Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Simbolinė karaliaus Mindaugo karūna – saugiškių dovana Lietuvai

Publikuota: 2017 liepos 11 Kategorija: Aktualijos, Rajone

Donato Rudžio nuotr.Donato Rudžio nuotr.

Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos ir vasaros šventės „Po malūno sparnais“ proga prie krašto kelio Šilutė – Klaipėda saugiškiai pastatė simbolinę Lietuvos karaliaus Mindaugo karūną – 9,07 m skersmens, 29,24 m perimetro, o karūnos aukščiausias taškas siekia net 3,73 m, kurią skiria Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, praneša Saugų seniūnija savo feisbuko paskyroje.

Sumanymas pastatyti karūną kilo iš siūlymo ypatingai šventiškai papuošti teritoriją, kurioje vyks Saugų bendruomenių vasaros šventė „Po malūno sparnais“.

Idėją kurti karūną pasiūlė seniūnijos raštvedė Violeta Astrauskienė, idėjos projektui pritarė ir ją generavo seniūnė Dalia Rudienė ir Kintų Vydūno kultūros centro kultūros renginių organizatorė Saugų seniūnijoje Lijana Gatelienė.

Apskaičiavo, brėžinį braižė ir šešiolika 15 cm skersmens rąstelių į žemę sugręžė Saugų bendruomenės narys Saulius Danilevičius su talkininkais. Rąsteliai tarpusavyje sujungti apjuosus ir prie jų pritvirtinus vielos tinklą. Rąstelius dovanojo Šilutės urėdijos Saugų medienos ruošos, prekybos ir techninis padalinys.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Po 46 valandų alinančio darbo (su pertraukomis) bendruomenė džiaugėsi ir didžiavosi rezultatu. Karūnos puošybai panaudotos ąžuolo šakelės, avižų, rugių ir žieminių kviečių varpos su stiebais, pievų ir darželio gėlės. Iš kirtavietės surinktos ir atvežtos 6 traktoriaus priekabos ąžuolo šakų, Saugų ūkininkai leido nupjauti 22 arus javų, iš pievų priskintas 21 kibiras (14 l talpos) gėlių, o iš gyventojų darželių – 1 kibiras gėlių šiurpių. Nupinta 80 metrų ąžuolo lapų girlianda, šešiolika pievų gėlių vainikų po 2 metrus. Sunaudota 20 vnt. floristinės putos „Oazės“. Karūną kūrė ir puošė pasikeisdami 96 žmonės. Karūnos vielos tinklo segmentai užpildyti ąžuolo šakelėmis.

Iš šalies žvelgiant, ąžuolo girliandų figūros primena 16-os rankomis susikabinusių žmonių ratą. Ryškiausiai žiedais išpuošta centrinė – aukščiausia karūnos dalis priekyje.

Liepos 6-ąją kartu su visais pasaulio lietuviais prie simbolinės Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnos sugiedota „Tautiška giesmė“, kurią sutartinai giedojo keli šimtai saugiškių ir svečių.

Saugų seniūnija feisbuke

Rašyti komentarą