už jų namams priskirtų konteinerių ištuštinimą, kiekvienam butui turėtų būti skirtas specialus raktas nuo konteinerių aikštelės vartų, parengta nauja rinkliavos skaičiavimo metodika ir kt.

Anot Viešųjų paslaugų skyriaus specialistų, unikalūs numeriai ir brūkšniniai kodai yra suteikti ne tik priskirtiesiems individualiems namams visame rajone, bet ir visiems prie daugiabučių stovintiems bendrojo naudojimo konteineriams, įskaitant pusiau požeminius. Jų kodai taip pat nuskaitomi kiekvieną kartą, kai jų turinys išpilamas į atliekų surinkimo mašiną.

Viešųjų paslaugų skyriaus specialistai sako, kad atliekų svoris dabar jau nebe tiek svarbus, kadangi nuo šių metų pradžios atliekas surenkančiai ir tvarkančiai įmonei mokama už konteinerių pakėlimą ir ištuštinimą. Esą šis procesas yra Viešųjų paslaugų skyriaus specialistų stebimas ir kontroliuojamas.

Nors, kaip tvirtina atliekų tvarkymu besirūpinantys savivaldybės administracijos specialistai, žymaus pokyčio atliekų tvarkymo kainoje kol kas nėra, tačiau į regioninį sąvartyną išvežamų atliekų kiekis jau mažėja. Viena iš priežasčių yra ta, kad žmonės atidžiau rūšiuoja savo atliekas, daugiau didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidarančių pavojingų atliekų patys veža į netoli Šilutės, Rumšuose, veikiančią joms skirtą aikštelę.

2 skaitytojų komentarai
silutiskiams 2019 gegužės 15d., 10:0778.62.180.208

pvzd vilniuje pusiau pozeminiai padare dar didesni bardaka.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

.......kius 2019 gegužės 16d., 07:545.20.107.167

pažanga stebima stebima – pažanngumas pražangumo stebukle stebina (ribų nėra)…
ŠMRP-tartum PussyRajoN.

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą