Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Bus atnaujinta Vileikių užkardos vaizdo stebėjimo sistema pasienyje su Rusija

Publikuota: 2019 kovo 26 Kategorija: Aktualijos, Pasienyje, Rajone, Teisėtvarka

VSAT nuotr.VSAT nuotr.

Lietuvos pasieniečiai toliau modernizuoja pasienyje su Rusija įrengtas vaizdo stebėjimo sistemas.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (toliau – VSAT), sėkmingai įgyvendinusi Vidaus saugumo fondo 2014-2020 metų programos lėšomis finansuotą projektą, sudarė sutartį su uždarąja akcine bendrove „Fima“ dėl Vileikių pasienio užkardos ruože įdiegtos sistemos atnaujinimo.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Šis VSAT padalinys atsako už 27 kilometrų ilgio sienos ruožo su Kaliningrado sritimi apsaugą.

Antradienį Vilniuje sutartį savo parašais patvirtino VSAT vado pavaduotojas Vidas Mačaitis ir bendrovės „Fima“ generalinis direktorius Vytautas Zinkevičius.

Jos vertė – 822 133 eurai.

Šilutės rajone įsikūrusioje Vileikių užkardoje sienos apsaugos stebėjimo ir kontrolės sistema buvo įrengta dar 2013 m. vasarą. Tuomet čia pastatyti stebėjimo bokštai su dieninio ir naktinio matymo vaizdo kameromis, sumontuoti mobilūs seisminiai davikliai, įdiegti kiti sienos apsaugos sprendimai.

Iki 2020-ųjų kovo dabar veikiančią sistemą planuojama atnaujinti, o taip pat – nupirkti ir įdiegti naują įrangą, padėsiančią VSAT pareigūnams ir toliau efektyviai užkardyti nusikalstamas veikas pasienio ruože. Tiek modernizuota senoji sistema, tiek ir naujai įsigyta pasieniečių įranga bus sujungtos ir vieningai valdomos iš stacionaraus centro Vileikių užkardoje.

Naudotis įranga bus apmokyti 10 pasieniečių operatorių ir 6 sistemos administratoriai.

Tai antroji sutartis dėl sienos stebėjimo įrangos diegimo ir modernizavimo, kurią VSAT pasirašė kovą.

Mėnesio pradžioje sudaryta sutartis su bendrove „Telekonta“ dėl Kybartų pasienio užkardos ruože esančios sistemos modernizavimo, naujos įrangos pirkimo bei įdiegimo.

Šiuo metu 38,6 km ilgio Kybartų užkardose ruože vaizdo stebėjimo priemonėmis kontroliuojami tik du kilometrai, t.y. Kybartų pasienio kontrolės punktas ir jo prieigos. Per mažiau nei metus veikianti įranga bus visiškai atnaujinta ir sujungta su naujai diegiamais sienos stebėjimo sprendimais, o Kybartų užkardoje įsikurs vietinis valdymo centras.

Lietuva su Rusija sausuma bei pasienio vandenimis, neskaitant jūros, turi 294,4 km ilgio sieną.

Ilgametė VSAT praktika rodo, kad vaizdo stebėjimo sistemos yra vienas efektyviausių valstybės sienos kontrolės būdų. Tokias priemones įdiegus prie sienos su Rusija, kur ji eina Nemunu, šiame ruože bandymų pažeisti sieną ar iš Kaliningrado srities gabenti kontrabandą beveik nepasitaiko.

Pavyzdžiui, Vileikių užkardos ruože, kuriame įrengtą sistemą dabar ketinama atnaujinti, 2013-2014 metais iš viso buvo užfiksuota 11 valstybės sienos pažeidimų. Vėliau jų skaičius ėmė mažėti, o nuo 2017-ųjų šiame ruože dirbantys VSAT pareigūnai neužfiksavo nė vieno valstybės sienos pažeidimo.

Šiuo metu techninėmis vaizdo stebėjimo sistemomis Lietuvos pasieniečiai kontroliuoja beveik 69 procentus sienos su Rusija. Planuojama, jog metų pabaigoje šis skaičius sieks daugiau kaip 82 procentus.

www.pasienis.lt inf.

1 skaitytojų komentaras
Va 2019 kovo 28d., 06:1978.60.133.233
pinigų švaistymas ir daugiau nieko.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 5 Thumb down 3

Atsakyti

Rašyti komentarą