Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Estakados statybos darbai nebus stabdomi

Publikuota: 2019 vasario 27 Kategorija: Aktualijos, Rajone

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Viešųjų pirkimų tarnyba neketina kreiptis į teismą dėl estakados statybos sutarties pripažinimo niekine, tačiau svarsto galimybę teisme ginti viešąjį interesą, prašant taikyti Kelių direkcijai baudą už nustatytus viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Viešųjų pirkimų tarnybos pranešimas

Viešųjų pirkimų tarnyba, atlikusi 2017 m. gruodžio 13 d. Valstybinės reikšmės krašto kelio Nr. 206 Šilutė – Rusnė ruožo nuo 2,401 iki 7.363 km rekonstravimo ir estakados šio kelio užliejamame ruože (6,190 – 6,940 km) naujos statybos techninio darbo projekto parengimo, projekto vykdymo priežiūros ir darbų pirkimą sutarties sudarytos vykdymo vertinimą, rekomendavo Lietuvos automobilių kelių direkcijai (toliau – Kelių direkcija) sutartį nutraukti. 2019 m. vasario 25 dieną Kelių direkcija raštu informavo Tarnybą, kad minėta sutartis nebus nutraukiama ir pasiūlė Tarnybai kreiptis į teismą dėl sutarties pripažinimo negaliojančia. Tarnyba, įvertinusi visas aplinkybes, neketina kreiptis į teismą dėl sutarties pripažinimo niekine, tačiau svarsto galimybę teisme ginti viešąjį interesą, prašant taikyti Kelių direkcijai baudą už nustatytus viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus.

Tarnyba pirkimo sutarties vertinimą pradėjo atsižvelgdama į kitų rinkos dalyvių pretenzijas dėl neskaidrių viešųjų pirkimų procedūrų vykdymo, tuomet, kai Kelių direkcija pradėjo pirkti papildomus darbus. Kelių direkcija tinkamai nepasirengusi pirkimui pati „užprogramavo“ papildomų darbų pirkimus, kai jau pradėta vykdyti pagrindinė darbų sutartis. Dėl neaiškių pirkimo sąlygų ir geologinių tyrimų stokos tiekėjai kreipėsi į perkančiąją organizaciją dar iki pasiūlymų pateikimo momento, tačiau pirkimo sąlygos nebuvo keičiamos, geologiniai tyrinėjimai nebuvo atlikti ir skirtingi rinkos dalyviai galėjo skirtingai interpretuoti pirkimo apimtį. Pagrindinė beveik 9,5 mln. eurų su PVM vertės sutartis buvo sudaryta su ūkio subjektų grupe AB „Kauno tiltai“ ir UAB „Tiltų ekspertų centras“ (toliau – tiekėjas). Šio pirkimo planuojama vertė buvo 10 mln. eurų. Pirkime iš penkių dalyvių keturių pasiūlymai buvo atmesti dėl pasiūlytų per didelių kainų, kurios siekė nuo 15,4 mln. eurų iki 23,1 mln. eurų su PVM. Tik laimėjusio tiekėjo pasiūlyta kaina neviršijo suplanuotos lėšų sumos. Praėjus keliems mėnesiams po sutarties pasirašymo pradėti pirkti papildomi darbai, kurių vertė nuolat auga. Pažymėtina, kad skelbiant papildomus pirkimus dėl sankasos stiprinimo darbų, vienas iš potencialių dalyvių yra ir pagrindinės sutarties rangovas, turintis pranašumą prieš kitus numatomo pirkimo dalyvius, nes, parengęs geologinius tyrimus ir atlikęs techninį darbo projektą, jis pilnai disponuoja visa informacija, susijusia su numatomais pirkti papildomais darbais.

Galutinė papildomų darbų vertė dar nežinoma, tačiau tikėtina, kad pagrindinės sutarties ir suminė papildomų darbų vertė gali siekti 17 mln. eurų (2018 m. lapkričio 6 d. sudarytos papildomų darbų sutarties vertė 1.279.215,92 Eur (su PVM); 2018 m. gruodžio 6 d. skelbiama apie pirkimą (pirkimo Nr. 412940), kurio sąlygose nurodyta, kad maksimali pasiūlymo kaina – 6.755.755, 00 Eur (su PVM).

Rašyti komentarą