Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Partizaninis karas dėl Šyšos upės baigiasi

Publikuota: 2010 lapkričio 03 Kategorija: Aktualijos, Šilutėje

Apie AB 'Biofuture' pastangas saugiai gaminti ekologiškus degalus pasakojo (iš dešinės) šios įmonės valdybos pirmininkas A. Listavičius ir direktorius A. Samoška. (Liudo Mockaus nuotr.)Apie AB 'Biofuture' pastangas saugiai gaminti ekologiškus degalus pasakojo (iš dešinės) šios įmonės valdybos pirmininkas A. Listavičius ir direktorius A. Samoška. (Liudo Mockaus nuotr.)

Iniciatyvinė grupė Šyšos upei ginti kartu su Šilutės r. savivaldybės ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovais šio trečiadienio popietę Savivaldybėje sėdo prie vieno stalo su ekologinę nelaimę Šyšos upėje šį rudenį sukėlusia AB “Biofuture”.

Bioetanolio įmonės vadovai – bendrovės valdybos pirmininkas Artūras Listavičius ir generalinis direktorius Antanas Samoška pasitarimo dalyviams vaizdžiai (vaizdo projektoriaus pagalba) pristatė, kas padaryta ir kas dar planuojama daryti, kad aplinkai pražūtingų avarijų įmonėje būtų išvengta.

Anot A. Samoškos, po rugsėjo pradžioje Lietuvą sudrebinusios ekologinės nelaimės, kai į Šyšos upę kelias dienas iš eilės iš įmonės liejosi teršalai, nuo kurių tūkstančiais krito žuvys, buvo parengtas specialus priemonių, turinčių užtikrinti bioetanolio gamybos saugumą ir nuolatinę kontrolę, planas. Esą 7 priemones iš 13 numatytųjų tame plane įmonė jau įgyvendino, o likusias žada įvykdyti per artimiausius mėnesius.

A. Samoškos teigimu, dauguma gamybos įrenginių nuo lapkričio 1 d. buvo prijungta prie jau esamos uždaros aušinimo sistemos, o Šyšos upės vandeniu palikta aušinti tik 4 aparatus. Nuo šio trečiadienio įmonėje pradeda dirbti 4 nauji laborantai, kurie tirs į upę išleidžiamą vandenį kas 2 valandas, o pastebėjus teršalų nuotekį bus stabdoma gamyba. Be to, iki kitų metų sausio įmonė savo išleistuvuose žada įrengti ir specialius semtuvus, kurie visą laiką automatiškai tirs į upę išleidžiamą vandenį.

Klaipėdos regionio aplinkos apsaugos departamento (toliau – KRAAD) direktorius Andrius Kairys informavo, kad nepaisant AB “Biofuture” pastangų sukontroliuoti savo gamybos procesą, Aplinkos ministerijos komisija rugsėjo pradžios ekologinei nelaimei tirti baigia prieiti prie išvados, kad Šilutės bioetanolio įmonei vis dėlto reikėtų iš viso uždrausti naudoti Šyšos upės vandenį.

To paties nori ir Šilutės visuomenė, kuriai kovoje prieš aplinkos teršėjus atstovauja iniciatyvinė grupė Šyšos upei ginti.

Anot A. Kairio, ministerija irgi norėtų, kad visus savo gamybos įrenginius įmonė kuo greičiau prijungtų prie uždaros aušinimo sistemos. Tačiau suprantanti, kad per pusmetį to neįmanoma pasiekti.

AB “Biofuture” valdybos pirmininkas A. Listavičius patikino, kad įmonė dirba ir ties šiuo klausimu. Anot jo, nuolat konsultuojamasi su universitetais, mokslininkais ir vedančiais šios srities specialistais, tačiau geriausio sprendimo lig šiol nepavykę rasti. Todėl jis negalintis pasakyti, kiek laiko įmonei dar prireiks savo gamybos procesui pertvarkyti.

KRAAD direktoriaus A. Kairio teigimu, “Biofuture” bendrovei greičiausiai bus duota laiko – 1 – 1,5 mėn., – per kurį įmonė turės parengti planą, kaip ir kada ji ketina įrengti naują uždarą aušinimo sistemą.

Pasitarimo metu taip pat buvo aptarta, kaip toliau bus vykdoma Šyšos upės vandens stebėsena, kurios nuo praeito penktadienio ėmėsi iniciatyvinė grupė Šyšos upei ginti, sutarta nuo kitos savaitės rengti bendrus aplinkosaugininkų, seniūnijos darbuotojų ir visuomenės atstovų reidus, kurių metu bus siekiama išaiškinti daugiau aplinkos teršėjų.

Susiję straipsniai:  “Šilutė reikalauja pažaboti Šyšos upės teršėjus”, “Šyšos teršėjams – aplinkosaugininkų ultimatumas”, “Šyšos teršėjams – ypatingas visuomenės ir prokurorų dėmesys”, “Šilutė kyla į naują žygį prieš Šyšos teršėjus”, “Ledai pajudėjo: Šilutės žalieji pradeda tirti Šyšos vandenį”.

3 skaitytojų komentarai
Audrius 2010 lapkričio 3d., 23:10193.219.60.1
Sveikinu, atrodo ledas išjudintas. Tikėtina, jog ir sprendimai pagaliau bus.
Tikiuosi bus suderinta gamyba(technologija) su ekologija.
Būtų gerai, kad ir nuotėkos (tinkamai subalansuotos) pasiektų Šilutės nuotekų valymo įrenginius, taip pat ir iš pieno perdirbimo įmonės.
Visi tuo suinteresuoti. Patirti nuostoliai negali žavėti nei gamybininkų nei vandentiekio įmonės, nei gyventojų – galiausiai pabrangs vandens tiekimas (nuotekų valymas).
Ekonominis suinteresuotumas – vienas iš protingų sprendimų paieškos skatinimo veiksnių – apmaudu tik, kad ilgai ieškant visi pralošia…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 0

Atsakyti

Andrius 2010 lapkričio 4d., 09:0085.206.11.243

beliko tik jiems uzveisti zuvies sysoje u milijona litu, ko aisku ir nebus…

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 1

Atsakyti

SSSSSS 2010 lapkričio 4d., 10:1988.119.4.86
O kur žalos atlyginimas ant upės kranto gyvenantiems žmonėms. Juk buvo užteršti šalia esantys ir vandens telkiniai ir šuliniai?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 5 Thumb down 1

Atsakyti

Rašyti komentarą