Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Bitės ant stogo – nauja SBA grupės iniciatyva

Publikuota: 2019 gegužės 09 Kategorija: Gamyba, Verslas

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

SBA grupės įmonės įkurdins miestuose bites ir kviečia jungtis prie šios iniciatyvos.

Siekdama prisidėti prie nykstančių bičių išsaugojimo viena didžiausių šalies verslo grupė SBA, kuriai priklauso ir „Šilutės baldai“, imasi iniciatyvos ir ant valdomų verslo centrų bei įmonių įkurdins bičių avilius. Pirmosios bičių šeimos ant pastatų stogų Kaune ir Klaipėdoje apsigyvens jau po pusantros savaitės. Kiek vėliau jos bus įkurdintos ir kituose miestuose.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

SBA miesto bitininkystės projekto kuratoriumi sutiko tapti bitininkas, VDU Žemės ūkio akademijos docentas, mokslų daktaras Algirdas Amšiejus.

„Europoje ir Amerikoje bitės dažniausiai žūva dėl žemės ūkyje plačiai naudojamų chemikalų, parazitų ir nepaaiškinamo šeimų nykimo sindromo. Miestuose bitėms saugiau, nes čia nenaudojama tiek chemikalų, žaliuosiuose plotuose didesnė augalų įvairovė. Specialistai ištyrė miestuose bičių suneštą medų ir jis puikios kokybės. Tad iniciatyvos, padedančios gausinti nykstančią nuo seno Lietuvoje mylimų bičių populiaciją – labai sveikintinos“, – teigia A. Amšiejus.

„Esame verslo grupė, kuriai sugyvenimas su gamta ir kuo mažesnis poveikis aplinkai yra vieni svarbiausių principų. Bičių nauda gyvybei žemėje ir žmonijai neįkainojama, tačiau dėl žmogaus veiklos ir ligų jos nyksta. Norėdami prisidėti prie jų išsaugojimo, nusprendėme imtis šios iniciatyvos ir įkurdinti bičių šeimas ant stogų. Kviečiame ir kitus biurus ar didesnius įmonių plotus valdančius socialiai atsakingus šalies verslus bei organizacijas aktyviai jungtis prie pasaulio didmiesčiuose išplitusio miestų bitininkystės judėjimo“, – sako SBA grupės viceprezidentė Jolanta Grašienė.

Pirmieji bičių aviliai ant SBA biurų pastatų ir įmonių įsikurs jau gegužės 20-ąją. Jei neprapliups lietus, jie bus iškelti ant BLC verslo centro Kaune ir ant „Klaipėdos baldų“ Klaipėdoje stogų. Miestuose bus įkurdintos specialiai išvestos, neagresyvios „Bakfost“ linijos bitės.

Bites prižiūrės patys SBA valdomų verslo centrų ar gamybos įmonių darbuotojai, tarp kurių yra daug bičių bičiulių. Suneštu medumi bus vaišinami klientai, kolegos ir verslo partneriai. Planuojama, kad per mėnesį avilius pasistatys visos SBA grupės baldų ir tekstilės įmonės ir dauguma biurų pastatų.

Pasak J. Grašienės, SBA skiria ypatingą dėmesį verslo tvarumui ir aplinkai: grupės verslo centrai statomi žaliųjų pastatų filosofijos pagrindu, visos įmonės naudoja tik žaliąją elektrą, įrengia saulės jėgaines, tekstilės grupė vienintelė Lietuvoje dalyvauja „Greenpeace“ „Detox“ projekte, kurio tikslas nulinė tarša.

Verslo centras

4 skaitytojų komentarai
2019 gegužės 9d., 08:41195.182.76.57
o ar kas pagalvojo apie bitės įkandimams alergiškus žmones? auginti bites, ten, kur pilna žmonių mano manymu didžiausia nesamonė. Taip, aš už idėją jas išsaugoti, bet tik ne tokiose vietose. Yra laukų, miškų aplinkui, tai kodėl neįrengus avilių ten. O beje, kas rūpinsis jomis, juk neužtenka pastatyti tik avilį.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 7 Thumb down 5

Atsakyti

ašai in (tu gal jan?) 2019 gegužės 9d., 17:225.20.107.167

galvojant, nu, jau (o kas ne, kandžiai?) gal galvojom galvojom ir pagaliaus insiprisinusigalvojom :gal-
vistik medžio užvirtimas mūsai lentpjūvės kontorai ant pagalvės sėdimoje- išties, rakštis alergiškesnė

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 2

Atsakyti

anonimas 2019 gegužės 13d., 07:3283.176.244.45

Kodėl nuotraukoje širšė ?

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 0

Atsakyti

anamsimui deltos 2019 gegužės 13d., 12:545.20.107.167

ot kat širšė yr “rescherche la fame subordare” (žr.guavei primapatareiką) lojali Širšalui Mūsui
ir valdoma yr kruptelėjimu mobilioju ūsu (pasak msr. Vasiljev – korsetas armuotas daiktu mėlynojo banginio).
Taigi šiuo Musobuke ot kat nu profily prisistato seniausios po saule profesijos skraidyklė nuo
buv.centro Musė Tikroji (lot. Muscidae- vok. Echte Fliegen).
Tikroji Musė Beabji!;-¥*** paliekanti charakteringą pėdsaką, darantį ir apdarantį per vieną, kad ir siją nebeatpažįstamai ir gilyn sekretų kapsulėse mumijuojanti vis dar nelauktai prasikalantį,
o neduokeurodie, neužžiūrėtu net sausroj prasikišanty autentišką ML kultūros miegantį pumpurą.
Atpažinimui acmeniniai duomenys:
Kūno spalva- pilka, juosva, matinė, kartais blizganti. Antenų trečiasis narelis plaukuotas, plunksniškas, kartais būna plikas šerelis.
Dar iš vietinės spaudos:
“Lervos vystosi mėšle, įvairiose pūvančiose augalų liekanose, lapų minkštyme, stiebuose ar šaknyse.
Šeimoje yra žalingų, kenkiančių augalams musių, taip pat parazitinių, siurbiančių šiltakraujų gyvūnų kraują. Dažnai perneša infekcines ligas ir parazitus”.
Dar:
L. gerai pakelia korių kapsulių gilzėse šešėlius, bet saulėkaitoje iš pasalų gelia taipgi skaudžiai
(taikos į išmanųjį laikantį riešą) operatoriuje užuodus A. Perfomansą-Priešą.
Taigi, kaip minėta, mūs Musas yr party patinęs – musiausias tarp lojų Tigruss TaraCanus smellsubordinių optimisspossiityvointymimotyvo spiečiaus:
Kam barin ės mus ės (Musca dome stica)
Ru den in ės pikt mus ės (Stomo xys calci trans)
Run keli nes mus ės (Pego mya hy oscy ami)
S vog ūni nė mus ės (De lia anti qua)
Pa vas arinės ko pūsti-nes mus ės (Delia bras sicae)
Vasa rojinės mus ės (Ph orbia geni talis).
Taigis, antrukitu uso Vyčio – skruzdžių naikintojo įstabiu bandytiniu skutatamutamoju užskridimu…(dabokitės besilaukiančių natūralių parapfliegenų muwsių)… LaikykitėsSavo (tegu ir kiek pavažiavusio stogo)/;-@…

Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą