Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kolekcinė moneta – unikaliai stintų žvejybos tradicijai

Publikuota: 2019 sausio 25 Kategorija: Gyvenimas, Įvairenybės

Stop kadras.Stop kadras.

Sausio 29 dieną Lietuvos bankas išleidžia dvi kolekcines monetas, skirtas stintų žvejybai viliojant, – 1,5 euro monetą iš vario ir nikelio lydinio ir 10 eurų sidabro monetą. Išankstinė monetų prekyba prasideda šiandien, sausio 22 dieną, el. parduotuvėje monetos.lb.lt.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Žvejai, girdėjome, jau nerimauja, kad stintų šiemet nebus, tačiau stintų mėgėjus norime nuraminti – jei ne lėkštėje, tai bent piniginėje stintų tikrai atsiras. Prieš pat stintų žvejybos įkarštį išleidžiame kolekcinę monetą, kurioje įamžinamas unikalus, tik Kuršių nerijoje gyvuojantis stintų žvejybos būdas. Ši moneta papildo jau 17 metų leidžiamą monetų seriją, skirtą Lietuvos gamtai“, – sako Lietuvos banko Monetų kūrimo komisijos pirmininkas Deivis Stankevičius.

Ant naujųjų monetų abiejose pusėse iškaldintas stilizuotas stintų žvejybos viliojant būdas: mediniais plaktukais ritmiškai kaukšima į lentos, pamerktos eketėn ir kyšančios iš vandens, galą; žuvys, reaguodamos į keliamus virpesius, artėja prie virpesių šaltinio ir sukasi vietoje, taip jos priviliojamos į tinklus.

Monetų averso ir reverso autorė – dailininkė Eglė Ratkutė. 10 eurų sidabro monetos reverse pabrėžtas stintų žibėjimas įvairiomis spalvomis. Monetos briaunoje užrašas „Stinta – pūki“, tai žvejų kreipimasis į žuvis – stintą ir pūgžlį, nuo seno Kuršių marių žvejų vadinamą „pūkiu“. Sidabro moneta išleidžiama 3 tūkst. vienetų tiražu.

Pusantroko moneta nespalvota, nukaldinta iš vario ir nikelio lydinio 30 tūkst. vienetų tiražu. Monetos nukaldintos Lietuvos monetų kalykloje.

Kolekcinė moneta, skirta stintų žvejybai viliojant, yra aštuntoji iš serijos „Lietuvos gamta“, pradėtos leisti 2002 metais.

Išankstinė prekyba naująja moneta prasidėjo sausio 22 dieną el. parduotuvėje monetos.lb.lt, o nuo sausio 29 dienos monetą bus galima įsigyti ir Lietuvos banko kasose bei per oficialius numizmatinių vertybių platintojus.

Monetos pristatymas įvyks sausio 29 dieną 17.30 val. Kuršių nerijos istorijos muziejuje, Pamario g. 53, Neringa.

www.lb.lt inf.

Rašyti komentarą