Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Tyrimas Šilutės rajono mokyklose: narkotinių medžiagų pėdsakų nerasta

Publikuota: 2017 vasario 21 Kategorija: Gyvenimas, Sveikata, Švietimas

www.silutesetazinios.lt asociatyvi nuotr.www.silutesetazinios.lt asociatyvi nuotr.

Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras atliko narkotinių ir psichotropinių medžiagų tyrimą (aplinkos testus) Šilutės rajono savivaldybės mokyklose ir Saugų vaikų globos namuose.

Aplinkos testai – metodas, kurio pagalba galima aptikti narkotinių ar psichotropinių medžiagų pėdsakus aplinkoje. Svarbu pažymėti, kad atliekamas aplinkos testavimas parodo ne narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo faktą, o narkotinių ar psichotropinių medžiagų pėdsakų aptikimą patalpose.

Tyrimo tikslas – ištirti Šilutės rajono savivaldybės mokyklų ir Saugų vaikų globos namų aplinkas dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų paplitimo jų aplinkose ir stiprinti vaikų atsakomybės jausmą už švarią aplinką nuo narkotikų.

Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuotame tyrime dalyvauti atrinktos 5 Šilutės rajono savivaldybės mokyklos ir Saugų vaikų globos namai. Tyrimas atliktas 2017 m. vasario 7-13 dienomis. Tyrimui atlikti naudoti narkotinių medžiagų paieškos testai „PenTest D4D“. Šiais testais galima aptikti narkotinių medžiagų, tokių kaip kanapės, heroinas, LSD ir kt. Iš viso atlikta 232 vertinimai.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Vietos, kuriose būtų imami paviršių mėginiai testams buvo pasirinktos tiek atsižvelgiant į pačių testo dalyvių pageidavimus bei pasiūlymus, tiek vadovaujantis testavimą organizuojančių specialistų rekomendacijomis. Minėtiems mėginiams paimti dažniausiai parinktos vaikinų ir merginų tualetų durų rankenos, laiptų turėklų ir palangių paviršiai, tam tikrų klasių stalų paviršiai, tirti teniso stalai, mokinių dažniausiai sėdimi suolai mokyklos patalpose, bibliotekų patalpų paviršiai (stalai, kompiuterio klaviatūros) ir kitos vietos, kur dažniausiai susirenka mokiniai.

Kiekvienoje įstaigoje tiriamų objektų skaičius svyravo nuo 30 iki 44 vertinimų.

Tyrimo metu narkotinių ir psichotropinių medžiagų pėdsakų aplinkose nerasta.

Visos įstaigos apie tyrimo rezultatus informuotos bei pateiktos rekomendacijos:

Aplinkos kontrolę reikėtų kartoti nerečiau kaip 2 kartus per metus;
Rekomenduojama turėti „PenTest D4D“ mokykloje skubiems atvejams ir atsiradus pagrįstiems įtarimams;
Suteikti informaciją tėvams apie narkotinių medžiagų vartojimo poveikį žmogaus organizmui bei informaciją, kur kreiptis įtarus vaiką dėl narkotinių medžiagų vartojimo (tėvų susirinkimų metu, individualių konsultacijų metu ir kt.);
Suteikti informaciją tėvams, kad šį testą „PenTest D4D“ dėl narkotinių medžiagų, galima įsigyti kai kuriose vaistinėse. Tai puiki išeitis norintiems patikrinti, ar vaikas nevartoja ar nesinešioja psichotropinių medžiagų. Tokie testai gali padėti išvengti vaiko traumavimo, nes vaikas apie patikrinimą net nežinos;
Organizuoti mokiniams paskaitėles, pamokėles apie narkotinių medžiagų vartojimo poveikį žmogaus organizmui;
Skatinti bendruomenės tarpusavio bendradarbiavimą, pasitikėjimą, individualių konsultacijų metu dėl narkotinių medžiagų vartojimo.

Kaip atpažinti, ar vaikas vartoja narkotikus?

Labai svarbu, kad tėvai, mokytojai ir kiti specialistai, dirbantys su vaikais, mokėtų atpažinti ankstyvuosius ir išorinius psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo požymius bei elgesio pasikeitimus, nes psichiką veikiančių medžiagų vartojimo požymiai gali būti ir kitų brendimo periodo psichologinių problemų išraiška. Negalima pateikti „tipiško vartotojo portreto“, nes… tokio paprasčiausiai nėra. Dažnai mokytojai turi išankstinį nusistatymą, kad į narkotikus įklimpsta tik blogai besimokantys, iš asocialių šeimų kilę mokiniai. Tai netiesa: nemaža tikimybė, kad vartoti pradės ir geri „gerų tėvų“ vaikai – tokie, kurie atrodo „neįtartini“.

Pagrindiniai įspėjamieji narkotinių medžiagų vartojimo ženklai:

Abejingumas mokslams, pomėgiams, seniems draugams;
Apetito praradimas ir liesėjimas;
Bėgimas iš pamokų;
Dideli ir staigūs pokyčiai (nuotaikų, elgesio, pažangumo ir pan.);
Melas ir vagystės;
Milteliai, kapsulės, tabletės ir pan.;
Nauji, dažnai vyresni draugai;
Neįprasti kvapai, dėmės ar žymės ant kūno, rūbų;
Nesirūpinimas savo išvaizda;
Nepastovi nuotaika;
Nesugebėjimas susikaupti;
Nuolatinis nuovargis;
Pinigų švaistymas arba skolinimasis;
Žmonių šalinimasis, uždarumas.

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad šie įspėjamieji ženklai gali būti susiję ne vien su narkotikų vartojimu. Jie gali liudyti apie tai, kad mokinys turi kitų problemų – linksta į nusikalstamą elgesį, serga depresija, galvoja apie savižudybę ir pan. Gana ilgai galima apskritai nepastebėti jokių aukščiau išvardytų požymių. Yra tikimybė, kad mokytojus apie narkotikų vartojimo faktą gali informuoti tokio mokinio bendraamžiai, tačiau jie paprastai nenori išduoti draugo paslapties ir praneša tik tam suaugusiam žmogui, kuriuo iš tikrųjų pasitiki.

Naudinga žinoti, kaip elgtis sužinojus, kad mokinys vartoja narkotikus. Pirmiausia kiekvienoje įstaigoje turi būti asmuo, besirūpinantis narkotikų problema, kuriam būtų galima pranešti savo įtarimus. Labai svarbu gavus tokią informaciją išlaikyti konfidencialumą. Jei apie įtarimus sužinos kiti mokiniai, jaunuoliui iš karto bus užkabinta etiketė „narkomanas“. Tai neišvengiamai turės įtakos kitų asmenų požiūriui, elgesiui su juo. Neišlaikius konfidencialumo, mokiniai praras pasitikėjimą suaugusiais ir nebetikės, kad šie nori jiems padėti, paremti.

Antra, išsiaiškinus šį faktą, reikėtų informuoti apie tai įstaigas ir organizacijas, teikiančias pagalbą dėl alkoholio, tabako, narkotikų vartojimo prevencijos, gydymo bei reabilitacijos.

Naudinga informacija:
Gydymo paslaugas vaikams dėl psichikos ir elgesio sutrikimų vartojant narkotikus teikia psichikos sveikatos centrai ir priklausomybės ligų centrai;
Narkotikais apsinuodijusiam vaikui būtina kviesti greitąją pagalbą ar nuvežti į artimiausią sveikatos priežiūros įstaigą;
Stacionarinio gydymo ir trumpalaikės psichologinės bei socialinės reabilitacijos (1- 2 mėn. trukmės) paslaugos vaikams dėl psichikos ir elgesio sutrikimų vartojant psichoaktyviąsias medžiagas teikiamos Vilniaus priklausomybės ligų centre, Klaipėdos priklausomybės ligų centre ir Kauno priklausomybės ligų centre, kur yra įsteigti specializuoti padaliniai, teikiantys paslaugas vaikams.

silutessveikata.lt inf.

1 skaitytojų komentaras
labradoras 2017 vasario 21d., 15:36193.219.185.2

Keista, kad nerado :D manau cia jokia paslaptis.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą