Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Seimas nusprendė: dokumentą perkant alkoholį privalės rodyti ne visi

Publikuota: 2016 rugsėjo 27 Kategorija: Aktualijos, Iš'spaudos

www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.www.silutesetazinios.lt archyvo nuotr.

Antradienį Seimo nariai atšaukė rugsėjo pradžioje didžiųjų prekybos tinklų priimtą naująjį nutarimą, pagal kurį alkoholis parduodamas tik parodant asmens dokumentą. Prekybininkai sako dar nežinantys, kaip elgsis po politikų sprendimo, praneša portalas 15min.lt.

Iš 103 prisiregistravusių parlamentarų, už tokią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, pagal kurią alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą tik kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 18 metų, balsavo 92 Seimo nariai.

Prieš balsavo trys parlamentarai, susilaikė aštuoni.

Seime netrūko ir palaikymo didžiųjų prekybos tinklų įvestai tvarkai, kuomet asmens dokumentą privalo rodyti net ir akivaizdžiai vyresnio amžiaus pirkėjai.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

„Niekas nekalbėjo pozityviai šio susitarimo atžvilgiu. Aš už tai, kad prekybos centrai reikalauja asmens dokumentų iš visų asmenų. Manau, taip turėtų būti“, – teigė konservatorius Paulius Saudargas.

Tačiau socialdemokratas Artūras Skardžius neslėpė pasipiktinimo, jo žodžiais tariant, dėl didžiųjų prekybos tinklų poveikio.

„Stambus privatus kapitalas, dominuojantis rinkoje, piliečiams primeta taisykles“, – aiškino A.Skardžius. „Rytoj gal jie pradės reikalauti santuokos liudijimo perkant sauskelnes“, – ironizavo socialdemokratas.

Nuo rugsėjo 2-osios tokia alkoholio įsigijimo tvarka galioja prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Prisma“, „Aibė“ ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos parduotuvėse.

Prekybininkai žada susitikti ir svarstyti, kaip elgtis priėmus šią įstatymo pataisą. Tačiau jie jau dabar teigia, kad naujas politikų sprendimas situaciją tik pablogins. Nes įstatymo pataisa, jų manymu, neapibrėžta.

„Dabar žmogus, kuriam 25 metai, iš iš kurio pareikalaus dokumento, galės sakyti, kad mes pažeidžiame įstatymus. Nes dėl jo abejonių negalėjo kilti“, – 15min komentavo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

Jis sutiko, kad prekybininkai turės laikytis įstatymo. Tačiau šis yra pernelyg neapibrėžtas. „Tai situaciją tik pablogino. Supratome politikų žinią ir dabar spręsime, ką daryti toliau, klausime teisininkų nuomonės. Tad negaliu dabar pasakyti tiksliai, kaip elgsimės“, – teigė L.Vilimas.

Praėjusią savaitę Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas L.Vilimas pareiškė, kad rugsėjo 2 d. įsigaliojus naujai alkoholio pardavimo tvarkai, pagal kurią didieji prekybos tinklai iš visų pirkėjų pradėjo reikalauti asmens dokumento, alkoholio pardavimai parduotuvėse susitraukė 9 proc.

Tiesa, „Iki“, „Maxima“ bei „Rimi“ parduotuvių atstovai tikina, kad šiuo metu įvardyti tikslų skaičių, kiek dėl naujosios tvarkos krito alkoholio pardavimai, dar per anksti. Pažymima, jog pardavimų rodiklius lemia ne tik privalomas dokumentas, bet ir orai bei konkurencinė aplinka rinkoje.

15min.lt inf.

Rašyti komentarą