Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Naujametė petarda šventinę nuotaiką gali atimti ilgam

Publikuota: 2018 gruodžio 31 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata, Teisėtvarka

Naujųjų metų sutiktuvės ligoninėje – ne pati geriausia pramoga. Tačiau kurdami šventinę nuotaiką, kartais savo neatsakingu ir neatidžiu elgesiu ją sugadiname ir naujametę draugų bei artimųjų kompaniją tenka iškeisti į ligoninės palatą. Ir tada ateina suvokimas, kad šventinės petardos ir įvairūs fejerverkai pakilią nuotaiką sukelia tik tada, kai su jais elgiamasi pagal instrukciją, atsargiai ir neeksperimentuojant.

Parama portalui „Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

15-metis Pakruojo rajono gyventojas 2018-ųjų metų sutikimą atsimins visą gyvenimą. Jų sutikti jis atvažiavo pas savo seserį į Šiaulius. Siekdamas kuo įspūdingesnės šventės, vaikinas, konsultuojamas sesers vyro, nutarė pasigaminti įspūdingą petardą – išardė apie 20 mažo galingumo petardų, jų paraką subėrė į vieną kartoninį vamzdį ir apvyniojo izoliacija. Kai ruošiantis artėjančioms šventėms, sesuo, pastebėjusi petardas krapštantį brolį, liepė baigti tuos „žaidimus“, jaunuolis ją nuramino: „Nebijok, esu tai daręs ir anksčiau“.

Naujųjų metų sutiktuvių vakare, kai šventėje dalyvavę vyrai pakilo nuo stalo ir išėjo į Šiaulių pietinio mikrorajono daugiabučio namo kiemą, kartu su jais pakilo ir penkiolikmetis su savo pasigaminta petarda. Namo kieme jis paprašė, kad sesers vyras uždegtų rankoje laikytą petardą. Ugnis sprogimą sukėlė akimirksniu. Kartu su jo garsu jaunuolio ranką nutvilkė širdį griebiantis skausmas. Kilo didžiulis sąmyšis, artimieji lakstė po kiemą, ieškodami 15-mečio rankos dalių, atskubėjęs greitosios medicinos pagalbos ekipažas nuvežė jį į Šiaulių ligoninę, po to išgabeno į Kauno klinikas. Po keturias valandas trukusios operacijos, diagnozuota, kad vaikinui pažeisti visi kairės rankos pirštai, ausies būgnelis, apdegusi krūtinė ir veidas.

Ilgo gydymosi proceso metu jaunuolis suprato, kad teisus buvo jo tėvas, ne kartą sūnui aiškinęs ir iliustravęs internete rastais vaizdeliais bei rašiniais žiniasklaidoje, kokias pasekmes sukelia neatsakingas elgesys su petardomis ar kitomis sprogstamosiomis medžiagomis.

Dabar jis irgi pritartų savp tėvo ir policijos patarimams, kad saugiai sprogdinti galima tik legaliai įsigytus fejerverkus, petardas ir kitus pirotechnikos gaminius. Fejerverkus galima pirkti tik iš asmenų, turinčių policijos leidimus. Čia parduodami fejerverkai yra sertifikuoti, nustatyta tvarka paženklinti ir saugūs naudoti. Be to, reikia atidžiai laikytis instrukcijoje nurodyto saugaus atstumo, įvertinti vėjo stiprumą ir kryptį – kad nenukentėtumėte patys, kad nenukentėtų ir kiti šalia esantys žmonės, automobiliai, kitas turtas.

Parakas yra pavojingas dalykas. Jeigu jis netinkamai laikomas ar transportuojamas, sudrėksta, suskyla ir sprogsta neprognozuojamai. Nepirkite fejerverkų ar petardų atvirose prekybos vietose, kur yra drėgna. Prašykite parodyti sertifikatą, leidžiantį prekiauti tokiais gaminiais, jei įtariate, jog prekiaujama neoficialiai. Patikrinkite galiojimo laiką tų fejerverkų, kurie pas jus stovi garaže nuo praėjusių metų ir jokiais būdais nesigaminkite jų patys.

policija.lrv.lt inf.

Rašyti komentarą