Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

1989 metų Šilutės Sąjūdžio aidai

Publikuota: 2019 vasario 25 Kategorija: Gyvenimas, Žmonės

H. Šojaus muziejaus nuotr.H. Šojaus muziejaus nuotr.

Vasario 22 d. įvyko iškilminga akimirka – oficialus Šilutės Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės posėdžių protokolų perdavimas Šilutės Hugo Šojaus muziejui.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Protokolus perdavė ir simbolinį priėmimo-perdavimo aktą pasirašė to meto įvykių liudininkai, bendražygiai, Šilutės Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariai Jadvyga Ažukaitienė, Virgilijus Skirkevičius, Arūnas Plikšnys, Jonas Purlys, Saulius Sodonis, Šarūnas Laužikas, Rimvydas Antanas Krušnauskas, Vida Giedrikienė, Sergejus Paciukas, Jonas Jaunius ir 1990 metų Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Šilutės rajono atstovai Lietuvos Atkuriamajame Seime – Egidijus Bičkauskas ir Mečys Laurinkus.

Renginio svečiai dalijosi to meto įvykių prisiminimais, taip pat akcentavo, kad Šilutės Sąjūdžio dalyviai buvo aktyviausi iš visų Lietuvoje veikusių Sąjūdžio grupių ir skrupulingiausiai pildė Tarybos posėdžių protokolus, – tuo užsiėmė dabar jau šviesios atminties Bronius Katilius. Jis fiksavo ne tik oficialius duomenis, bet ir pasisakančiųjų emocijas, vyravusią nuotaiką, kitus svarbius momentus (šito nedarė kitos Lietuvoje tuo metu veikiančios Sąjūdžio grupės), todėl šie muziejui iškilmingai perduoti protokolai yra unikalus ir itin vertingas Sąjūdžio istorijos studijų šaltinis, suteikiantis įvairiapusės informacijos apie vietos Sąjūdžio veiklą, skirtingus jos aspektus ir Sąjūdžio narių nuostatas.

Renginio metu buvęs Šilutės Sąjūdžio iniciatyvinės grupės pirmininkas Virgilijus Skirkevičius į muziejaus archyvą perdavė savo sūnaus Pauliaus Skirkevičiaus bakalauro diplominį darbą tema „Sąjūdžio susikūrimas ir veikla Šilutėje (1988–1990 m.)“.

Baigiant norėtųsi pasidalinti M. Laurinkaus mintimi, kad šis oficialus momentas – tai prasminga ir solidi pradžia Sąjūdžio įamžinimo procese. Džiaugiamės, kad muziejaus fondą ir archyvą papildę vertingi dokumentai bus išsaugoti ateities kartoms, o jais naudotis galės visi, besidomintys Sąjūdžio istorija.

Muziejaus inf.

Rašyti komentarą