Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

„Švarus internetas“ – priemonė pranešti apie neteisėtą ar žalingą turinį internete

Publikuota: 2019 vasario 13 Kategorija: Pranešimai

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (toliau – RRT) nuo šiol apie internete pastebėtą neteisėtą ar žalingą turinį ragina pranešti per svetainę „Švarus internetas“ – anksčiau žinomą kaip „interneto karštoji linija“. Visi interneto vartotojai, skaitmeninėje erdvėje susidūrę su vaikų seksualiniu išnaudojimu, smurtu ar patyčiomis, pornografija, narkotinių medžiagų platinimu, rasinės ir tautinės nesantaikos kurstymu, kviečiami apie tai nedelsiant pranešti svetainėje adresu https://svarusinternetas.lt/.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Seksualinio pobūdžio vaikų atvaizdai griežtai draudžiami visame pasaulyje ir su šia grėsme kovoja platus įvairių organizacijų tinklas. Vien per 2018 metus RRT gavo 590 vartotojų pranešimų apie internete aptiktą, įtariama, vaikų seksualinio išnaudojimo medžiagą, iš kurių pasitvirtino 325 atvejai. Asociacija INHOPE, vienijanti pasaulio šalių interneto karštąsias linijas, tokias kaip Lietuvos „Švarus internetas“, 2017 metais gavo 87 930 pranešimų apie internetinius adresus (URL), kuriuose buvo aptikta 259 016 seksualinio pobūdžio vaikų nuotraukų arba vaizdo įrašų. 90 proc. tokių vaizdų užfiksuotos mergaitės, 7 proc. – berniukai ir 3 proc. abiejų lyčių vaikai. Daugiausia seksualinių vaizdų rasta 3–13 m. amžiaus vaikų – 79 proc., 14–17 m. amžiaus vaikų vaizdai sudaro 18 proc. ir 3 proc. – nuo 0 iki 2 m. amžiaus.

„Neteisėtos ir žalingos informacijos suvaldymas internete – itin sudėtingas procesas, nes interneto turinys nepaiso valstybių sienų ir galiojančių nacionalinių ribojimų. Bet negalime tiesiog apsimesti, jog šių problemų nėra, ir tikėtis, kad su jomis nesusidursime mes ar mūsų mylimi žmonės. Tik viešai kalbėdami, reaguodami, telkdami pastangas, mes galime sumažinti tokių grėsmių mastą. Svarbu jau nuo ankstyvo vaikų amžiaus kalbėtis apie tai, kaip atpažinti pavojus internete ir kaip elgtis, su jais susidūrus. Su vaikais turime kalbėti apie „nepatogius“ dalykus, parodyti, kad, esant sunkiai situacijai, jie yra ne vieni ir mes galime jiems padėti“, – pabrėžia RRT direktoriaus pavaduotoja Ieva Žilionienė.

Radę neteisėtą ar žalingą turinį internete skatinami pranešti apie tai, užpildydami anoniminę anketą svetainėje https://svarusinternetas.lt/. „Švaraus interneto“ tyrėjai, operatyviai įvertinę gautą pranešimą ir jam pasitvirtinus, imsis veiksmų dėl tokio turinio pašalinimo: atsižvelgę į turinio pobūdį, perduos pranešimą Policijos departamentui, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai arba kitoms atsakingoms organizacijoms. Jei interneto svetainė, kurioje rastas neteisėtas turinys, yra registruota užsienyje, informacija apie ją bus perduota kitų šalių atsakingoms organizacijoms – INHOPE tinklo, vienijančio 45 interneto karštąsias linijas 40-yje pasaulio šalių, narėms. Tais atvejais, kai nustatomas neteisėtas turinys Lietuvos informacijos prieglobos paslaugų teikėjų serveriuose, duodamas nurodymas nedelsiant tokį turinį pašalinti.

Per 2018 m. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija, kuri nuo šiol vadinsis „Švarus internetas“, gavo 3149 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete, suteikė 367 konsultacijas socialinių tinklų naudotojams dėl neteisėtai paskelbtos asmeninės ar žalingos informacijos pašalinimo, užgrobtų paskyrų susigrąžinimo, tinkamų saugumo ir privatumo parinkčių nustatymo socialiniuose tinkluose. Nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. galioja Lietuvos Respublikos švietimo įstatymo pataisos, kurios numato, kad, sužinoję apie viešų patyčių kibernetinėje erdvėje atvejį, smurtaujančio bei smurtą patiriančio nepilnamečio mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) privalo, o kiti asmenys turi teisę apie tai pranešti RRT. 2018 m. RRT gavo 92 pranešimus apie patyčias ir smurtą kibernetinėje erdvėje. 64 atvejais informacija pasitvirtino ir buvo imtasi atitinkamų veiksmų.

Daugiau informacijos apie „Švarų internetą“ rasite https://svarusinternetas.lt/, trumpą vaizdo siužetą, kaip veikia „Švarus internetas“, žiūrėkite https://www.youtube.com/watch?v=TXRBMU4sfOk.

www.rrt.lt inf.

Rašyti komentarą