Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Savivaldybių skaidrumo tyrimas: Šilutė – ties viduriu

Publikuota: 2019 sausio 16 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje, Savivaldybėje, Šilutėje

Stop kadras.Stop kadras.

Lyginant su 2014 metais, Lietuvos savivaldybės tapo skaidresnės: 2018 m. jų skaidrumo vidurkis padidėjo nuo 56 iki 69 balų iš 100 galimų, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) savivaldybių skaidrumo tyrimas.

Daugiausiai apie savo veiklą viešina Joniškio (94 balai) ir Alytaus (90 balai) rajonų savivaldybės, mažiausiai – Kalvarijos (39 balai), Trakų (46 balai) ir Pakruojo (46 balai) rajonų savivaldybės. Šilutė – ties viduriu (73 balai, 2014 m. buvo 61 balas).

Šilutės rajono savivaldybės skaidrumo vertinimą ir rekomendacijas rasite čia: http://www.jurgiokepure.lt/tyrimas/2018/silutes-rajono.

Nors dauguma savivaldybių nenurodo, kokių pasiūlymų iš lobistų ir interesų grupių atstovų sulaukia tarybos nariai ir administracijos vadovai, įtakos darymas savivaldoje tapo skaidresnis. Prieš 4 metus nė viena savivaldybė neskelbė, su kuo susitinka jų vadovai, o 2018 m. tai viešino jau 30 savivaldybių.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Dauguma (57) savivaldybių nurodo, kaip galima pranešti apie galimus korupcijos atvejus, tačiau tik 3 iš 4 teigia, kad užtikrina pranešėjų duomenų konfidencialumą. Trys savivaldybės – Tauragės, Pakruojo ir Trakų raj. – apie galimybes pranešti nieko neskelbia.

Trečdalis savivaldybių nenurodo, kokias dovanas gali priimti jų darbuotojai, o kokių ne.

Tik kas 6 savivaldybė (iš viso 9 savivaldybės) finansines ataskaitas pateikia taip, kad jose veiktų kompiuterinė paieškos sistema, leidžianti analizuoti dokumentus ir ieškoti duomenų pagal raktinius žodžius.

Savivaldybės mažiausiai informacijos atskleidžia apie savivaldybių politikų ir administracijų vadovų interesus bei gyventojų galimybes dalyvauti priimant sprendimus.

Savivaldybės tarybos narių ir darbuotojų interesus išsamiausiai pristato Birštono, Joniškio raj. ir Telšių raj. savivaldybės (po 75 balus), antikorupcines priemones – Alytaus raj. ir Joniškio raj. savivaldybės (po 100 balų), apie viešuosius pirkimus geriausiai atsiskaito Joniškio raj. ir Klaipėdos miesto savivaldybės (po 100 balų), apie galimybes gyventojams dalyvauti savivaldybės veikloje – Alytaus, Joniškio ir Molėtų raj. savivaldybės (po 100 balų).

Atsižvelgiant į tyrimo rezultatus TILS parengė rekomendacijas, kaip savivaldybės galėtų tapti skaidresnės. Jose siūloma užsibrėžti kelis svarbiausius antikorupcinius tikslus ir juos viešinti, užtikrinti galimybę saugiai pranešti apie negeroves, skelbti susitikimus su interesų grupėmis, finansinius duomenis skelbti atvirų duomenų formatu, viešinti gyventojų galimybes dalyvauti priimant sprendimus.

Tyrime vertinta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir bendroves, metinius biudžetus, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime. Analizuota, ar savivaldybės skelbia ne tik privalomą viešinti, bet ir papildomą informaciją apie savo veiklą.

Savivaldybių interneto svetainių analizę TILS atliko 2018 m. spalio – gruodžio mėn. Vertinimo rezultatai buvo siunčiami visoms savivaldybėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Šia galimybe pasinaudojo 53 savivaldybės. 2014 m. tai padarė 12 savivaldybių.

Vertinimo metodologija kurta pagal „Transparency International“ Portugalijos ir Slovakijos skyrių savivaldos skaidrumo tyrimus.

Šilutės rajono savivaldybės skaidrumo vertinimą ir rekomendacijas rasite čia: http://www.jurgiokepure.lt/tyrimas/2018/silutes-rajono.

Parengta pagal www.transparency.lt inf.

Rašyti komentarą