Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Šilutės ligoninėje diegiama e. sveikatos informacinė sistema

Publikuota: 2017 birželio 21 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata

Ligoninės nuotr.Ligoninės nuotr.

Ligoninės administracija apgailestauja, kad diegiama naujovė sukelia pacientams nepatogumų, bet tikisi visų supratimo bei geranoriškumo, nes ši pažanga – reikalinga.

Jau kone mėnesį Šilutės ligoninėje vyksta elektroninės (e.) sveikatos informacinės sistemos diegimo darbai, kurie pacientams – tikras išbandymas.

Dėl diegiamos modernios informacinės sistemos, pacientai kone valandą ar ilgiau laukia eilėse pas gydytojus, o tai kelia jų pasipiktinimą.

Pacientai, atvykę į Konsultacinę polikliniką, jau yra registruojami atnaujintoje sistemoje. Tai užtrunka daug ilgiau nei anksčiau. Mat ligoninės specialistai dar nėra įpratę prie naujos sistemos.

Vis tik gyventojams ilgai laukti nebereikės – artimiausiu metu planuojama ištaisyti visas pastebėtas sistemos klaidas, ir ji veiks gerokai greičiau. Tada ligoninės pacientams gydymo paslaugos bus teikiamos kokybiškiau, naujovė bus naudinga ne tik pacientams, bet ir gydytojams.

Registracija – patogiu laiku

Iki šiol gyventojas, norėdamas patekti pas gydytoją, dažniausiai skambindavo telefonu arba laukdavo eilėje registratūroje. Šilutės ligoninėje pasibaigus e. sveikatos sistemos diegimo darbamas, pacientai pas gydytojus pateks patogiau.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Gyventojams bus galima registruotis internetu. Šilutės ligoninės IT specialistas Gytis Narevičius sako, kad pacientai matys visus gydytojų laisvus priėmimo laikus ir galės pasirinkti jiems tinkamą atvykimo laiką pas norimą specialistą. Tokiu būdu bus taupomas žmonių laikas ir užtikrinimas sklandesnis pacientų patekimas pas gydytoją ar į ligoninę. Gydytojai galės daugiau dėmesio skirti pacientų gydymui.

“Įstaigai modernėjant, diegiama sistema, kuri palengvins Konsultacinės poliklinikos registratūros darbą, objektyviai perteiks pacientų duomenis gydytojams. Ši naujovė užtikrins patogesnį pacientų patekimą pas gydytoją, nes registruotis bus galima inernetu”, – sakė VšĮ Šilutės ligoninės auditorius Marius Bartkus.

Bus daugiau naujovių

Siekiant įgyvendinti Lietuvos e. sveikatos 2009-2015 m. plėtros strategijos tikslus, nuspręsta modernizuoti jau esamas ligoninių informacines sistemas ir įdiegti naujovių – perkelti ligoninių teikiamas paslaugas ir administracinius procesus į elektroninę erdvę. Tai planuojama padaryti per šiuos metus.

E. sveikatos sistema Lietuvoje kuriama ES struktūrinių fondų lėšomis. Iš viso vykdomi 29 e. sveikatos projektai – 16 nacionalinių bei 13 regioninių. Projektas įgyvendinamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis pagal e. sveikatos sistemos 2009–2015 m. plėtros programą ir jos įgyvendinimo priemonių planą.

Lietuvos e. sveikatos sistemą sudaro centrinė e. sveikatos informacinė sistema ir jos posistemės – elektroninis receptas ir medicininiai vaizdai, taip pat gydymo įstaigų informacinės sistemos, teiksiančios duomenis į centrinę sistemą. Paciento sveikatos istorija, tyrimai, diagnozės, receptai, siuntimai, rentgeno nuotraukos, pažymos ir kita svarbi informacija bus talpinama e. sveikatos sistemoje – www.esveikata.lt.

Tam, kad sistema veiktų sklandžiai, prie jos turi prisijungti visos gydymo įstaigos. Jungiasi ir Šilutės ligoninė.

Iki šiol Šilutės ligoninėje veikė senoji ligoninės informacinė sistema. Naujos sistemos diegimo etapas – sudėtingas, nes Lietuvoje beveik tuo pačiu metu diegiama daug funkcijų, pradeda veikti daug informacinių sistemų, kurios tarpusavyje susijusios.

Paciento sveikatos istorija – elektroninė

Visoje Lietuvoje pradėjus veikti naujajai elektroninei sistemai, visą informaciją apie pacientą galės matyti bet kurios gydymo įstaigos medikai, nesvarbu, kur pacientas gydėsi. Visi popieriniai medicininiai duomenys apie paciento sveikatą persikels į elektroninę erdvę, o duomenimis bus galima keistis su kitomis sveikatos gydymo įstaigomis. Gyventojams ne tik nebereikės gaišti laiko registruojantis pas gydytoją, bet ir sukti galvos dėl popierinių medicininių išrašų, tyrimų rezultatų ar siuntimų.

Centrinėje informacinėje sistemoje bus formuojami medicininiai dokumentai. Vienoje jos posistemėje jau yra išrašomi elektroniniai receptai, kitoje – bus kaupiami medicininiai vaizdai: rentgeno, ultragarso nuotraukos ar kita vaizdinė informacija. Gydytojai galės palyginti jau turimus medicinius dokumentus su ankstesniais, peržiūrėti juos pakartotinai.

Iš pradžių dalis dokumentų bus dar popieriniai, tačiau laikui bėgant jie kelsis į elektroninę erdvę ir palaipsniui elektroniniai duomenys visiškai išstums popierines paciento sveikatos istorijas.

Gydytojas elektroninėje erdvėje matys skiepų kalendorių, galės parašyti siuntimą specialistui, o vėliau elektronine forma paskaityti jo atsakymą – nebereikės laukti, kol pacientas parneš popierinį variantą.

“Džiaugiuosi, kad atsirado ši elektroninė sistema. Juk tai naudinga ne tik pacientams, bet ir gydytojams. Tai tik pirmas žingsnis siekiant nuotoliniu būdu stebėti pacientų sveikatos būklę. Žinoma, šiuo metu diegiama tik dalis šios sistemos naujovių, tačiau įgyvendinsime ir kitus etapus. Svarbu visiems kartu stengtis prie to prisitaikyti, o pastebėjus klaidas – jas taisyti”, – sakė Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus.

E. receptai – aiškesni, tikslesni

Jau daugiau nei metus Lietuvoje veikia e. recepto sistema. Ją naudoja ir Šilutės ligoninės gydytojai. E. receptas palengvina receptų išrašymą, receptai aiškesni, tikslesni, visada įskaitomi, dėl to farmacijos specialistams lengviau įvertinti išrašytus receptus ir išduoti pagal juos vaistus, o pacientas elektroninės sveikatos portale savo paskyroje gali visada matyti, kokie receptai išrašyti, kokius ir kaip vaistus turi vartoti pacientas. Žmonėms nebereikia nešiotis receptų knygelių pas gydytoją, o paskui į vaistinę.

Taip pat e. recepto sistema palengvina vaistų išrašymo procedūrą asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, hipertenzija. Šiuo metu pasibaigus vaistams pacientai privalo fiziškai apsilankyti pas gydytoją vien tam, kad būtų išrašytas toks pat nuolat vartojamų vaistų receptas. Naudojantis e. recepto paslauga, vaistai paskiriami elektroniniu būdu.

Gydytojai elektroninėje erdvėje mato, ar žmogus įsigijo vaistus. Mat pasitaiko atvejų, kai žmogus skundžiasi, kad jo sveikata negerėja, gydytojas ieško naujų gydymo būdų, o paaiškėja, kad žmogus nepirko ir nevartojo jam anksčiau išrašytų vaistų.

Šilutės ligoninės administracija apgailestauja, kad diegiama naujovė sukelia pacientams nepatogumų, bet tikisi visų supratimo bei geranoriškumo, nes ši pažanga – reikalinga.

Norint patekti pas gydytoją, ligoninės Konsultacinės poliklinikos registratūroje arba paskambinus telefonu į registratūrą bus prašoma pateikti šiuos duomenis: vardą ir pavardę, asmens kodą bei siuntimą, jei tokį turite.

Ligoninės inf.

1 skaitytojų komentaras
Re 2017 birželio 21d., 22:0484.15.190.31

Ne nuo to galo dirba. Geriau jau suregistruotų netvarkingas pašto dėžutęs, ir jas pakeistų naujos, tvarkingos ir rakinamos, nes to reikalauja pašto įstatymas.

Nemėgstamas. Įvertink komentarą: Thumb up 0 Thumb down 4

Atsakyti

Rašyti komentarą