Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Algirdas Gečas. Siekiau gerai atlikti savo pareigas arba tarybos nario veiklos ataskaita už 2016 metus

Publikuota: 2017 vasario 06 Kategorija: Aktualijos, Savivaldybėje

Algirdas Gečas.Algirdas Gečas.

Mano aktyvaus dalyvavimo Šilutės karšto politiniame visuomeniniame gyvenime svarbiausias tikslas yra – dirbti mūsų krašto žmonių labui, siekti, kad Šilutė keistųsi ir taptų tokiu mūsų šalies kraštu, į kurį mielai atvyktų svečiai, o mūsų jaunimas kurtų čia savo ateitį.

Ką nuveikiau Šilutės rajono savivaldybės VIII šaukimo taryboje 2016 metais?

2016 m. toliau ėjau Liberalų frakcijos pirmininko pareigas. Šią frakciją be manęs sudaro Šilutės savivaldybės tarybos nariai R. Ambrozaitis, A. Jakas, J. Jatautas ir V. Gečas. Dar 2015 – 08 – 27 d. minėti Liberalų frakcijos nariai ir Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai – S. Tamašauskienė, Z. Jaunius ir A. Kurlianskas – patvirtino savo sprendimą tapti Šilutės rajono savivaldybės VIII šaukimo tarybos opozicija. 2016 m. man teko toliau tęsti šios opozicijos pirmininko veiklą. Kas buvo padaryta? Opozicija dar 2015 m. rudenį iškėlė viešumon savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo V. Pozingio galimai neteisėtą veiklą ir kreipėsi tuo klausimu į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. VTEK atliko tyrimą ir pripažino V. Pozingį pažeidus privačių ir viešųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo 3 str. 1dalies 2 punktą bei 11 str. 1 ir 2 dalies nuostatas. Todėl aš 2016 – 01 – 28 d. kreipiausi į savivaldybės tarybą ir Merą ir raginau inicijuoti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojo V. Pozingio pašalinimą iš užimamų pareigų, kaip praradusį jį delegavusios savivaldybės tarybos pasitikėjimą. Deja, savivaldybės valdančioji dauguma, kurią sudaro Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija, Tvarkos ir teisingumo partijos frakcija, bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos bei visuomeninio komiteto „Už žmonių valdžią“ frakcija, į tai išvis nesuregavo, o meras V. Laurinaitis savivaldybės tarybos posėdyje pareiškė, neva nusižengimas yra nežymus ir neverta dėl to ginčytis. Mūsų nuomonė buvo ir yra visai kitokia – pažeidęs etikos normas valstybės tarnautojas negali toliau eiti savo pareigų.

2016 m. pavasarį Šilutės rajono savivaldybės tarybos opozicija daug dėmesio skyrė Šilutės rajono bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016 – 2020 m. bendrajam planui. Pagal šį Švietimo skyriaus parengtą planą buvo numatyta reorganizuoti Traksėdžių, Gardamo, Pašyšių pagrindines mokyklas, taip pat Inkaklių daugiafunkcį švietimo centrą. Opozicija laikėsi nuomonės, kad Švietimo skyrius turėjo jau anksčiau spręsti šias problemas ir laikytis anksčiau patvirtinto mokyklų tinklo pertvarkos plano. Opozicijos atstovai sutiko dalyvauti Mero įsaku sudarytoje darbo grupėje, kuri siekė pataisyti pirminį sprendimo projektą, bet į mūsų atstovų pateiktus siūlymus nebuvo atsižvelgta. Todėl opozicija nepritarė ir galutiniam sprendimui dėl mūsų rajono bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos plano 2016 – 2020 metams. Noriu pabrėžti, kad aš nepritariau šiam sprendimui ir visiškai nusišalinau nuo bet kokio šio klausimo svarstymo ir balsavimo. Taip aš siekiau išvengti galimo interesų konflikto ir nesukurti galimybės skųsti mane VTEK. Dabar, kai sprendimas jau veikia ir aukščiau minėtos mokyklos yra reorganizuotos, galiu pasakyti, kad tikrai buvo galimybė kitaip įvertinti susidariusią padėtį ir priimti sprendimus, kurie tenkintų ir Traksėdžių, ir Gardamo bendruomenių lūkesčius, ir savivaldybės galimybes, bet valdančioji dauguma per tą tikrai jautrų klausimą tiesiog „pervažiavo buldozeriu“.

2016 m. vasara buvo įtemptas metas ir dėl projekto, kuriuo siekiama pertvarkyti Šilutės autobusų stotį. Iš tikrųjų, buvo čia daug posėdžių, pristatymų ir aptarimų bei siūlymų. Šis projektas įgavo net kai kurių galimai asmeninių ir politinių interesų bruožų. Mano asmeninė pozicija šiuo klausimu susiformavo palaipsniui, gerai įsigilinus į šį reikalą. Aš manau, kad Šilutei tikrai reikia modernios autobusų stoties, kuri turėtų teigiamą poveikį ir visai šios miesto dalies raidai. Bet savivaldybės administracijos parengtam sprendimo projektui aš ir visa opozicija nepritarėme. Mūsų netenkino valdančiosios daugumos pasirinktas šio projekto įgyvendinimo modelis, kuris mums atrodė ir neskaidrus, ir neteisingas. Tokią savo poziciją mes pristatėme ir surengtoje tuo klausimu spaudos konferencijoje.

Visus 2016 m. mums ramybės nedavė ir nesibaigiantis savivaldybės valdančiosios daugumos noras reorganizuoti Šilutės PSPC. Opozicijos ir mano nuomonė tuo klausimu buvo nuosekli – mes tam valdančiųjų veiksmui niekada nepritarėme. Mano manymu, tokia reorganizacija prieštarauja Lietuvos respublikos sveikatos apsaugos reformai, kuria kaip tik siekiama stiprinti pirminę sveikatos priežiūros grandį. Neramu, kad padėtis tampa tikrai kritine ir valdančioji dauguma turi prisiimti visą atsakomybę dėl savo veiksmų ir galimų padarinių.

2016 m. vasarą visai nelauktai savivaldybės taryba susidūrė su dar viena problema, kuri įgavo net tarptautinį mastą. Tvirtinant naujus Šilutės Hugo Šojaus muziejaus nuostatus, iš jų buvo išbraukta viena eilutė apie Macikuose esantį rašytojo Hermano Zudermano filialą. Kilo gana didelis triukšmas. Siekdamas nuraminti kilusias aistras ir gražinti „status quo“, aš parengiau sprendimo projektą „ Dėl Šilutės rajono savivaldybės Šilutės Hugo Šojaus muziejaus nuostatų patvirtinimo“ panaikinimo ir teikiau jį tarybai. Bet tarybos valdančioji dauguma, kaip jau įprasta, atmetė šį projektą net nesvarsčiusi, taip dar kartą parodydama savo nenorą ir nesugebėjimą iš esmės spręsti iškilusios problemos ir palikdama ją būsimai mokslininkų konferencijai, kuri turėtų vykti Šilutėje šį rudenį.

Savivaldybės tarybos opozicija 2016 m. dirbo gerai. Ji greitai reagavo į kylančias problemas, siūlė jų sprendimo būdus. Labai gaila, kad valdančioji tarybos dauguma nenorėjo dirbti išvien. 2016 m. lapkričio mėnesį baigėsi ir mano kaip opozicijos pirmininko kadencija. Šias pareigas perdaviau S. Tamašauskienei, likdamas jos pavaduotoju. Noriu pridurti, kad 2016 m. aš dirbau ir Socialinių reikalų komitete, ir Sporto taryboje, ir Švėkšnos ambulatorijos stebėtojų taryboje. Visas šias pareigas siekiau atlikti kuo geriau – lankiau posėdžius, susipažinau su keliamomis problemomis ir prisidėjau prie jų sprendimų.

2016 m. aplankiau daugelį Šilutės krašto bendruomenių: balandžio mėnesį lankiausi Rusnės seniūnijoje ir domėjausi vietos kultūros namų renovacijos eiga, gegužės 16 d. susitikau su Šilutės Meno mokyklos darbuotojais, rugpjūčio 6 d. dalyvavau Degučių bendruomenės šventėje, rugpjūčio 12 d. – bendruomenės šventėje Leitgiriuose, rugpjūčio 26 d. – Juknaičiuose, kur buvo pašventintas paminklas dingusiems kaimams. Rugsėjo 16 d. vėl vykau į Juknaičius, kur susitikau su vietos gyventojais, kuriuos gerai pažįstu dar nuo mokyklos laikų. Rugsėjo 16 d. teko dalyvauti ir Traksėdžių bendruomenės renginyje. Rugsėjo 21 d. dalyvavau susitikime su Pamario mokyklos mokytojais, o rugsėjo 22 d. – su Katyčių pagrindinės mokyklos mokytojais ir su Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos pedagogais. Susitikau ir su Kintų, ir Vydūno gimnazijos mokytojais. Pastarieji susitikimai dar kartą įtikino, kad mūsų mokyklose dirba daug puikių pedagogų ir jų problemas reikia spręsti itin atsakingai. Rugsėjo 22 d. dalyvavau Ž. Naumiestyje vykusioje Mykolinių šventėje. Visi paminėti susitikimai man, kaip savivaldybės tarybos nariui, buvo labai vertingi ir aš sieksiu tęsti šią veiklą. Toks aktyvus krašto bendruomenių lankymas man buvo nauja veikla, bet esu tikras, kad tokia veikla yra prasminga. Noriu pabrėžti, kad 2016 m. balandžio 4 d. turėjau svarbų susitikimą su Ž. Naumiesčio gimnazijos mokiniais. Jį pavadinau: „Istorijos paralelės: 1918 m. vasario 16 –oji ir 1990 m. kovo 11 –oji“ ir paskyriau Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimui. Tai buvo ypač vertinga patirtis, nes jaunimas yra mūsų šalies ateitis. Noriu ir 2017 m. tęsti šią veiklą ir jau planuoju tokius susitikimus Šilutės rajono mokyklose ir raginu pačius gyventojus kviesti mane pas save.

Gerbiami Šilutės krašto žmones, nuoširdžiai dėkoju jums už pasitikėjimą, kurį jūs išreiškėte man išrinkdami mane į VIII šaukimo Šilutės rajono savivaldybės tarybą. Ačiū jums už tokį didelį pasitikėjimą manimi, išreikštą rinkimuose į LR Seimą 2016 m. spalio 9 d. Tie beveik 2000 mane palaikiusių jūsų balsų įpareigoja ir toliau aktyviai dirbti vietos bendruomenės labui. Sieksiu ir toliau aktyviai dalyvauti savivaldos reikaluose ir kuo geriau atstovauti vietos gyventojų interesams.

Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys Algirdas Gečas

Užsakymo Nr. 170206