Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Mums rašo: Gedulo ir vilties paminėjimas Švėkšnoje

Publikuota: 2016 birželio 16 Kategorija: Atmintis, Gyvenimas

Danutės Gailiūnienės nuotr.Danutės Gailiūnienės nuotr.

Birželio 14 d. buvo minima Gedulo ir vilties diena. Šią dieną prieš 75-erius metus Sovietų Sąjunga pradėjo vykdyti masinius Lietuvos gyventojų trėmimus į Sibirą. Iš viso buvo išvežta daugiau nei 18 tūkst. žmonių. Minint šią tragišką sukaktį, VšĮ Šilutės Turizmo informacijos centro filialas Tradicinių amatų centras Švėkšnoje, kvietė miestelio žmones susipažinti su Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir kitų atminties institucijų parengta paroda “Lietuvos kova už laisvę: netekčių istorija”.

Susirinkusiuosius pasveikino Tradicinių amatų centro darbuotojai, o pasisveikinę bei tarę įvadinį paminėjimo žodį, pakvietė Lietuvos centrinio valstybės archyvo Dokumentų sklaidos skyriaus vyriausiąjį archyvistą Vaidą Agurkį pristatyti bei aptarti parodos rengimo tikslus bei uždavinius, trumpai papasakoti apie stenduose eksponuojamus dokumentus. Pristatymo metu buvo paliestos visos skaudžiausios Lietuvos istorinės datos, kuriose gausu prisiminimų, netekčių bei skausmo.

Parama portalui “Šilutės ETA Žinios”, kad išliktų nepriklausomas

Danutės Gailiūnienės nuotr.

Danutės Gailiūnienės nuotr.

Šios parodos pristatymas Švėkšnos Tradicinių amatų centre buvo pirmoji minėjimo dalis. Su paroda Švėkšnos Tradicinių amatų centre bus galima susipažinti iki vasaros pabaigos.

Saulei leidžiantis Švėkšniškiai buvo kviečiami rinktis į antrąją paminėjimo dalį ant Parakaunyčios kalno, prie Tūkstantmečio paminklo. Susirinkusieji buvo pasitikti Inkaklių folklorinio kolektyvo “Dainoriai” atliekamu Lietuvos valstybės himnu bei degančiu laužu, simbolizuojančiu laisvę bei 1940-ųjų birželio įvykius. Vakaronės metu švėkšniškiams taip pat buvo priminta dalelė istorijos, buvo kviečiami savo mintis bei žodžius išsakyti buvę tremtiniai.

Vėliau, paminėjimo nuotaiką sukūrę “Dainoriai”, dainavo tremties bei laisvės dainas, o kartkartėmis prisijungdavo ir susirinkusieji.

Paminėjimo pabaigoje žmonėms linkėta visuomet prisiminti, kodėl esame laisvi ir kodėl tokiais turime išlikti amžinai. Juk laisvė yra tokia brangi. Ji reikalinga žmogui skleisti gėrį, džiaugsmą ir meilę.

Šarūnė Jankauskaitė,
VšĮ Šilutės turizmo informacijos centro filialo Tradicinių amatų centro kultūrinės veiklos vadybininkė

Rašyti komentarą