Sekite m?s? naujienas feisbuke
Drabužiai iš gamtos
                             Saulės ir žemės energetika, UAB "Bera Lt", Lietuvininkų 30, Šilutė, tel. 8 645 42747                             

Vaikų ateitį “pravalgo” politikai

Publikuota: 2010 spalio 22 Kategorija: Nuo'monės

Arba kaip sekretorius Juozas eilinį kartą nepasinaudojo proga patylėti.

Kaistant aistroms dėl Šilutės r. vaikų meno mokyklos finansavimo, negaliu ir aš nepareikšti savo nuomonės. Kaip tėvas, pilietis, žurnalistas. Bet jokiu gyvu ne kaip politinio populiarumo siekiantis žmogus, nes, kaip jau ne kartą esu sakęs, ir ateinančiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas dalyvausiu tik kaip rinkėjas.

Į pastarąją pastabą prašyčiau ypatingą dėmesį atkreipti savo kolegas, vietinės valdžios vyrus ir moteris, bei visus kitus, kurie bet kokiame viešame pareiškime ar veiksme yra linkę įžvelgti politinės ar asmeninės naudos siekimą.

Neslėpsiu, prie Šilutės r. vaikų meno mokyklos moksleivių tėvų kreipimosi į rajono tarybą dėl šios ugdymo įstaigos veiklos, kuris šį antradienį buvo užregistruotas mero priimamajame, esu ir aš prisidėjęs. Tačiau ne tam, kad pagelbėčiau Rūtai Gatelienei išsaugoti Meno mokyklos direktoriaus pareigas. Tikrai ne. Gerai ar blogai R. Gatelienė vadovauja mokyklai, tegul sprendžia įstaigos steigėjas – Savivaldybė. O man, kaip daugeliui šioje ugdymo įstaigoje besimokančių vaikų tėvų, labiausiai rūpi, kad Meno mokykla išsaugotų visą ugdymo programą.

Rajono vadovai sako, kad neformalusis vaikų ugdymas Savivaldybei ir taip per brangiai atsieina. Esą todėl jau laikas pradėti galvoti apie Meno mokyklos ugdymo programos sutrumpinimą nuo 7 iki 4 metų. Taip pat siūloma uždaryti šios mokyklos klases kaimiškose vietovėse ir panaikinti Choreografijos skyrių.

Ne gana to, jau keliamas klausimas, ar nereikėtų sugriežtinti vaikų atrankos į Meno mokyklą, kad į ją patektų tik patys gabiausieji ir perspektyviausieji. Ir visa tai tik tam, kad meninis, kutūrinis ir dvasinis vaikų ugdymas Savivaldybei atsieitų kaip galima pigiau. Siekio išugdyti iš mūsų vaikų dorus, išsilavinusius piliečius čia nė su žiburiu neįžvelgsi.

Bet ar taip bemažindami išlaidas vaikų ugdymui greitu laiku nebūsime priversti skirti daugiau pinigų įvairioms narkotikų, nusikalstamumo ir kitokioms prevencijos programoms? Ar, perfrazavus Balį Sruogą, Lietuva po kurio laiko iš kultūros židinio netaps kalėjimų židinių? Ar mes to siekiame?

O dabar – apie Šilutės politikus ir sekretorių Juozą Sauspreškį, kuris šį antradienį įvykusiame rajono tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto posėdyje leido sau paklausti Meno mokyklos direktorės, kiek jos darbo užmokestis sumažėjo šiais metais. Kaip ypatingo taupymo pavyzdį Tarybos sekretorius pateikė savo atlyginimą, kuris, anot jo, buvo sumažintas 500 litų.

Savivaldybės, tiksliau, visų mokesčių mokėtojų išlaikytiniui, kuris dėl sekretoriaus pareigų ir gero atlyginimo pakeitė pažiūras, žinoma, jeigu tokias jis kada nors iš viso turėjo, derėjo patylėti, nes visi žino, kad į politinio pasitikėjimo valdininkų gretas jis buvo priimtas tik tam, kad savo balsu Taryboje sutvirtintų trapią valdančiąją daugumą.

Tarybos sekretoriaus balso kaina – 2 844 litai (neatskaičius mokesčių) per mėnesį. Per metus jo išlaikymas rajono biudžetui šiemet atsieis daugiau kaip 34 tūkst. litų.

Mero pavaduotojas Jonas Jaunius Ekonomikos ir finansų komitete paminėjo, regis, tris pajamų šaltinius, iš kurių, jo nuomone, būtų galima skirti Meno mokyklai papildomą finansavimą. Sekretoriaus Juozo atlyginimo, suprantama, tarp jų nėra. Bet ir iš tų trijų pasiūlymų sutikčiau tik su paskutiniuoju, – kad visi Tarybos nariai draugiškai atsisakytų jiems kas mėnesį mokamų kompensacijų kanceliarinėms, transporto ir telekomunikacijų išlaidoms padengti, kurias, beje, jie patys sau ir pasitvirtino.

Patikėkit, per metus susidarytų visai padori pinigų suma – beveik 150 tūkst. litų.

Dar apie 45 tūkst. litų per metus Savivaldybė sutaupytų, jeigu meras turėtų ne du, bet tik vieną pavaduotoją, kaip anksčiau. Deja, kaip visi gerai prisimena, antrasis vicemero pavaduotojo etatas irgi buvo įsteigtas tik tam, kad būtų suklijuota dabartinė valdančioji dauguma.

Nuomonę, kuris iš dviejų vicemerų mažiau arba labiau naudingas rajono bendruomenei, pasiliksiu sau. Tačiau nepraleisiu progos pacituoti ne kartą iš žurnalistės, – nesuklyskit, ne iš vicemerės, – Stasės Skutulienės girdėtus žodžius, kad mero pavaduotojo pareigos turėtų būti visuomeninės…

Pabaigai dar įvertinkime Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus Šarūno Laužiko pastangas taupyti rajono biudžeto pinigus: nepaisant sunkmečio, jam nuo šių metų pradžios vėl mokamas 60 proc. atlyginimo priedas – beveik 2 300 litų per mėnesį, arba apie 27 tūkst. litų per metus.

Jau nekalbu apie direktoriaus pavaduotoją, dėl kurio reikalingumo Savivaldybėje abejoju ne aš vienas, ir kai kuriuos kitus Savivaldybės kėdes trinančius partinukus.

Pagaliau manęs niekas neįtikins, kad pripirkti mokykloms naujų kompiuterių už 600 tūkst. litų šiandien yra svarbiau už kultūrinį ir dvasinį vaikų ugdymą…

Be pykčio,

Orestas Lidžius

17 skaitytojų komentarų
edward's 2010 spalio 20d., 14:1578.59.72.77
Mes dauguma žmonių taip pat galvojame taip, kaip Tu surašei; ‘gramatnai’.Tik išsireikšti,kad ir adresatas suprastu,pamastytu ir padarytu teisingus sprendimus sunkiau sekasi.Tad sakau rėžk tiesą į akis ir ji vienasyk pasieks adresatą.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 32 Thumb down 5

Atsakyti

Silutiske 2010 spalio 20d., 15:4482.135.234.158
Pritariu autoriui ir noriu padekoti dabartines tarybos nariams, kad savo nepamatuojamo gobsumo elgesiu pazadino visuomeneje savigarba ir iskele i viesuma taip daznai zmoniu savam rate reiksta nepasitenkinima.
Mes suauge visada sugebame prisitaikyti ir labai daznai susitaikyti su mums primetamais tarybos sprendimais. Taciau, kas jei ne mes suauge, turime apginti vaikus, kai norima atimti is ju galimybe lavinti savo gebejimus.
Man situacija Silutes savivaldybeje primena M.Bulgakovo romana “Suns sirdis”…
Labai atydziai seksiu informacija ka mums zades Pozingis ir Lauzikas ateinanciu rinkimu metu.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 35 Thumb down 4

Atsakyti

rinkėjas 2010 spalio 20d., 16:4684.15.159.248
Labai konkretūs pasiūlymai savivaldybes klerkams. Turiu vilties, kad ateinančiuose savivaldybes rinkimuose nebeliks vietos žemėtvarkininkams, fotografams…, kad i valdžią ateis tokie, kuriems rūpi eiliniai žmonės ir jų vaikai.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 27 Thumb down 1

Atsakyti

Andrius 2010 spalio 20d., 18:3384.32.209.238
S.Skutulienė jau ne kartą pakartojo savo žodžius, kaip gali direktorė (-iai) daugiau uždirbti už ją, net yra mokytojų uždirbančių daugiau už ją. Norėčiau išgirsti psichoterapiauto komentarą. O straipsnis šovė tiesiai į Achilo kulną, be pykčio bet žudantis.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 34 Thumb down 0

Atsakyti

Lakūnas 2010 spalio 20d., 21:4085.206.87.61
Jakas man ne autoritetas, bet jis , kai atleido Skutulienę iš savo pavaduotojų kadencijos viduryje pasakė, kad ji nieko nemoka dirbti.Ačiū. Spauskit žalią.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 33 Thumb down 2

Atsakyti

Skutulienė google.lt 2010 spalio 21d., 13:2578.61.57.176

S. Skutulienė atsisako darbo užmokesčio
.parašė Šilutės ETA Žinios, 2010 m. Kovo 31 j., 22:17.Šilutės r. savivaldybės nuotr.

Likusį laiką iki naujų rinkimų į savivaldybių tarybas Šilutės rajono mero pavaduotoja socialdemokratė Stasė Skutulienė nutarė padirbėti Savivaldybėje visuomeniniais pagrindais.

Iki naujų rinkimų liko apie 11 mėnesių. Tad nesudėtinga paskaičiuoti, kad S. Skutulienės darbas be atlyginimo leis Savivaldybei sutaupyti gerokai per 30 tūkst. litų.

Pasak mero pavaduotojos, ji prašys rajono Tarybos, kad jos sutaupyti pinigai būtų skirti Šilutės meno mokyklai kaip papildomas finansavimas.

Antrasis mero pavaduotojas Jonas Jaunius (partija Tvarka ir teisingumas) neketina sekti kolegės pavyzdžiu. Anot vicemero, dar praeitą rudenį darbo savaitė jam buvo sutrumpinta 20 proc., tiek pat buvo sumažintas ir jo darbo užmokestis. Todėl jis nesiruošia dar labiau veržtis diržo.

Įvertink komentarą: Thumb up 4 Thumb down 1

Atsakyti

Asta Alkaitė 2010 spalio 20d., 21:1178.61.179.90
Šilutės savivaldybės interneto svetainėje skelbiami 9 mėnesių biudžeto pajamų surinkimo duomenys. Akivaizdu, kad planas įvykdytas 100,3 proc, gauta 261 tūkst. litų papildomų pajamų. Tad šaltinis gelbėti iš finansinės duobės menininkų kalvę yra, net nebūtina kadencijos pabaigoje traukti kėdes iš po Skutulienės, Merliūno, Sauspreškio ir Co sėdynių…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 25 Thumb down 1

Atsakyti

Aurum 2010 spalio 20d., 21:3792.237.96.57
Jeigu dar turite iliuzijų, kad politikai dirba žmonėms, tai tikrai ,anot pašnekovo ,reikėtų kreiptis į psichoterapeutą. Tada kyla natūralus klausimas: ar tikrai balsuodami, rinkdami valdžią atliekame pilietinę pareigą? O gal nusikaltimą? Meno mokykla nei vienai Šilutės valdžiai nerūpėjo. Ir apskritai visa kultūros strategija. Tai daug ką pasako. Juk žmogus, žmonių grupė, bendruomenė, kuri yra toli nuo kultūros, plačiąja prasme, yra toli ir nuo tautos. Mūsų valdžiai yra reikalingas pasyvus, kultūrinių ir istorinių šaknų neturintis pilietis. O dar geriau: turintis rimtų klausos, regos ir kalbos sutrikimų…Pats laikas prieš rinkimus rengti “gėdos” akcijas. Žudo- tai mūsų pačių pasyvumas…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 21 Thumb down 3

Atsakyti

Antipaksistas 2010 spalio 21d., 06:3182.135.211.23
Teisingai viskas

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 3

Atsakyti

Raimis 2010 spalio 21d., 08:1684.15.163.204
Kai kurie dabartiniai mokyklos “gelbėtojai” kai buvo svarstomas šių metų biudžetas patys balsavo už ženklų biudžeto mokyklai sumažinimą…dabar triūbauja esą jie už jos išsaugojimą, net siūlo pinigus iš savo kišenės.
Tai ko vertas Tarybos nario balsas?

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 18 Thumb down 1

Atsakyti

Salamakinas 2010 spalio 21d., 21:4185.206.87.61
Atiduokit jį man.

Svarstytinas. O kaip tu manai? Thumb up 4 Thumb down 6

Atsakyti

Daiva 2010 spalio 22d., 18:5584.15.163.204
Yra taryboje ir normalių žmonių. Kai kurių jų žodžiais galima tikėti ir pasitikėti. Sėkmės jiems.
O tai, kad papildomą ugdymą kai kurie politikai laiko pinigų švaistymu… Ką gi, lazda turi du galus. Vietoj to, kad vaikai laiką leistų prie molberto ar pianino, galės mokytis gatvės universitetuose, bus smagu ir saugu mieste, ar ne, taupytojai?? Ir rinkėjai užaugs nemąstantys ir neišprusę… Nuostabu.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 6 Thumb down 0

Atsakyti

E2 2010 spalio 21d., 13:2078.61.27.149
Tiesiog nekorektiškai pasijausčiau pasirašydamas vardu ir pavarde po tokio atvirai teisingo straipsnio. Daugumai tėvų svarbiausia yra jų vaikai ir piktina kuomet “kažkas” nusprendžia neleisti jiems piešti, sportuoti ar muzikuoti. Realybė ta, kad visose demokratinėse valstybėse tas ” kažkas” kuris priima sprendimus yra politikai. Lietuvoje taip pat tai yra jau dvidešimt metų ir bus.. Man regis nieko nepasieksim skirstydami žmones į blogus ar gerus , sąžiningus ir vagis , politikus ir nepolitiškus. Visi straipsnyje paminėti “negatyvūs” politikai yra išrinkti dorų darbščių rinkėjų, tad kuo mes juos labiau keiksnosim , tuo užkirsim kelią doram teisingam žmogui ateiti. Paieškokim dorų, teisingų žmonių į politikus, kurie galėtu pasirūpinti tais mūsų vaikais.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 17 Thumb down 0

Atsakyti

Melagis 2010 spalio 21d., 21:3785.206.87.61

Myliu Skutulienę

Įvertink komentarą: Thumb up 3 Thumb down 4

Atsakyti

Liūdnas 2010 spalio 22d., 12:2684.46.138.101
Greičiausiai kaip visada nukentės ne miesto vaikai, o kaimo. Sumažins finansavimą, uždarys filialus kaime ir viskas. O kaime vaikai ir taip nieko šviesaus nemato.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 1

Atsakyti

muzika 2010 spalio 22d., 20:1278.61.32.133
Butų labai gaila ir neteisinga kaimo vaikų atžvilgiu. Tikėkimės, tiesa sakant kovokim, kad taip neatsitiktų.

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 9 Thumb down 1

Atsakyti

tiesa 2010 spalio 22d., 15:4478.61.24.50
Yra žiniasklaidoje ir nekorumpuotų, protingų asmenybių. Ačiū straipsnio autoriui. Beje, yra ir bendruomenėje tokių, tačiau reikia juos išrinkti…

Patinkantis. Įvertink komentarą: Thumb up 14 Thumb down 0

Atsakyti

Rašyti komentarą