Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Kuršių mariose ledas nepatikimas

Publikuota: 2017 sausio 20 Kategorija: Aktualijos, Lietuvoje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Prabėgusios savaitės orai neturėjo žymesnio poveikio ežerų ledui. Jo storis šiuo metu yra toks pat, kaip ir prieš savaitę – 12–23 cm. Kuršių marių priekrantėje ledo storis siekia 10–12 cm, o centrinėje dalyje tik 8 cm.

Praėjusį savaitgalį atsiradę ledo įtrūkiai išplatėjo iki 20–30 cm ir užsitraukė plonu ledo sluoksneliu, o sniego danga nutirpo ir susidarė balos. Įsivyraujantys vis šiltesni orai ir kylantis marių vandens lygis per keletą dienų centrinėje ir šiaurinėje dalyje ledą gali suskaldyti, todėl nurodytose Kuršių marių vietose vaikščioti ledu nėra saugu.

Upių ledo danga labai įvairi – vienos visiškai užšalusios, kitos – iš dalies (užšalę atskiri ruožai su properšomis arba telikę ledo dangos likučių). Po ledu susidarė ižas, kuris seklumose užsilaiko ir prišąla prie įvairių kliuvinių. Šiam kaupiantis iš dalies užkemšama upės vaga, todėl staiga pakyla vandens lygis.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Didžiausias vandens lygio pakilimas dėl ižo kamščių buvo Nemune ties Smalininkais (2,2 m) ir Nemajūnais (1,5 m), Šventojoje ties Anykščiais, Neryje ties Vilniumi (po 1,2 m) ir Birvėtoje ties Lazinkomis (1,1 m). Šiuo metu vandens lygis daugumoje upių žemėja. Prognozuojama, jog per artimiausią savaitę jis ir toliau žemės.

www.meteo.lt inf.

Rašyti komentarą