Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Apie Šilutės želdinių tvarkymą – be pykčio

Publikuota: 2016 lapkričio 09 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Šilutiškiams pristatyta Lietuvininkų ir Tilžės gatvių medžių esamos būklės analizė.

Kaip kartą pasakė Šilutės seniūnas Raimondas Steponkus, medžiai, kaip ir žmonės, sensta ir tampa pavojingi aplinkai.
Nežinia, ką tiksliai turėjo galvoje seniūnas, kalbėdamas apie žmones, tačiau tai, kad seni medžiai gali kelti pavojų žmonėms ir jų turtui, supranta ir savo miesto aplinka besirūpinantys šilutiškiai.
Ypač kai tie medžiai ilgą laiką buvo prastai prižiūrimi.
Pavyzdžiui, kaip Šilutėje.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Apie tai liudija ir Šilutės miesto istorinės dalies kraštovaizdžio (želdinių) tvarkymo projektą rengiančios UAB „Hidrostatybos projektai“ parengta Lietuvininkų ir Tilžės gatvių medžių esamos būklės analizė, kuri vakar, lapkričio 8 d., buvo pristatyta Šilutės bendruomenei.
Iš šios analizės sužinome, kad 59 procentai medžių minėtose gatvėse yra blogos, 31 proc. – patenkinamos ir tik 10 proc. – geros būklės.
Skaičiuojant vienetais, vaizdas būtų toks: 535 medžiai yra blogos būklės (išpuvusiomis šerdimis, pažeisti mechaniškai ir kt.), 282 – patenkinamos, o geros – tik 88.
72 medžius (iš pripažintų blogos būklės) projekto rengėjai siūlo kirsti nedelsiant, 219 šalinti per pirmus trejus metus, o 244 genėti ir stebėti.
Tačiau Remigijus Rimkus, buvęs savivaldybės gamtosaugininkas, dabar vadovaujantis visam Viešųjų paslaugų skyriui, mano, kad skubiai reikėtų šalinti ir tuos 219, kuriuos projekto rengėjai siūlo kirsti vėliau, nes esą šis projektas bus finansuojamas ES lėšomis, todėl vėliau – po 2-3 metų – nebus pinigų.
Dėl to niekas nesiginčijo.
Šilutiškiams svarbiausia buvo išgirsti, kad į pašalintų medžių vietą bus pasodinti nauji tos pačios rūšies medžiai ir bus užtikrinta tinkama jų priežiūra.
Jie taip pat išsakė pageidavimą, kad būtų atsodinti ir anksčiau nukirsti medžiai.
Tam pritarė ir Šilutės rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Viktoras Bičkauskas.
Susirinkime taip pat buvo pasiūlyta centrinių gatvių želdinius tvarkyti etapais, pavyzdžiui, pradedant istorine Šilokarčema ir tęsiant darbus Žibuose.
Visa tai turėtų būti sudėta į Šilutės centrinių gatvių želdinių tvarkymo koncepciją, kuria remiantis vėliau bus rengiamas Šilutės miesto istorinės dalies kraštovaizdžio (želdinių) tvarkymo projektas.
Šilutiškiai pageidauja, kad koncepcija (su visais papildymais) būtų pristatyta miesto bendruomenei.

Susijęs:
„Atėjo Šilutės centrinės dalies medžių eilė“

1 skaitytojų komentaras
:) 2016 lapkričio 9d., 13:125.20.107.101
Ar tikrai verta vietoj nukirstų medžių sodinti tos pačios rūšies?Jei šalinamas vienetinis , tada suprantama.( Nesodinsim juk gudobelių alėjoje vienos eglės.) Bet dabar yra galimybė atlikti želdynų projektavimą pagal besikeičiančius poreikius. Ir nebūtinai vietoje kaštono į užkėstą gruntą sodinti naują silpną kaštoną, žinant ir suprantant, jog jis užsikrės ir sirgs. Bus menkas ir nedekoratyvus. Galbūt galima koreguoti miesto vaizdą pakeičiant ir čia augusius augalus kitomis rūšimis?
Suprantu, jog tai gali nuskambėti kaip erezija, bet padiskutuokim

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 15 Thumb down 2

Atsakyti

Rašyti komentarą